Salomon X-scream

Salomon X-scream

Horváth István;https://plus.google.com/112199090343018393476
2014/03/19
Az X-scream  jó ötvözete a terep jellegű és aszfalt cipőknek
Hirdetés

Nem ez az első alkalom, hogy egy olyan futásra szánt terméket tesztelhettem, ami egy adott cég innovatív, új szárnyakat bontogató vénájának eredménye. A Salomon szerintem mindenképpen egy ilyen cég, hiszen a túra és sí felszerelés területén ugyan nagy tapasztalattal bírnak már jó ideje, de a 90-es évek első felében alakult futó vonaluk még aránylag újnak mondható a nagyobb, jól ismert futócipő és futófelszerelés gyártó cégekhez képest. A terepfutócipők piacot toronymagasan vezető márka nevét jól ismerők köre a téli sportok szerelmeseinél mára már jóval tovább tágult számos új terméküknek köszönhetően, és azokat is magába foglalja, akik életmódjuk részévé tették az egészséges, aktív és sporttal teli életvitelt egész évben, mindeközben előtérbe helyezve az outdoor sportokat.

Tesztjeim során kaptam hideget és meleget is egyaránt különböző „cipőcsodáktól”. Ha összegeznem kéne, akkor igazából nem a pozitív tapasztalatok lennének túlsúlyban a kipróbált futócipőkkel kapcsolatban, melyeket olyan gyártók állítottak elő, akik azt megelőzően nem készítettek kifejezetten futásra szánt lábbeliket.

Ezért aztán voltak is fenntartásaim, amikor a múlt esztendőben lehetőségem volt nagyító alá venni a Salomon-nak akkor újonnan kihozott XR-MISSION nevű cipőjét, ami hasonló irányvonal mentén és hasonló szándékkal készült, mint a most vizsgált X-SCREAM. Akkor kellemesen csalódtam, mivel előzetes tapasztalataim alapján nem gondoltam, hogy milyen jól fog teljesíteni az a cipő. Ami még nagyobb meglepetés volt számomra azt az X-SCREAM nyújtotta már az első alkalommal, amikor felvettem egy könnyű 10K-re.

 

Salomon X-Scream Forrás: Mozgásvilág.hu
Salomon X-Scream
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Összkép
Nekem igen fontos egy cipő formája, arányai és főleg a lábfej első részének szánt tér kialakítása. Ahhoz, hogy egy cipőről véleményt tudjak mondani, a következő kérdéseket szoktam feltenni:

Az első, és nekem legfontosabb kérdés...
- Érzem-e, hogy a lábamon van 20-25Km után? Mert ha igen, akkor az ennyi futás után általában kellemetlen nyomás, dörzsölés vagy valamifajta fájdalom és kényelmetlenség formájában jelentkezik. Ha nem, akkor nagy baj nem lehet.

További kérdések:
- Tudja e jól fogni a lábfejemet úgy, hogy a fűzés és megkötés ugyanakkor kényelmes is legyen?
- Van-e a cipőn túlnyúló, felesleges talpfelület, ami egy olyan szükségtelen plusz amit senki nem akar cipelni? Arról nem is beszélve, hogy az akár korlátozhat is a mozgásban.
- A talprész formája, arányai és anyaga - ami a hajlékonysággal is összefügg - segítik-e a helyes futóstílust vagy akadályozzák azt és korlátoznak a mozgásban?
- Jól néz ki? (A teljesítmény szempontjából ez persze elhanyagolható, de ki ne érezné jobban magát, ha nem csak jó a cipője, de tetszik is neki.)

Ezeket a kérdéseket taglalva és ismerve a Salomon ezt megelőző door-to-trail típusú (aszfalt- és terepfutásra egyaránt szánt) cipőjének formáját, arányait és kialakítását, az X-SCREAM, úgy gondolom, egy igen nagy előrelépés és önmagában egy remek futócipő.

Véleményem szerint az X-SCREAM profi módon van formailag kialakítva, olyan megoldásokkal, amikbe persze bele lehet kötni bizonyos szempontok alapján, de ismerve, hogy mi volt a gyártó szándéka a cipővel, szerintem a cipő egy igen jó ötvözete a terep jellegű és aszfalt cipőknek.

 

Salomon X-Scream Forrás: Mozgásvilág.hu
Salomon X-Scream
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

A cipő a Salomon city-trail vonalához tartozik, ami azt akarja jelenteni, hogy nem csak sík, aszfalt vagy erdei/terep ösvény futóknak készült, hanem azoknak, akik a városi dzsungel akadályain keresztül jutnak el kedvelt futóhelyeikre, vagy el sem hagyják a várost és maradnak a parkban. Lépcsőmászás, egy-egy ugrás ezen-azon át stb. Immár ismerve, hogy milyen a cipő, azt tudom mondani, hogy a küldetés teljesítve.

Beszélnek Salomon-ék a kialakítás okainak kapcsán sarokra érkezésről is mint a futás természetes részéről, amit figyelembe vettek a cipő kialakításánál, de ettől mindenkit óva intenék több okból:
1. A sarokra érkezés egyszerűen nem a futó mozgás természetes része. (Hacsak nem rossz technikával futunk.)
2 . Az X-SCREAM sarokrészi ütéscsillapítása nem jó - de nem is kell, hogy az legyen az 1. pontban leírtak okán.
(Lehet, hogy a marketing ember az USA-ban nem annyira gyakorlott futó és az utóbbi badarságot azért mondta. Mindegy, a cipő ettől még jó.)

Amivel viszont nagyon egyetértek megnézve a cipő egy promóciós videóját, az a megcélzott közönség a heti futott kilométer függvényében. Én is azoknak ajánlanám, akik heti 2-3 alkalommal maximum 8-12km-t futnak egy-egy alkalommal vagy ennél kevesebbet, viszont annyival kiegészíteném mindezt, hogy terepen akár magasabb kilométereket rendszeresen futók is elégedettek lennének a cipővel. (Azért emelem ki a terepfutást a magasabb kilométerszám mellé, mivel aki sokat fut, annak általában vagy gyors, kifejezetten tempófutásra fejlesztett, aszfaltra való cipője, ami sokkal könnyebb az X-SCREAM-nél. Terepen, mérsékelt tempójú edzésre viszont nem baj, ha aránylag nehéz a cipő).

 

Felsőrész
A cipő eleje jó szellőzést biztosít. Az orr rész elülső, külső részét, hasonlóképpen az XR-MISSION-hez, ez megerősített gumi ötvözet borítja, ami jól véd az esetlegesen felpattanó kövektől, vagy ha valamibe véletlenül megbotlanánk vagy belerúgnánk futás közben terepen vagy a városban. Ami pozitív, hogy ez a megerősített rész kisebb felületen található az X-SCREAM orrán és ezért az kevésbe nehéz és az orr így valamivel mozgékonyabb, kevésbe merev. A sarok pohár megfelelő formájú, kellőképpen merev és ugyanakkor az Achillesz ínt egy jól párnázott perem védi rajta, ami egyáltalán nem dörzsölt nyomott még elsőre sem. A fűzés a már megszokott Salomon gyorsfűzős megoldás itt is ami elsőre szokatlan lehet de egy-két futás után jól be lehet lőni, hogy milyen erősen is kell meghúzni a fűzőt a kényelmes viselethez. Itt is itt van egy hasznos kis zseb a nyelv tetején, hogy a felesleges, lifegő fűzőt jól el tudjuk tenni, nehogy fennakadjuk vele valamiben. Mivel ez a fűző vékony és nem túl rugalmas, akár még nyomhatná is a lábfejünk felső részét, de mivel a nyelv kellőképpen vastag ezért ilyen kényelmetlenség miatt sem kell aggódnunk. Az egyetlen javítani való nekem a cipő szélességén lehetne, mivel vékony lábfejű vagyok. Nekem eléggé össze kellett húznom a felső részt, de megoldottam.

Talp
Kézbevételkor egyértelműen érezhető egyfajta kontraszt a talprész úgymond robosztussága és felsőrész könnyedsége között. Ez először furcsán hatott, de egyértelműen mondhatom, hogy a talp anyagválasztása ellenére, kellőképpen hajlékonynak bizonyult a mellett, hogy úgy van kialakítva, hogy terepre érve a kiálló kövekre, kavicsokra lépve semmilyen kényelmetlenséget nem tapasztaltam. Tulajdonképpen egy terepfutó cipő talpvédelmével párosul egy könnyed, akár tempófutásra is alkalmas felsőrész. Ez nagyon tetszett!
Terepen jól tapadt, nem pörgött ki a lábam. Vizes aszfalton sem voltak ilyen gondjaim.

Belső rész
Itt is, ha a tapintás alapján kellett volna ítélni, nem mondhattam volna, hogy remek kényelmet fog biztosítani a cipő. És tévedtem. Nagyon kényelmes volt és a kézzel érezhető varrások és illesztések ellenére is nagyon jól volt a lában vastagabb és vékony futó zokniban is. (22km volt a maximum, amit a cipőben egyszerre futottam.) A betét felülete jó anyagból van, ami nem vált futás közben csúszóssá, ami sok gyengén tervezett cipő hibája tud lenni; főleg vékony zokniban.

  

Salomon X-Scream Forrás: Mozgásvilág.hu
Salomon X-Scream
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

  

Értékelés
Rugalmasság (hajlékonyság): 7p
Hangsúlyozva, hogy a pontozás a nagy múltú gyártók kiforrt, csúcsminőségű cipőihez mérten történik, ez a cipő a talpfelépítése okán, a szuper, könnyített futócipőhöz képest, nem mondható kifejezetten rugalmasnak. Persze nem is ezzel a céllal készült.

Kényelem: 9p
Mint említettem, a cipő kényelmes. Hosszú távon viszont a konstrukció - főleg a talpfelépítés - érezhetően kevesebbre képes, mint a szuperszonikus, hosszú távra készült versenytársak. Ki is emeltem, hogy középhosszú távokon - 6-12km – ajánlom.

Szellőzés: 8p
A cipő a céljának jól megfelelő szellőzésű, de természetesen egy könnyített versenycipő ennél többet tud, ezért a 8p.

Súly: 7p
Ha már megemlítettem, hogy „nehéz” a cipő, azért azt hadd mondjam el, hogy mindezt a verseny-jelleggel futók szemszögéből mondom. Nem kell megijedni, egy átlagos edző/terepfutó cipő súlykategóriájában van. (8.5 méretben 290gr). Itt is, úgy, mint a szellőzésnél, a city-trail iránynak megfelelő a súly. Egyáltalán nem mondhatnám nehéznek, viszont egy versenycipővel nem vetekszik súlykategóriája.

Ütéscsillapítás: 7p
A célnak megfelelő az ütéscsillapítás, viszont nagyobb súlyú futóknak szerintem nem elegendő. Főleg ha ez utóbbi hölgy vagy úr kicsit többet terhel a sarkára, mint kéne a talajfogásnál, ami sajnos elég gyakori a hobby-futók világában.

Saroktámasztás: 9p
Szerintem kiváló a cipő saroktámasztása. Azért 9p, mert egyszerűen nehezebb és robosztusabb a sarokrész, mint a high-end társaké.

Boltozat alátámasztás: 6p
Ezt egy kicsit hiányosnak érezheti az, aki egy komolyabb, jó belső megtámasztású edző cipőhöz szokott. Akinek fontos, hogy meg legyen jól támasztva a boltozata, annak egy kiegészítő betétet javasolnék a cipővel. Fontos megemlíteni, hogy ez a cipők legtöbbjénél így van, hiszen ez a fajta plusz nem mindenkinek kell, és ezért ha ez be lenne építve gyárilag, akkor sokaknak nem lenne jó ez a megoldás.

Hirdetés