Méltó szezonzárónak bizonyult az Eplény Super

(x) - Támogatott tartalom
2015/10/30
Ezúttal 13,5 km-es távot, 725 m-es szintkülönbséget, valamint 27 akadályt kellett legyőznie a résztvevőknek

Az akadályfutó versenyek körében világszerte legnépszerűbb Spartan Race „Eplény Super” futamát már az eseményt megelőző hetekben is óriási érdeklődés kísérte. A szervezők a tavalyinál hosszabb és keményebb pályát építettek.

Ezúttal 13,5 km-es távot, 725 m-es szintkülönbséget, valamint 27 akadályt kellett legyőznie a résztvevőknek. Mindenki örömére az időjárás kegyeibe fogadta a futókat, akik őszi kirándulóidőben élvezhették az Eplényi Bringarénában megrendezett versenyt. A völgyben található rajtterületen reggel még fagypont körüli hőmérséklet uralkodott, ám nap közben 14 fokig kúszott a hőmérő higanyszála és napsütésből sem volt hiány. 

 

DSC_0907.jpg
DSC_0907.jpg

 

A pálya teljes egészében terepen, a környező sí- és biciklipályákon, valamint turistautakon kanyargott, az útvonalat számos természetes és mesterséges "torlasz" nehezítette. Akik nem teljesítették valamelyik feladatot, azoknak 30 Burpee (négyütemű fekvőtámasz karhajlítással) volt a büntetésük, illetve voltak olyan akadályok, amit mindenkinek le kellett küzdenie - ilyen pl. a különböző nagyságú palánkokon történő átkelés. A résztvevők igencsak meglepődtek, amikor a pálya utolsó kilométerén meg kellett mártózni (úszni) egy 6-7 fokos tóban, majd több vizes- és egyéb, nehezebb akadályból álló, illetve patakkal „megtűzdelt” terepen befutni a célba.

A visszajelzések alapján az indulók nem csalódtak: a rutinos versenyzők is megfelelőnek találták a pálya nehézségi szintjét és méltó Közép-európai szezonzárónak ítélték a rendezvényt. Ezen a távon („Super” = közepes nehézségi fokozat) most rendeztek először Spartan Racet hazánkban, így mindenki kíváncsian várta, mennyien vállalják majd a kihívást. Az utolsó napokban, valamint a helyszínen regisztrálók és a nézőként kilátogatók száma felülmúlta a rendezők minden várakozását. A 22 országból érkező, közel 2700 fő felnőtt induló mellett 220 gyerkőc teljesítette a legkisebbek részére – három különböző korcsoportban – kialakított speciális akadálypályákat.

 

DSC_1049.jpg
DSC_1049.jpg

 

A felnőtteknél a leggyorsabb befutó a szlovák Péter Ziska, aki 1:25:31 idő alatt teljesítette a távot, a legjobb magyar férfi versenyző a 3. helyezett Tóth Ádám 1:35:09-es eredménnyel. Díjazták a legjobb elit és open kategóriás férfi és női versenyzőket, valamint a csapatokat, akik pénzdíjat és a szponzorok tárgynyereményeit kapták. Minden befutónak érem került a nyakába, hiszen óriási elismerés illeti mindazokat, akik átlépték a komfortzónájukat! A hangulat egész nap fergeteges volt, az eseményen még egy leánykérésre is sor került.

 

Al-mer-l-s-ut-n....jpg
Al-mer-l-s-ut-n....jpg

 

Akik a versenysorozat igazi rajongóivá váltak, a téli hónapokban sem maradnak futamok nélkül, januártól Szlovákiában és Csehországban is lesznek „Winter” versenyek, az újabb hazai Spartan Racere pedig tavaszig kell várnunk.