Startol a III. Knauf Tihanyi Félmaraton Hír

Startol a III. Knauf Tihanyi Félmaraton Hír

2017/05/18
Zöldbe és lilába öltözik Tihany!  Az ország első „zöld” futóversenyét idén harmadik alkalommal rendezik meg a Balaton mellett, május 27-én.
Hirdetés

A III. Knauf Tihanyi Félmaraton útvonala a Tihanyi-félsziget legszebb tájain fut keresztül. A védett természeti környezet miatt a szervezők nemcsak izgalmas útvonalakkal, hanem számos környezetvédelmi programmal is készülnek. Az amatőr és profi futók 21, 10 és 7 kilométeres távok közül választhatnak.

Knauf Tihanyi Félmaraton Forrás: Futniszép.hu
Knauf Tihanyi Félmaraton
Kép forrása: Futniszép.hu
Galériáért katt a képre!

21, 10 és 7 km-es távok, páros és trió kategóriák várják a versenyzőket

A Tihanyi Félmaraton mára nemcsak regionálisan, de a Balaton parti megyék között is az egyik legdinamikusabb sporteseménnyé nőtte ki magát. A festői Belső-tó partjáról induló verseny nagy része közvetlen a Balaton parton halad bicikliúton és közúton, érintve Tihany több nevezetességeit. A profi és az amatőr futókat 21, 10, 7 kilométeres távok, valamint páros és trió kategóriák is várják. Az egyedi hangulatú verseny után egyedi jutalom is jár a célszalagot átlépőknek: a öntödéjében, különleges eljárással és szublimált selyemszalaggal készült levendulás érmet kapnak a nyakukba a résztvevők.

Egy élményteli futást szeretnénk az idelátogatóknak nyújtani, nem titkolva azt a szándékunkat, hogy az elkövetkezendő években, vagy akár évtizedekben is megrendezhessük ezt a kivételes versenyt. Ezért is óvjuk kiemelten környezetünket és buzdítunk erre mindenkit.
– mondta Keczán Pál, a III. Knauf Tihanyi Félmaraton szervezője.

Zöld verseny, zöld üzenet - középpontban a környezetvédelem

A félmaraton számos olyan programot kínál, amellyel valóban magára illesztheti a „zöld verseny” titulust. A szervezők többek között a közösségi autózás használatára is ösztönöznek, ezért egy saját telekocsis felületet programoztak a verseny honlapjára. Az ide látogató futók így az élmények mellett a kocsijukat és a költségeket is megoszthatják egymással. A hulladék minimalizálására is kiemelten figyelnek: szelektív hulladékgyűjtés zajlik majd a fesztivál ideje alatt, a rajtcsomagok újrahasznosított zacskókba kerülnek és az önkéntesek már a verseny alatt takarítják a pályaszakaszokat. A verseny felvezető autója is környezetkímélő lesz; egy BMW i3 jármű mutatja majd a futók útvonalát. Ezen felül újrahasznosított gumiabroncs bútorok szolgálják a futók kényelmét.

A verseny kiemelt támogatója, az ikonikus futócipő márka, a Saucony is a zöld kezdeményezések mellé áll. A helyi önkormányzattal összefogva minden 1000. résztvevő után egy őshonos fát ültet a Tihanyi-félsziget egyik legszebb területére, a levendula mező határába. "A világ legrégebbi futócipő márkájaként fontos számunkra a tradíció és a környezetvédelem. Örülünk, ha akciónkkal tovább csökkenthetjük a fesztivál ökológiai lábnyomát és egy szép hagyományt is útjára indíthatunk." - mondta a fa-ültetés kapcsán Kalovits Gábor, a Saucony magyarországi vezetője. A fák mellé emléktáblák is kerülnek, közvetítve a III. Tihanyi Félmaraton Fesztivál zöld üzenetét az arra járóknak.

Knauf Tihanyi Félmaraton Forrás: Futniszép.hu
Knauf Tihanyi Félmaraton
Kép forrása: Futniszép.hu

Galériáért katt a képre!


Jótékonykodási lehetőség a verseny ideje alatt

A fesztivál szervezői a környezetvédelem mellett jótékonykodásra is buzdítanak. A becsületkasszás alapon működő syrupBAR bevételét, valamint a 400 méteres gyermek-, és családi futam nevezési díjait a versenynek otthont a Balaton-felvidéki Nemzeti Park számára ajánlják fel. Az esemény védnöke Puskás Zoltán, a Nemzeti Park igazgatója is beszédet tart majd, kiemelve a térség egyedülálló értékeit. Család-, és állatbarát versenyként a gyermekeket és a négylábúakat meglepetések és szórakozató programok várják. A résztvevők számára pedig foodtruck-ok, salátázó, üdítő és bisztró biztosítják a fesztivál-érzést.
 

A futóverseny további programjai

Motivációs beszélgetést tart:
- Lajkó Csaba - kétszeres Év Ultrafutója, Lajkó Mónika - ultrafutó
- Makai Viktória - ultrafutó
- Csécsei Zoltán - Guinness-rekorder ultrafutó, Maráz Zsuzsanna- ultrafutó (az Év Ultrafutói női és férfi kategóriában)
- dr. Lubics Szilvia - az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese, többszörös Év Ultrafutója


Zenei fellépők:
- Retro Splash Dj formáció
- UFO együttes
- Kasza Tibi
- dj Lauer - Music Fm, Music Killers
- Frank Roland (UK) World Tour 1. állomás
- Thomas Grosso


Knauf Tihanyi Félmaraton Forrás: Futniszép.hu
Knauf Tihanyi Félmaraton
Kép forrása: Futniszép.hu

Galériáért katt a képre!



III. Knauf Tihanyi Félmaraton Fesztivál történelem 

A Tihanyi Félmaraton 2015-ben indult útjára, egy baráti társaság helyi kezdeményezéséből. Az első évben 300, 2016-ban pedig már 1800 futó vett részt a versenyen. Azóta a régió egyik legjelentősebb eseményévé nőtte ki magát. 2016. októberében megszületett a TF őszi kistestvére, a Szigligeti Félmaraton.


 

Hirdetés