Rehband Kompressziós nadrág teszt Hír

Rehband Kompressziós nadrág teszt Hír

Héjja Péter
2014/04/28
Tapasztalatok 300 km futás után
Hirdetés

A Rehband márkanevet a 80’-as évek óta jegyzik, de a cég valójában már az 50’-es évek óta foglalkozik orvosi segédeszközök gyártásával. Ezek elsősorban ficamok, törések rögzítésére szolgáltak. A 80’-as évek végén a cég kibővíti termékpalettáját, és speciális védőfelszereléseket is kezd gyártani, mint például a kézilabdás térdvédők.

A Rehband Sport termékek fejlesztése folyamatos. A magas minőségű funkcionális termékek skálája évről évre növekszik. A közelmúltban dobták piacra sportolóknak szánt kompressziós ruházataikat. Rövid és hosszú nadrágokat, felsőket, és szárakat. 

 

Általában elég körültekintő vásárlónak tartom magam. Sokat nézelődöm, kérdezősködöm adott termék vásárlása előtt, ezért is tartom fontosnak a fentiekhez hasonló háttér információkat. Sőt! Képes vagyok hetekig bejárni a boltba, össze vissza tapogatni, szagolgatni a cuccot mire rászánom magam a vásárlásra.

Ezek a termékek először a gyógyászatban jelentek meg. Fontos, hogy egy olyan cég innovatív új termékéről beszélek, aki a gyógyászatban már megalapozta hírnevét, évek óta kutat, fejleszt a területen. Tehát nem csak arról van szó, hogy: „Sanyi kiment Kínába varratni pár szárat, itthon csinált rá egy céget, forgatott egy misztikus reklámot a tajgán egy kőbányai sámánnal valami érthetetlen nyelven, most meg veszik a futók mint a cukrot..” Pedig hány ilyen jó kis márka van ma forgalomban…
Mielőtt a nadrágról írok, néhány gondolat erejéig nézzük meg kicsit mit is takar pontosan a kompressziós termékek fogalma, hogyan is működik hatás mechanizmusuk.

 

Rehband Kompressziós Rövidnadrág Forrás: Héjja Péter
Rehband Kompressziós Rövidnadrág
Kép forrása: Héjja Péter

 

A kompressziós ruházatról konyhanyelven
Felhívnám mindenki figyelmét, hogy a következőkben mellőzni fogok minden olyan tudományos hivatkozást, amely később bajba sodorhatna és büntetőjogi felelősséget vonna maga után. Az itt leírtakat mintegy összefoglalásképpen vetíteném vigyázó szemetek elé. Összefoglalásképpen mindarról, amit a témában magam is olvastam, illetve igen meglepő módon saját tapasztalásaim során kristályosodtak bennem gondolattá.

Tehát. A kompressziós kezelést, mint gyógyítás egyik formáját, már igen régóta alkalmazzák az orvoslásban. Leginkább az érrendszeri rendellenességek kezelésében használják, mint amilyen pl. a visszér.

A hatásmechanizmus viszonylag egyszerű. Az állandó nyomás alatt tartott testrészben serken a vérkeringés, melynek következtében mozgás közben mérhető a teljesítménynövekedés, a fáradtságérzés kitolódása, a pihenési fázisban pedig a gyorsabb regeneráció, a salakanyagok gyorsabban távoznak a szervezetből.

Sajnos az a helyzet hogy ezek a dolgok nem olcsók. Illetve vannak olcsóbb kategóriák, ezek a saját tapasztalataim alapján meg sem közelítik azoknak a gyártóknak a termékeit, akik tényleg jók ezen a területen.

 

Én magam is tettem néhány próbát a legelején, de rá kellett jönnöm, hogy nem is működnek, és a termék élettartama sem tart tovább a szavatossági időnél. Higgyétek el! Érdemes ezekre áldozni, ha valóban komolyan gondoljátok.

Eddig én csak szárat használtam. Az előbb említett kezdeti időkben zoknival kombinált fajtáját, manapság viszont csak a sima szár a favorit. A tapasztalataim leginkább a következők voltak a szárral kapcsolatban: Hosszú futások alkalmával tovább marad fitt érzés a vádliban. Ezt két dologgal magyaráznám: egyik, a már jól ismert szorító hatás vérkeringésre gyakorolt jósága, a másik hogy mivel az egész lábszárat körbeöleli, szorítja, futás közben a lábikra becsapódáskor, talajfogáskor, kevésbé mozog le-fel irányban, nem rángatod agyon a vádlid.

Bevallom a nadrág esetében is erre voltam a legkíváncsibb. Hogy mennyire szorít-tart majd a ruhadarab.

 

Rehband Kompressziós Rövidnadrág Forrás: Héjja Péter
Rehband Kompressziós Rövidnadrág
Kép forrása: Héjja Péter

 

A teszt
Első találkozás
A méreteimet tekintve átlagos, arányos testalkatúnak tartom magam, bár fejben, combban és vádliban is elég erős vagyok. Az előzőleg vásárolt szárral, és ezzel a rövidnadrággal is úgy jártam, hogy először kicsit rendeltem.

Ezek a fránya mérettáblázatok. Valahogyan úgy esett, hogy mindkét méretem pontosan a kisebb méret felső határát súrolta. Én naivan meg úgy választottam, hogy beleférek még abba.
Hát nem! De hangsúlyozom ez nem a termék hibája! És másodjára nem is volt gond.
Nem sok időm maradt a kézhezvétel után, másnap verseny.
Minden könyvben így tanítják! Ha hozzájutsz valami új ruhához, azt lehetőleg versenyen próbáld ki! Előtte ne! :) (Ez utóbbi bölcseletet kéretik cinikusan értelmezni - a Szerk.)
De egyszerűen nem bírtam magammal. Megtapogattam, megszaglásztam, és úgy döntöttem jó lesz az, felhúzom. Legfeljebb leveszem, ha már véresre dörzsölte nem?

 

Színe, szaga, anyaga...
Anyagösszetételét tekintve 84%Polyester és 16%Spandex alkotja. Nagyon komfortos viselet, az égvilágon semmi baj nem volt vele a következő 52 km-en.

A szövetösszetételnek köszönhetően tökéletesen szellőzik, és kényelmes, bőrbarát érzést nyújt végig az edzés alatt. Nincs viszketés, nincsenek különös szagok.

Szabása, formája kiválóan követi a testünk alakját. Viselet közben nem éreztem hogy rajtam lett volna. Végre egy olyan réteg ami rajtam marad! Nem akarják ezt is lenyúzni rólam!

Aki viselt már kompressziós terméket az tudja, a legnagyobb mizéria, amíg magunkra kínozzuk a terméket, de aztán egybeolvad a bőrőddel.

A design visszafogott, nem hivalkodó. A deréktól a térd irányába húzódó vastag kék cérnával ejtett varrás, és egy nagyobb logón kívül semmi hivalkodó nincs a nadrágban. Nekem ez tetszik és összességében is nagyon tetszik a nadrág. Minden szempontot figyelembe véve tökéletesen működöt a hosszabb és rövidebb edzéseim alatt is.

A teszt során kb 300 km-et futottam a nadrágban, 10 és 50 km-es távolságok között. Mivel gyorsan szárad, előfordult, hogy edzés és mosás után visszavettem, de hosszabb edzés után akár még ebben is aludtam. Szerintem igenis segít megelőzni az izomlázat.

Mindent egybevéve, bátran tudom nektek ajánlani a Rehband kompressziós rövidnadrágját, edzésre és versenyre is! Mindenképpen próbáljátok ki ha nyílik rá lehetőségetek!

 

A nadrágot, a Rehband termékek hazai forgalmazója, az Otto Bock Kft. bocsájtotta rendelkezésemre.

 

Hirdetés