Menü

2010.02.19.     Hozzászólás 2

Törött csonttal versenyt nyerni! Sport mindenáron!

Fáj a torkod, ezért nem mész sportolni? Pedig tudtad, hogy törött csonttal, golyóval a lábban is lehet versenyt nyerni?

 

Legyőzhetetlennek érzed magad, ha torokfájással mégis elmész a reggeli kocogásodra? Úgy érzed nagyot teljesítettél, ha megfázva, mégis bicajjal indulsz dolgozni? Akkor mit érezhetnek az élsportolók, akik kínzó fájdalmakkal, csonttöréssel és egyéb fizikai sérülésekkel teljesítik a versenyszámokat?

 

Még csak pár napja tart a téli olimpia, mégis hatalmas esések és sérülések történtek. Ám vannak, akik felállnak, és azt mondják, nem hagyják veszni az egész éves munkát.

Petra Majdic szlovén sífutónő az edzésen egy mély gödörbe zuhant. Legalább egy métert zuhant és az is kétséges volt, hogy fel tud állni, nemhogy sífutni. Mégis indult a női sífutók sprint számában, és hatalmas fájdalmakkal küszködve harmadikként ért célba, majd összeesett. Alig volt magánál és négyen vitték el. Az eredményhirdetésre már mosolyogva, de megtörten érkezett és láthatóan fájlalta a vállát.

Síbaleset

Az olimpián nem Majdic volt az egyetlen nő, aki sérüléssel versenyzett.

A női lesiklók közül Lindsey Vonn, az amerikaiak kedvence, még a felkészülésen sérült meg a sípcsontján. A doppingvizsgálatok miatt fájdalomcsillapítót nem szedhetett, ezért hatalmas fájdalmakkal, őrült sebességgel száguldott a pályán. Eredményes is volt, ő szerezte meg az olimpiai aranyat, fél másodpercet ráverve a második helyezettre.

 

De a férfiak közül is vannak olyanok, akik kivívták az emberek csodálatát.

Kurt Asle Arvesen a norvég Tour De France versenyző hatalmasat bukott a tavalyi versenyen. Ám az esést követően felzárkózott a többiekhez, és mint később kiderült kulcscsonttöréssel tekerte végig a maradék 100 kilométeres távot. A beérkezést követően alig bírt leszállni a kerékpárról, mégis viccelődött a célnál.

 

A tavalyi Tour de France-on más is volt, aki sérülten versenyzett.

Valaki a bolyba lőtt légpuskával, ezáltal Óscar Freire és Julian Dean is megsérült. Míg az utóbbit a kezén találták el, addig Freire a lábán sérült meg. A célba érkezésüket követően Freire lábából egy lövedéket távolítottak el, Dean a mutatóujján sérült meg. Ezek ellenére mindketten rajthoz álltak a következő szakaszra is.

Tour de France Shot

 

Nem csak a külföldi versenyzők képesek ilyen teljesítményekre.

A tavalyi 12. Békéscsaba-Arad- Békéscsaba szupermaratonon biciklisek hajtottak a futók közé és Vozár Attilát fellökték és mindkét kezén megsérült. Mégsem adta fel, folytatta a versenyt és első helyezettként ért célba kilenc év kihagyás után.

80523-futasfall.jpg

 

2004-ben pedig Németh Virág, a 19 éves teniszező Isztanbulban nyerte meg az ITF-tornát úgy, hogy közben térd és combsérüléssel bajlódott.

 80523-tenisfall.jpg

 

A listát még folytathatnánk, de a sportolók nem panaszkodnak, hanem egyszerűen csak teljesítik az elvárt feladatokat, sportolnak...

Olvass többet a témáról: sportsérülés, olimpia, tour de france