Tűzugrás, szögesdrót, tóban futás

(x) - Támogatott tartalom
2014/04/24
Kommandósok is megmérkőznek

Már magyarországi bemutatkozásakor is óriási érdeklődés van a Spartan Race elnevezésű extrém akadály-futóverseny iránt. Április 26-án az eplényi Bringarénában debütál a sportág. A szervezők az első hazai viadal főversenyének nevezését 1500 résztvevőnél lezárták. Épül a pálya, lesz tóban futás, tűzugrás, szögesdrót alatti kúszás. Az akadályok közt kötél, mászófal is szerepel. Kommandósok is megmérkőznek.

 

Minimum 5km és 15 akadály
Fábián Miklós főszervező irányítása mellett már a hét közepén megérkeztek a pályaépítők Eplénybe, hogy kialakítsák az 5 kilométernél hosszabb nyomvonalat és megépítsék a több mint 15 akadályt, még vizesárkot is ásnak. A feladatok közt a terepfutás mellett szerepel tűz felett ugrás, falmászás, palánkátugrás, gerelyhajítás, tóban és patakban futás, gumiátborítás, homokzsákcipelés és szögesdrót alatti kúszás is. A szervezőket Amerikából érkezett, nemzetközi ellenőrök kontrollálják. Kiemelt figyelmet kap a biztonság, a versenyzők és a nézők kiszolgálása. A szervezők 1500 főnél meghúzták a főversenyben résztvevők számát. A bakonyi Bringarénában szombaton több mint 100 önkéntes fog dolgozni.

„Egész nap változatos programok várják a versenyzőket és a nézőket. Az első futam szombat reggel kilenc órakor rajtol, melyen a TEK kommandós különítménye, a honvédelem és a katasztrófavédelem csapatai is rajthoz állnak. A főverseny mellett burpee challenge és a guggolás challenge futamaira is lehet nevezni, a nyertesek ingyenjegyet kapnak a következő spartan race-re. Több sportbemutatót is tervezünk, lesz krav maga, azaz közelharc, taekwondo-bemutató, a bemelegítést a G-Force edzői vezénylik. Ha nem teljesít a versenyző egy akadályt, akkor 30 darab burpee, azaz négyütemű fekvőtámasz lesz a jutalma minden akadálynál, ahol ront. A gyerekekre is gondolunk, nekik külön pályát építünk, a Spartan Kids Race-en négy éves kortól várjuk a jelentkezéseket. A hangulatért, az egész napos zenéért, valamint a zárópartiért DJ. Diamand és Bíró Ádám lesz a felelős. Az étkezésről, tisztálkodásról gondoskodunk. A kisebb versenyeinkre még a helyszínen is lehet nevezni” – tájékoztat Fábián Miklós.

 

20140415_144645.jpg
20140415_144645.jpg

 

A Spartan Race
A Spartan Race-t 2001-ben találták ki, az elsőt 2010-ben rendezték Vermont-ban, mintegy félezer versenyzővel. A viadal a világ számos országában hódít. A szerevezők a gyermekeknek és a fogyatékkal élőknek is írnak ki futamokat. A viadal népszerűségét mutatja, hogy 2013-ban világszerte mintegy 60 versenyt rendeztek, melyeken közel félmillióan álltak rajthoz. Az esemény nemzetközi vérkeringésébe idén áprilisban Magyarország is bekapcsolódik.