Asics kompressziós futóruházat teszt

Asics kompressziós futóruházat teszt

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2014/05/12
Még a 'kompresszió-szkeptikusokat' is megnyerte...
Hirdetés

Nagy fába vágta az Asics a fejszéjét, amikor nekem kompressziós ruházatot adott próbára. Nem vagyok egy „compression fun”. Illetve van, ahol látom értelmét, és van ahol nem. Mivel ezt az új ASICS szerkót szuperlatívuszokkal illették, illetve a termék arca nem más, mint az olimpiai bajnok triatlonista Jan Frodeno, kötelességemnek tartottam közelebbről megismerkedni vele.

Első benyomások
Valljuk be a mai ruházatoknál, főleg a gyengébb nem esetében a design az egyik legfontosabb csáberő a vásárlásra. Az ASICS szerintem ebben mindig is jó volt, és most sem okozott nekem csalódást. A nadrág különösen jól néz ki, sok mindennel hordható. A betétek, varrások, amellett, hogy nyílván funkcionális szerepük is van, feldobják az összképet. A felsőnek már kicsit merészebb a megjelenése, a muslicák őrjöngeni fognak ezért a citromsárgáért! Baleset-megelőzési szempontból viszont kétség kívül előnyös, illetve tudomásul kell vegyem, hogy manapság a fluor színek kezdenek megint divatba jönni. Szóval elismerem, a hiba az én készülékemben van. Mindkét darabon a fényvisszaverő csíkok, feliratok, némi japán kriksz-kraksszal megtámogatva nagyon jól néz ki.

Méretezés
Kompressziós öltözetről lévén szó, sosem tudom, mit mondjak, mi vagyok. 182cm és 75kiló szerintem mindig M-es, és ez most is bejött. Tökéletesen passzolt az alsó is és a top is. Úgy gondolom, ahogy állt, úgy kell álljon. Semmi lobogás, semmi szorítás. ASICS-éknél egyébként cipőben is ezt tapasztaltam, hogy nagyon megbízható a méretezés. Ez mai világunkban, ahol majd mindenki neten vásárolgat, egyáltalán nem elhanyagolható tényező.

 

Asics Men\'s Short-Sleeve Top futófelső és Asics Men’s Compression Tight futónadrág Forrás: Mozgásvilág.hu
Asics Men's Short-Sleeve Top futófelső és Asics Men’s Compression Tight futónadrág
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Nem a méret a fontos, hanem az, hogy mekkora...

 

A nadrág
Na nézzük részletesebben, először a csak egyszerűen Men’s Compression Tight névre hallgató háromnegyedes futónadrágot. A leírás szerint WITH ZONED SUPPORT PANELS, azaz nem teljesen kompressziós, inkább csak egy két helyen kompresszióval támogatja meg az izomzatot. Nagyon izgalmasan hangzik, fogalmam sem volt ez mit is jelent. Először is, és én ezt éreztem leginkább, csípőben van egy erős szorítás. Nem túl magasan, hiszen akkor a belső szerveket is zavarná, inkább kis-farizom, közepes farizom magasságban ad egy tartást, mellyel segíti az ideális testtartást futás közben. Ez nem csak duma, tényleg segít szép szellősen futni azáltal, hogy picit tehermentesíti a csípő-horpasz izmokat. Úgy is mondhatnám, szkippelésre ösztönöz.

Ami először nem értettem, miért háromnegyedes? Aztán rájöttem, hogy a térd alatti gumis rész szintén céllal került oda. Segíti, tehermentesíti a térdet a becsapódás rá ható káros energiáját csökkenti. Ezt nehéz érezni egy teszt során, inkább csak el tudom hinni, hogy így van. Végül is a sok térd alatti pánttal futó sztár gondolom, nem divatból teszi ezt, hanem okos brit tudósok kimutatták, hogy ez tényleg tehermentesít. A harmadik kompressziós zóna konkrétan a szabó izom vonalában fut végig a combon. A vér cirkulációját ez hatékonyan segíti anélkül, hogy a teljes nadrág szorítana. Amit én magam tapasztaltam, az a könnyű láb érzése. Ha ez is benne van, akkor zseniális a találmány.

Nagy szorítás, és túlzásba vitt kompresszió nélkül csináltak egy nadrágot, amiben egyszerűen csak jó futni. Egy zseb van rajta, a klasszikus helyen elöl belül, nekem ezzel nincs is semmi gondom. Itt a hátsó zseb a kompressziós zóna miatt eleve kizárt. Egy kis hiányérzetem volt csak, az a kötője, ami sima anyagból van, miközben adná magát egy elasztikus madzag, amivel lehetne jól fixálni, de nem szorítana túlságosan. Így ennek nem sok értelme van, hiszen elég jól tapad a nadrág, van benne egy derék gumírozás is beépítve, szóval a kötőke kvázi kötetlenül fog mindenkinél lifegni.

Ami még nagyon érdekes, hogy az anyag annyira jól lélegzik, hogy még ha háromnegyedes is, simán használható dög melegben is. Jobban lélegzik, mint a saját bőröd. Volt pár hűvösebb nap a teszt során, és ilyenkor azt éreztem, mintha semmi sem lenne rajtam. A nedvességet ugyanolyan hatásfokkal űzi ki a tested felületéről, mint a termelt hőt. Azaz jó időben nem sülsz meg benne, de tervezd be, hogy hiába van rajtad, nem fog számottevően melegíteni. 10fok körül már kifejezetten kevés csak ebben futni.

 

Asics Men\'s Short-Sleeve Top futófelső és Asics Men’s Compression Tight futónadrág Forrás: Mozgásvilág.hu
Asics Men's Short-Sleeve Top futófelső és Asics Men’s Compression Tight futónadrág
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Szárítani nem sokáig kell

 

Felsőrész
Kezdeném azzal, amivel a nadrágot befejeztem. A Men\'s Short-Sleeve Top szintén nagyon jól vezeti el a nedvességet és a hőt, így nem kell félni, hogy belefülled az ember, viszont éppen ezért 10fokban már második réteget is vettem rá! A mellékhatása ennek az anyagnak, ami persze nem hátrány, hogy igen gyorsan szárad. Annyi baj legyen.

A szabása tetszett a topnak. Itt is csak részben kompresszióról beszélünk. A lapocka irányából előre mell felső része felé irányul egy kompressziós zóna, ez segíti a vér keringését, illetve segít fenntartani szintén egy gazdaságos futáshoz elengedhetetlen tartást. Szokták mondani a régi nagy edzők: fiam, lapockát csíptesd össze! Azaz picit húzd hátra a vállad, de ne nagyon. Ezt a könnyed tartást segíti felvenni a felső. Mivel mell alatt már nem szorít, nekem a korábbi kompressziós felső ruházatokkal ellentétben nem okozott olyan érzést, hogy mindig kimegy belőlem a szusz, és hogy nehezebb miatta levegőt vennem. Itt a mellkasnál van a szorítás, és ott a bordák megakadályozzák ezt az összenyomódást.

A magasan lévő kompressziós zóna azt okozza, hogy az elülső cipzárt lehúzni nem nagyon lehet, mert teljesen szétnyílik akkor a nyaka, max egy picit lehet szellőztetni, viszont a fent leírtak miatt erre 25fokban sem éreztem késztetést, vagy inkább úgy fogalmaznék, nem volt rá szükség. Mindegy, van nyaki zipzár, aki akar, él vele. A felsőnek egy baja van csupán, amin gondolom vakarták a tarkót az ASICS tervezői is, azok a varrások. Mivel a szorító panelt valahogy bele kellett varrni, elkerülhetetlenül erős varrások vannak hónaljnál, és onnan futnak a vállat megkerülve a nyakhoz. Nem vagyok egy Toldi, de nekem a hátsó varrás hónalj felé már bevágott, nyújtogatás során még recsegett is párat, mutatva, hogy ide bizony egy flexibilisebb varrás kellene. Mindenesetre nem olyan nagy a baj, hiszen nem tört fel vagy ilyesmi, csupán erre azért figyelhettek volna.

Összességében egy remek ideológia mentén megszületett széles kör számára hasznos, és kellemes viseletet sikerült kitalálniuk, és kidolgozniuk a japánoknak. És ezzel még egy olyan kompresszió szkeptikust is meg tudtak maguknak nyerni, aki a zoknin kívül eddig semmilyen hasonló ruházatot nem kultivált.

 

Tudj meg még többet az Asics futóruházatról:
Asics Muscle Support

 

A tesztelt futóruházatot az ASICS Austria Gmbh-tól kaptuk, köszönjük!

Hirdetés