Asics Gel-Fuji Trabucco 3 teszt Hír

Asics Gel-Fuji Trabucco 3 teszt Hír

Héjja Péter
2014/09/17
Tesztsorozatunk következő áldozata az Asics terepfutó újdonsága, a Gel-Fuji Trabucco 3
Hirdetés

Bár az újdonság igazából csak a hármas szám, a végén, mert ez a típus már évek óta szolgálja a futókat. Nem véletlen nagy népszerűségnek örvendve, és kis házi kutatásomra támaszkodva szerintem bátran kijelenthetem, ez a márka legkedveltebb terepre tervezett típusa. Jónéhány futótársam-ismerősöm használja, vagy használta már a Trabuccot. Ez a példány egy támasztott terepfutó cipő, ami azért is lényeges dolog, mert ahogy én látom, legalábbis manapság, egyre szűkebb palettán találkozhatnak a futók bizonyos lábtípusokra gyártatott tereptopánokkal.

Hatalmas a választék az un. neutrális piacon. Félre ne érts, ezzel nem ezeket a cipőket akarom leminősíteni, dehogy! Épp ellenkezőleg! Nekem is van ilyenem, s-bár az nem terep-de használom, és szeretem is. Edzek is benne, és ahogyan ezt egy korábbi tesztben le is írtam, nagyon sokat változott a futóstílusom a cipő hatására. Azonban be kellett látnom, hogy a szörnyűséges lúdtalpam, a pronáló lábtarásom, ami párosul egy végstádiumban lévő bokasüllyedéssel, bizonyos edzések alkalmával (konkrétan a hosszabb futások), megkívánja azt, hogy a lábtartásomnak megfelelő cipőt használjak. Egy idő után egyszerűen előjönnek olyan problémák, amelyeket nem tudok megoldani még több minimalista cipőben végzett futással. Ez van. Sajnos nem mezítláb rohangálok születésemtől fogva.

 

IMG_1234.JPG
IMG_1234.JPG

 

Voltak próbálkozásaim az elmúl néhány hónapban. Vásároltam magamnak egyet abból a manapság igen népszerű „vastagtalpú” fajtából, de sajnos-vagy nem sajnos, nem vált be. Ahány futó annyi láb. Mire túladtam rajta azonban sikerült annyira megfájdítani a lábamat, hogy bizony eléggé kétségbe estem. Tudjuk, ezek a dolgok nem javulnak meg egyik napról a másikra, (főleg ha az ember a harmincas éveit tapossa) és a szeptemberi célverseny előtt, ne augusztus elején derüljön már ki, hogy nincs meg a megfelelő cipő.

Volt tehát kettő teljes hetem, amikor egyáltalán nem volt olyan cipőm, amiben bátran kimehettem volna 3-4 órát futni. Bár mostanában egyre sűrűbben látogatom a Budai hegységet, a Pilist, és a Vértest is a hétvégi hosszúzások alkalmával, de mindezidáig tettem én ezt ugyanabban az aszfaltos cipőmben, amiben amúgy is futok. Tudtam én már régebben is a terepcipők létezéséről, néha sóvárogva fel is próbáltam egyet-egyet, de valahogyan sosem jött össze hogy vegyek magamnak egyet. (Akkoriban sörre köllött a péz, meg a metálra na! Ez van.)

Nagy szerencsémre azonban augusztus elején hozzám került ez a példány. Nem sokat tököltem. Délután már verettem a Panorámán.

 

Az első benyomások
Ránézésre egy elég jól összerakott kis cipőt képét mutatja. A robosztus felsőrészhez mélyen bordázott és mindenféle gumistruktúrával ellátott talp párosul. Határozott, kemény műanyag sarok kehely és egy vadító lime-black színkombináció teszik még kívánatosabbá. Tetszik! Utcán is simán elhordanám! A súlyát illetően nem a legkönnyebb darab, de a strapabírásért valahol meg kell hozni az áldozatot.
Az első futásomat a cipőben nem terveztem túl nehéz terepen. Kicsit tartottam még az előző sérülés kiújulásától, így hát könnyebb kört választottam, egy lazább tempóban kivitelezett edzéssel.(mint mindig.)
Megmondom őszintén nem az volt az első gondolatom, hogy futni kéne benne. Viszont néhány perc séta után biztos voltam benne, hogy akár egész nap el tudnék kóborolni az erdőben, ebben a lábbeliben. Komfortos cipő, amely megfelelően tartja a lábboltozatomat, és tökéletesen széles szabása pontosan követi a lábfejem formáját. Nem szorít, nem dörzsöl. Nem mozog kellemetlenül a sarkam. Az Asics re jellemző komfort fogadja használóját. (sajnos a Kedves olvasó joggal vádolhat elfogultsággal, viszont szerintem a márka kényelme fejhosszal vezet sok más típussal szemben.) Mintha rám öntötték volna. Természetesen egy fél számmal ebből is nagyobbat kértem, nem akarok már több körmömtől idő előtt megválni.

Mielőtt rátérnék a végösszegzésre, nézzünk néhányat az Asics technológiáiból, vagyis mit sikerült belepréselni a cipőbe.

 

IMG_1235.JPG
IMG_1235.JPG

 

Felsőrész
Az Asics Gel-Fuji Trabuco 3 felső részét úgy alakították ki, hogy az anyagok között kisebb átfedéseket hagytak, így is csökkentve a cipő súlyát az előző modellhez képest. A további támogatás és kényelem érdekében építették be az úgynevezett Clutch Counter rendszert a saroknál. Ez tulajdonképpen összekapacsolja a sarkot és a fűzést. Lényegében a felsőrész stabilitását szolgálja, a láb oldalirányú elmozdulásaival szemben, miközben az Asics logo körbefogja a középtalpat, ezzel is elősegítve biztonságos lábtartást.

Belső
A redőzött nyelv megakadályozza törmelékek és egyéb idegen anyagok bejutását a cipő belsejébe, míg az úgynevezett PHF, vagyis a Personal Heel Fit, vagyis, a beépített speciális memória hab tökéletesen illeszkedik használója lábához.

Középtalp
Azt hiszem a Gel csillapítást külön nem kell bemutatnom. Mind a sarok, mind a lábfej részen a Solyte középtalp nyújt védelmet a becsapódással szemben a különböző terepeken. Mindeközben a Duomax és a Trusstic rendszer is további támogatást és stabilitást nyújt. A Duomax középtalp, egy kétféle sűrűségű anyagot tartalmazó réteg. Funkcióját tekintve segít csökkenteni pronációt, míg a Trusstic System biztosítja középtalp stabilitását, és kontrolálja a torziós mozgást.

Talp
Asics további funkciókat is belecsomagolt a Gel Fuji-Trabuco 3-ba, hogy a futók lábai még nagyobb védelmet élvezhessenek. A Rock Protection Plate- azaz, a talp kövek, éles tárgyak behatolása elleni védelmét biztosító védőlemeze Nylex-ből készült. A vizes felületeken való nagyfokú stabilitást a Wet Grip Rubber technológia biztosítja. Ez tulajdonképpen a külső talp egyik alkotó eleme, mely a különleges anyagösszetételével növeli a cipő tapadását, még vizes felülete

 

Nekem személyes kedvencem lett egyébként az a kis zsebecske, amiben elrejthetjük a bekötött fűzőnket, nehogy a bozótosba akadva kioldódjon. Nem tudom miért, iszonyatosan zseb-fetisiszta vagyok. Ahova be lehet nyúlni, elrejteni valamit azzal engem már levettek a lábamról.. Mellények, táskák, minden!

 Mint ahogyan említettem már, amikor a cipő hozzám került nem volt cseretopánom, így hát ezt vontam használatba „statáriális” jelleggel. Ahogyan azt előzőleg is gondoltam, a lábam jól reagált a cipőre. Új csuka ide vagy oda, semmi problémám nem újult ki, azonnal csumagázon tudtam használni. 

 

IMG_1230.JPG
IMG_1230.JPG

 

Az első használat óta, heti több alkalommal vagyok terepen, futásaim során 15-40 km-es távokat szaladtam benne alkalmanként. Nézzük hát a beépített technológiákból mi az ami, ténylegesen érezhető, jöjjön az értékelésem...

 

Értékelés
Párnázottság és kényelem
Ahogyan a legutóbbi seggre esésemre, úgy erre is felmutatnám a 10 pontos táblát! Tökéletes komfort, kellemes viselet. A puha nyelv tökéletesen illeszkedik a lábfejhez kitöltve a még rendelkezésre álló teret. A talp megfelelő kényelmével tökéletes keretet ad egy jó futáshoz

Szellőzés, légáteresztő képesség
A szellőzést tekintve elmarad egy aszfaltfutó cipő értékeitől, viszont terepen szükség van a sűrűbb szövésű anyagokra a több külső hatás miatt. Ezzel semmi baj. Ettől függetlenül futás közben nem pálik be a láb természetesen, amennyire kell, szellőzik! 10/7-re értékelném.

Súly
Kézbe véve azonnal érezhető a különbség egy aszfaltos cipőhöz képest ez normális, hiszen terepcipőről beszélünk. Ez egy nagyon jó edzőcipő, ehhez mérten a súly nem számít kirívóan nagynak. (súlyát nem tudom! )

Ütéscsillapítás
Futás és séta közben is érezhető a talp kényelme. A Gel és a Duomax-nak köszönhetően kiválóan csillapít, tompít a technikásabb terepen is, és azok az apró kis éles kavicsok sem állnak bele a talpadba lépten-nyomon. adom neki a maxot. 10/10. 

A mélyen bordázott talp nagyszerűen kapaszkodik a lazább talajon, nedvesebb körülmények között is. Szakadó esőben persze más a helyzet, viszont ez más cipőkkel sincs

 

IMG_1232.JPG
IMG_1232.JPG

 

Egyetlen apró dolgot említenék, ami nekem picit fura volt használat közben, viszont terepcipő lévén teljesen érthető, és igazából nem befolyásolja a futó élményt. Ez nem más, mint a talp szélessége. A széles nagy talpfelület érthető megoldás, hiszen jobban kapaszkodik a csuka. Csupán eleinte futás közben kellett kicsit figyelnem a lépéseimre, a földre érkezésre, de néhány alkalom után már nem tűnik fel.

Bátran ajánlom lábboltozati problémákkal küzdő sporttársaimnak ezt a cipőt. Akár hosszabb edzésről, akár egy kiadós erdei sétáról van szó, biztos, hogy nem fogtok csalódni a Trabucco-ban.

Csapassátok egészséggel!

 

Hirdetés