Tetőtől talpig Salomon futófelszerelésben - Teszt

Mozgásvilág
Mozgásvilág
2012/09/18
Személyes tapasztalatokat szereztünk a Salomon XR Mission és a Speedcross 3 futócipőről, illetve az Exo alsó- és felsőruházatról.
Hirdetés

Az elmúlt években hihetetlenül felgyorsultak a technológiai változások. Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy az életünk minden részén, beleértve ebbe természetesen a sportfelszereléseket gyártását is. Ennek az egyik eredménye ezen a területen, hogy egyre több és több az olyan gyártó, akik tágítják a horizontjukat az által, hogy a tőlük megszokott termékeken túl, új mezsgyékre lépnek és tőlük nem megszokott cuccokkal rukkolnak elő. Persze, ehhez a változáshoz a piaci versengés is nagyban hozzájárul, de kit érdekel, ha ez a nagy versengés remek termékeket szül és nekünk jobb tőle. A Salomon is egy ilyen gyártó, mely először még a leginkább a téli sportszereivel tette magát ismertté, de mára egy igen széles skálán, túl a „havas” dolgokon, rengeteg más kiváló felszereléssel kényeztet bennünket outdoor-sport szerelmeseket. Ezúttal - a futók örömére - két futócipő modellt és egy alsó-felső kombinációt vizsgáltam meg kicsit közelebbről, hogy véleményezni tudjam hosszútávfutó szemmel.

Salomon teszt

 

Salomon futócipő-, és ruházat teszt

Érdekes, hogy most jutottam el erre a pontra, de talán ennek az is az oka, hogy még igazán soha nem éreztem a fontosságát, hogy egyszerűen és tömören megfogalmazzam, még harminc év rendszeres futással a hátam mögött sem, hogy „Mitől is jó egy futócipő?”
Persze, most sokan rögtön azt gondolhatjátok, hogy mindenkinek más és más okból. Így van. Hiszen mindenki más anatómiával, sportmúlttal, edzettséggel, célokkal és motivációval, stb. áll neki a dolognak, de én azt gondolom ettől függetlenül megkísérlem a dolgot:

Egy futócipő akkor jó ha az edzésed során - miután bemelegedtél majd végigcsináltad az egészet - egyáltalán nem jut eszedbe, hogy mi is van a lábadon.

Salomon teszt

Salomon teszt

Még akkor is, ha először vetted a lábadra azon a napon. Egy jó cipő a kezdeti úgymond „új” érzés elmúltával nem szabad, hogy bármilyen kényelmetlenséget okozzon. Nyomás, dörzsölés, bármilyen kényelmetlen érzés, ne adj\' Isten lábfeltörés vagy fájó lábfej a futás végén. Itt ismét kiemelném, hogy hosszútávfutásról van szó, tehát min. 50-60 perctől indulva értelmezendő minden, amit itt mondtam.

Ennek fényében nézzük, mit tud a két Salomon csuka:

Salomon XR Mission futócipő

Az XR Mission egy ún. door-to-trail cipő, ami azt jelenti, hogy aszfaltra is és terepre is kiválóan alkalmas. Salamonék ötlete itt az volt, hogy olyan futók tudják majd igazán értékelni, akik most kezdenek majd terepre merészkedni először. Én azoknak is ajánlom, akik már régen kombinálják mindkét dolgot, a terepet és az aszfaltot is, mert nagyon szuper cipő mindkettőre és nem kell igazán feladni semmit a specializált cipők előnyeiből.

 Salomon teszt

Salomon teszt

Cipő rugalmassága, hajlékonysága

Köszönhetően a talprész speciális anyagának – LT Light Weight Muscle - a cipő talpa kiváló hajlékonyságú, futó szemmel nézve. Első ránézésre nem nagyon bíztam a választott anyagban, mivel kicsit puhának tűnt, de később kiderült, hogy kiváló konstrukció és még könnyű is. A felhasznált anyag rugalmassága az átgördülést zavartalanná, versenycipős érzésűvé teszi.

 

Párnázottság, kényelem, belső rész

A cipő formája miatt először arra gondoltam, hogy túl széles lesz az eleje és nem fog jól tartani, mivel én keskeny lábfejjel vagyok megáldva. A jó hír, hogy kellemesen csalódtam. A cipő kényelmes volt. Mindenhol jól tartott és nem volt kellemetlen dörzsölés vagy nyomás sehol. Mint ahogy a bevezetésben meg is fogalmaztam: nem jutott eszembe futás közben, hogy mi is van a lábamon (Illetve igen, mivel teszteltem, de a végén figyeltem, hogy van-e bármi, ami bármilyen kényelmetlenségre utalna. Nem volt).

Igen jól idomult a lábamhoz és a belső anyagválasztás is a kényelmet szolgálja. Az Ortholite nevű cucc egy nagy kényelmet biztosító hab anyag, ami a betétben is megtalálható és amellett, hogy kényelmes, még attól is jól érezhetjük magunkat, hogy újrahasznosított anyagból készült és így a magunk módján még a környezetvédelemhez is hozzájárulunk a cipő használatával. : )

 

 

Salomon teszt
Salomon teszt

 

 

Salomon teszt
Salomon teszt

 

 

 

 

Szellőzés, légáteresztő képesség, felsőrész

Mint ahogy említettem, a cipő első ránézésre szélesnek tűnt, de a fűzéstechnológiája úgy van megoldva, hogy a fűzővel minden ilyen problémát egyenletesen, nem pedig ormótlanra gyűrve a cipőt, lehet megoldani a cipő minden részén, hogy jól átölelje a keskeny lábfejet is. A Quicklace nevű technológia egy könnyű, nem nedvszívó, erős, de vékony fűzővel szereli fel a cipőt, amit gyorszáras megoldással lehet meghúzni és a felesleges fűzőt egy hasznos kis zsebbe lehet túrni a nyelv felső részén. (Ez fontos akkor, amikor terepen akarjuk használni, hiszen így nem gyűjtünk semmit össze a lobogó fűzővel vagy taknyolunk hatalmasakat véletlenül, ha fennakadunk vele.) A gyorszárhoz hozzá kell szokni először, de egy két próbálkozás után nekem már jól ment, hogy megfelelő erőelosztással tudjam meghúzni a fűzőket.
A szellőzése versenyre kel bármelyik felsőkategóriás futócipő gyártó legjobb edző modelljével, ami egy nagyon jól megerősített orrésszel párosul, aminek megint csak terepen van fontos funkciója a lábujjaink védelmében.


Súly

A cipő súlya 330gr körül van és ezt figyelembe véve a konstrukciójával azt lehet mondani, hogy akár gyors edzésekre vagy hosszú versenyekre is kiválóan alkalmas.

 

Ütéscsillapítás, talprész, boltozati alátámasztás, sarokmegtámasztás

Én eléggé fontosnak tartom a belső vagy külső támasztást egy futócipőnél. Van akinek belső vagy külső támasztékra van szüksége, függően a lábfej dőlésétől. Ez a cipő neutrális, tehát "sem ez, sem az" típusú futóknak készült, de fontos elmondanom, hogy én befelé dőlős vagyok és ennek ellenére nem éreztem 22km után sem a támasztás hiányát. Ez meglepett. Az okát nem tudom, de kit érdekel - még egy plusz pont a cipőnek. A talp anyaga a terep és aszfalt viszonyoknak megfelel, ugyan kicsit csúszott a nedves betonon. Erre jó figyelni, ha tempót futsz és kanyar jön.
A cipő sarokpohara - ami a sarok támasztását szolgálja - kiváló. Nem volt lábfeltörés, nyomás vagy dörzsölés. A párnázottságának köszönhetően nagyon kényelmes volt a saroknál is. Egyetlen hátránya úgymond a cipőnek - amit egy triatlonista jó barátom árult el nekem a cipőről miután ezt választotta az ironman maratonijához Nagyatádon -, hogy sajnos megtartja a vizet és ennek okán klaffog. Ez azoknak fontos infó, akik melegben akarnak benne versenyezni és fenn áll a veszélye, hogy frissítéskor eláztatják.

 

Salomon Speedcross 3 terepfutócipő

A Speedcross 3 egy sokkal speciálisabb futócipő, így az elvárások is kicsit másak vele szemben:

A nevében is benne van, hogy tempó-futásra készült és nem is akármilyen viszonyokhoz. Kizárólag terepen használatos és ott is leginkább a taknyos, saras, havas, latyakos cuccban mutatja meg a legjobban, hogy mit is tud. Nekem rögtön a „” jutott az eszembe, amikor felvettem. Ott bárki hasznát venné. Igaz, én most nem tudtam hóban tesztelni, de a talprész tekintélyt parancsoló gumi bütykei egyértelműen jelzik, hogy milyen előnye van a cipőnek a mélyebb és csúszós ösvényeken. Mivel ezek a bütykök puhák, ezért a cipő nem alkalmas az aszfalton való használatra. Egyszerűen idő előtt elkopnának.

Salomon teszt
Salomon teszt

Cipő rugalmassága, hajlékonysága

A cipő talprésze átlagos futócipő rugalmasságú és kellőképpen hajlékony a tempófutáshoz, de érezhető, hogy a közvetlenül talp feletti részen az úgynevezett „sárvédő” (mudguard) - ami a nem kívánatos anyagokat kint tartja a cipőből -, kicsit leszabályozza a mozgást. Ez nem több mint bármelyik jobb terepcipő merevsége.

 

Párnázottság, kényelem, belső rész

A fent említett okokból nekem meg is gyűlt a bajom az egyik kislábujjammal, mivel azt a keményebb anyag a cipő oldalán kicsit kikezdte. (Szerintem azt fontos megemlíteni, hogy sok terepcipő csinálhat ilyet, mivel azok a funkciójuk folytán kicsit keményebb anyagok ötvözésével készülnek, hogy védjék is a lábat.) Az XR Mission kényelmesebb volt…
Ebben a cipőben is megtalálható a speciális talpbetét, mely tartós és komfortos, ami nagy előnyére szolgál a cipőnek.

 

 

Salomon teszt
Salomon teszt

 

 

Szellőzés, légáteresztő képesség, felsőrész

A cipő vízállónak lett tervezve, ezért a felső rész egy speciális, belülről kifelé lélegző anyagból készült. Ez az anyag nemcsak, hogy lepergeti a nedvességet - ami nagyon fontos a hideg, esős vagy havas napokon -, hanem kint tartja a port és hasonló kellemetlen vendégeket a láb környezetéből és nagyon könnyű is. Ez az anyagválasztás az XR Mission-nél már említett kiváló fűzéstechnológiával párosítva egy nagyon könnyű, de tartós és erős felsőrészt ad a cipőnek.
Ezért is lehet Speed… a neve. : )

 

Súly

Könnyű! 300gr, ami egy ilyen profilú cipőnél kiváló. Hajrá téli tempófutás a hegyen! A gyártó a súly eléréséhez használt technológiákat összességében csak egyszerűen „feather construction”-nek, vagyis pehely-könnyű felépítésnek nevezi.

 

Ütéscsillapítás, talprész, boltozati alátámasztás, sarokmegtámasztás

A talprész „csúszásgátlóiról” már beszéltem – azok egyértelmű funkcióval bírnak. E mellett cipő megtámasztása kiváló volt nekem is a befelé forduló lábfejemmel, illetve hasonlóan az XR Mission-hez, a sarok pohár max. pontot kapott tőlem ennél a modellnél is. Ezen a helyen maximális kényelmet biztosított a cipő.

 

Salomon Futóruházat

Ezek a sportruhák megtestesítik a mai innovatív anyagok és technológiák felhasználási irányát, melyet a szolgálatunkba állítva a gyártók lenyűgözően jó minőségű cuccokat hoznak ki. A kompressziós ideológia, ami a futó-zoknikkal jelent meg idehaza, már az egész és háromnegyedes tight-ok ban is megtalálható és az EXO ¾ tight M egy kiváló példa erre.

 

Salomon EXO 3/4 TIGHT M futónadrág

SMART SKIN™ technológia az amivel a legjobban lehet megmagyarázni, hogy mitől is jók ezek a ruházatok. Ez a megoldás az anyagválasztást és elosztást helyezi előtérbe a teljesítményért.

 

Salomon teszt
Salomon teszt

 

 A nadrág felülről lefelé:

A derék részen egy könnyített anyagmegoldás eredményeként tökéletesen és igen kényelmesen illeszkedik a nadrág. Nem kell aggódni, hogy elmozdul, vagy, hogy a kelleténél jobban meg kell húzni azért, hogy ne mozogjon. Tök kényelmes. Negatívum: A belső kis zseb sajnos szerintem kicsi egy hosszú futáshoz. (Egy gel-nél nem nagyon fér bele több és csak egy ilyen zseb van a nadrágban.)

Lejjebb haladva, amiről érdemes beszélni az a kompressziós technológia:

Összességében a nadrág könnyű. Ez egyértelmű előny, de e mellett a másik nagy előnye, hogy a szabása és formája elősegíti az izmok tartását és ez által az edzés utáni regenerálódást is gyorsítja, illetve az edzés közbeni sérülések esélyét is csökkenti.
Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a rendszeres, okos edzést semmi sem pótolja. Okos alatt a kellő bemelegítést, helyesen megválasztott terhelést és kellő mennyiségű nyújtást és erősítést értem. A ruha jó de nem pótolja az helyes edzés összetevőit.

A nadrág rendelkezik „beépített” alsóval, ami kellőképpen puha és nagyon kényelmes tapintású. Nagyon gyorsan száradt, ami fontos, ha edzés után még nyújtunk és téblábolunk még egy ideig. A derék mellett a térdek alatt is tökéletesen illeszkedett és nem csúszkált el a helyéről futás közben.
Összességében remek futónadrág az enyhébb napokra. Én melegben nem találtam olyan kényelmesnek, mint a felsőt, ami viszont nagyon jól szellőzik és egyáltalán nem okozott gondot a viselése még 26-28 fokban sem, ami meglepő volt.

Salomon Exo S-lab SS Zip Tech Tee

Fontos, hogy jó méretet válasszunk! Tudom, triviálisnak hangzik, de most voltam a Nike félmaratonon és láttam egy két kedves futótársat, akiken lebegett a cucc. Ez nem lebeghet. Nem olyan. A jó méret is szorosan a testhez simul, és sehol nem lebeg (Skin fit technológia).
Egyedül a nyaknál nem annyira szoros, ami mondjuk fontos is sok szempontból, de itt is végig érintkezik a bőrrel.
Nagyon kényelmes érzés mozogni benne. A varrástechnológiája olyan, hogy a bőrrel érintkezve nem okoz semmilyen dörzsölést, nagyon kényelmes és kiválóan szellőzik, mint ahogy mondtam. A kiemelten fontos szellőzési helyeken az anyagokat úgy kombinálja, hogy az a szellőzés érzést még fokozza az amúgy is jó légáteresztő anyag mellett és e mellett nagyon gyorsan is szárad ennek okán.

 

 

Salomon teszt
Salomon teszt

A Salomon gyárt nagyon sok féle futó hátizsákot is és a felső méhsejt mintázatú gumírozott felületi struktúrája pontosan ezek alá a hátizsákok alá illeszkedik, aminek az előnye, hogy az illeszkedési pontokon ez a plusz felszerelés egyáltalán nem fog csúszkálni. Az ilyen fajta árukapcsolás legalább hasznos :)
E mellett egy másik igen hasznos funkciója a felsőnek, hogy elöl és hátul is fényvisszaverő anyagból vitték fel a feliratokat rá, így akinek csak sötétedés után jut ideje a futásra, annak nyújt egy ilyen biztonsági kiegészítést is. Látni és látszani is mindig fontos. Szerintem tök jó, hogy erre is gondoltak Salomon-ék.

Összességében úgy fogalmazhatnék, hogy szabadalmaknak, új technológiáknak és új anyagoknak egy igen nagy tárháza mindegyik tesztelt Salomon cucc, ami pozitív konstrukciós megoldásokkal teli futó lábbeliket és futó ruházatot eredményezett a gyártó választékában. Egy gyártó, amelyik tényleg jót is csinál és nem csak egy trendet követ.

A Salomon futófelszerelést az Amersportst Magyarországtól kaptuk tesztelésre, köszönjük!

 

Hirdetés