Saucony futócipő

Saucony futócipő

Takács Viktor
Takács Viktor
2021/12/06
A korai évekről viszonylag keveset tudni azonkívül, hogy a Saucony a kezdetektől fogva a futócipőkre specializálódott.
Hirdetés

A Saucony története

A Saucony futócipők története egészen a 19. századig, vagyis 1898-ig nyúlik vissza. A céget négy üzletember alapította a pensilvániai Kutztownban, a Saucony Creek partján, mely folyó a márka névadója is lett. A korai évekről viszonylag keveset tudni azonkívül, hogy a Saucony a kezdetektől fogva a futócipőkre specializálódott. 1968-ban az akkor már nagy hírnévre szert tett Hyde Athletic Industries, mely egyik profilja szintén a sportcipő, felvásárolja a céget, hogy futócipőkkel is bővítse kínálatát. Érdekesség a Hyde cégről, hogy miután a világháborúk alatt bakancsokat gyártottak az amerikai hadseregnek, az első amerikai űrsétán Ed White az általuk gyártott „űrcipőt” viselte.

Az első nagy, ma is fontos előrelépés a Saucony futócipők történetében 1980-ban történt, amikoris a Saucony a világon elsőként elkezdett slip-lasted technológiával futócipőket gyártani. Ez a technológia a gyakorlatban azt jelenti, hogy a cipő felső része teljesen körbeöleli a lábfejet (a gyártás során pedig kaptafát) és két oldala egyetlen varrással a talpbetét alatt van összeöltve. Az első ilyen modell a Trainer 80-as volt, melyet egy évvel később a Jazz fantázianevű változat követett, amiben már felismerhetők voltak a mai Saucony futócipők jellegzetes vonásai.
1991-ben a Saucony továbbgondolta a Asics által kifejlesztett EVA középtalpat és azt poliuretánnal ötvözve egy, az addigiaknál még kényelmesebb, és továbbra is kitűnő csillapítással rendelkező futócipőt hozott létre a Shadow 6000 „személyében”. Még ugyanebben az évben piacra dobják a Grid rendszerrel ellátott Saucony futócipőket, mely technológia az első olyan párnázó rendszer volt a világon, mely nem csak kényelmes volt és jól csillapított, hanem ezzel együtt kellően stabil is volt. A Grid rendszernek azóta több továbbfejlesztett változata is létezik, úgy, mint ProGrid, 3D Grid, I-Grid és Active Grid. Ezek a fejlesztések a Saucony futócipők különböző felhasználási területein történtek, így nem minőségbeli különbséget jelentenek. Míg a legújabb fejlesztés a ProGrid a csillapítás és a teljesítmény lehető legkisebb „metszetét” célozza meg, addig az EVA középtalpat használó I-Grid az ultrakönnyű versenycipők sajátja.

Kerek 100 évvel az eredeti Saucony cég megalapítása után 1998-ban a Hyde Athletic Industries megváltoztatja a nevét Sauconyra, így hivatalosan megszületik a ma ismert Saucony márka.
A további folyamatos fejlesztések eredménye a 2007-ben piacra dobott Flexion Plate technológia, mellyel a Saucony elnyerte a Runner’s World magazin Legjobb Nemzetközi fejlesztés díját. A módszer lényege, hogy a cipőben a lehető leggyorsabban történjen meg a sarokról lábujjakra gördülés. A Saucony futócipőkben ezt hőre lágyuló poliuretán anyaggal és speciális, lekerekített és több zónára osztott talpkialakítással valósítja meg a gyártó. A technológia sajátja továbbá, hogy olyan platformot hoz létre, amely megakadályozza a láb oldalirányú mozgásait is, ezzel növelve a stabilitást.
Természetesen a 21. század technológiája a Saucony futócipőket is elérte. Mint minden nagy gyártónál, már a Sauconynál is megtalálhatóak a karbonnal megerősített, abszolút teljesítményorientált futócipők. A karbon adta lehetőségeket a Saucony egy saját fejlesztésű habanyaggal, a PWRRUN PB-vel is megfejeli, mely a hagyományos EVA talphoz képest sokkal tartósabb és rugalmasabb, ezáltal jobb teljesítményt tesz lehetővé. Ez a habanyag már egyes nem teljesítményorientált modellekben is megtalálható, ami talán ablak a jövőre a Saucony futócipőket illetően.

 

Hirdetés
Hirdetés