Inov8 - Ultra Race Ultra

Inov8 - Ultra Race Ultra

Héjja Péter
2014/09/02
A normális futómellény
Hirdetés

Régen tervezgettem már hogy beszerzek egy normális futómellényt. Nem mondom én, hogy a sport multi saját márkájú zsákja olyan rossz lenne, de az évek során oly sokszor használt termék apróbb hibái-hiányosságai már érlelték bennem a gondolatot egy ideje.

 

Nem a méret a lényeg, hanem, hogy mekkora
Az, hogy mekkora távokon, és hogy milyen típusú versenyeken használja az ember, meghatározza, hogy mekkora űrtartalma, - pakolós része - legyen a zsáknak. Én nagyjából úgy számoltam a választásnál, hogy egy kb. 80-100 km-es versenyt ki lehessen húzni belőle, átlagosnak mondható tavaszi-nyári teljesítéskor. Ezalatt arra gondolok, hogy 3-5 l űrtartalom szerintem megfelel, ha az ember nem cipel magával egy gardróbot. Mondjuk télen ugyebár amúgy is kevesebbet futok 40 feletti távokat. Ez alatt pedig nekem egy kulacs öv is megteszi. (bár kifejezetten utálok a derekemon viselni bármit is..)

 

De az igazi kérdés, ami a futómellény kínálatot tekintve tudatosult bennem, csak ezután fogalmazódott meg:

Most akkor kulacsos legyen vagy tartályos?
A vártnál nagyobb fejtörést okozott a kérdés. Jöhetett a keresgélés. Fórumok, terepfutó oldalak látogatása, sporttársak kikérdezése, és szép lassan kirajzolódott előttem a kulacsos, és a tarályos-szopókás futók titkos társasága. Mindenki másra esküszik. Megmondom nem lettem okosabb.
A kulacs legfőbb előnye a könnyű újratölthetősége. Ugyanakkor viszont mivel ezeken a zsákokon legtöbbször a mellső részen helyezkedik el a kulacs, így elveszik a helyet azoktól a nélkülözhetetlen és imádnivaló zsebektől, amibe a kedvenc töpörtőmet, kapszuláimat, amuletteket, Jézus, és agyag termékenységi szobrocskáimat cipelhetem a hosszú úton.

 

Inov 8 Race Vest Forrás: Mozgásvilág.hu
Inov 8 Race Vest
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Az előző 2 zsákom tartályos volt, nekem ez a megoldás nagyon megfelelt. 1.5 l vízzel a világból kifutok, és ha meg tölteni kell, hát biztos nem azon a 2 percen fog múlni az életem.

Ahogy ott magamba fordulva üldögélek, kulacsok és tartályok közepette a sötétben, remegve a gondolattól hogy hibás döntést hozok, és egész életemben viselhetem a következményeit, hát nem megszólalt a rádiótelefonom? A vonal végén egy Úriember, aki közölte velem a nagyszerű hírt, hogy a Mozgasvilág és a Multinavigátor jóvoltából, lehetőségem nyílik egy Inov 8 Race Ultra futómellény tesztelelésére, mielőtt meghozom az idei nyár egyik legfontosabb döntését.

De az igazi öröm csak azután ért hogy megtudtam, a zsák alapfelszereltségéhez tartozik egy 2l-es vizes-zsák, valamint 2 db 0.5l-es kulacs is. Így két legyet üthetek egy csapásra!

 

Inov 8 Race Ultra futómellény
Az első utam a Fenyőgyöngyéhez vezetett az új mellényben. Nagyon komfortos viselet, szinte alig érezhető hogy van még valami plusszban a háton. A zsák anyaga nagyon jól szellőzik, futás közben nem tapasztaltam kellemetlen aláizzadásos tünetekek. Persze a hát részen azért nedvesebb a póló, de nem szúr, dörzsöl vagy viszket az ember. Az előző zsákjaimban a legrosszabb tulajdonsága a vállllpántok szabása volt. Sokszor kidörzsölte a nyakamat, és elég kellemetlen így futni, hiszen ha már megvan a baj, azon menet közben nehéz segíteni. Véleményem szerint választáskor ez is fontos szempont. Tehát a vállpántok valóban a válladon legyenek, szabásuk és szélességük megfelelő legyen. Ez olyan dolog amit vásárlás előtt is lehet tesztelni, érdemes hát odafigyelni rá, hiszen mégiscsak ezeken nyugszik a zsák, ezek viselik a terhet.

Beállítani nem árt
Annyira vártam már a próbát, hogy nem sokat vacakoltam a pántok állítgatásával, úgy ahogy volt belebújtam, és már futottam is. (Ezek a pántok a mellkas oldalsó részén találhatóak, ezzel tudod „személyre szabni” a zsákot a megfelelő feszesség beállításával. Oldalanként 2-2 pánt.)

Néhány méter futás után rájöttem hogy ez így nem annyira jó. Pozitívumként meg kell említeni hogy nem kell levenned a zsákot ha állítani szeretnél a feszességen. A feszítők pontosan olyan magasságban helyezkednek el, hogy akár menet közben tudod állítani igény szerint. Ez azért is jó mert tapasztalatom szerint ha a zsákból fogy a víz, vagy egyre kevesebb az étel benne, máshogyan áll a hátadon, így jó ha tudsz után állítani. Van még lehetőség a zsákon lévő gumiszalag spanolására is, ha teleraktad a puttonyt, szépen fogja a tartalmát. Nem lötyög a motyó. A gumi alá vékonyabb technikai kabátot, aláöltözetet is befűzhetsz ha nem fér már a zsákba.

 

Kulacsokkal
Első utamon a kulacsokat használtam. Nem vittem magammal sok dolgot, csupán arra voltam kíváncsi milyen kulacsozni. A két kulacstartó a mellheveder alsó részén lett kialakítva, így elegendő hely maradt fentebb a kis zsebeknek.

Kicsit tartottam az alsó megoldástól, fog-e zavarni futás közben? Bele akad-e a kezem állandóan?

Jelentem semmi gond nincs vele, tökéletesen illeszkedik, nem zavar. Pontosan félúton van a kulacs, tehát ha fentebb hordod a kezed akkor is jó, és ha lentebb lóbálod akkor is. Ami viszont okozott kissebb gondot az a kulacs visszahelyezése. Sajnos ehhez mindkét kezed használni kell, ugyanis a rögzítő gumit csak így lehet visszahelyezni a palack nyakára. Ez futás közben nem annyira jó, terepen inkább a lába elé nézgelődjön az ember. Ami jó hír viszont hogy a jövő évi termékek között már megtalálható lesz a soft kulacs, szép hosszú ivócsővel, így nem kell majd állandóan ki-be pakolgatni, csak ráteszed a kis csőrödet a szopókára és szürcsizhetsz.

 

Inov 8 Race Vest Forrás: Mozgásvilág.hu
Inov 8 Race Vest
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Tartályokkal
A frissítést szolgáló egységről nem beszélnék különösebben hosszabban. Ez nem Inov termék, a zsákban a Hydrapak rendszere lett beépítve, amely gyártó több neves márkának is szállít rendszereket a termékeikbe. 

A tartály lezárása egy műanyag sín ráhúzásával történik, ami pofonegyszerű, gyors megoldás és teljesen szivárgásmentes. Emellett a tisztítást, szárítást is nagyszerűen segíti, szépen ki lehet nyitni a zacsit. Az ivócső klikkes megoldással csatlakozik a tartályhoz, ha levesszük a csövet zár, nem ömlik ki a folyadék. Töltéskor nem kell bénázni a csővel, elég később bepattintani. A tartályban lévő műanyag távtartó elősegíti hogy az utolsó cseppig hozzájuss a vizedhez. A szintén alaptartozék hőszigetelt tartálytáska működéséről annyit tudok elmondani hogy melegben kb. fél óráig tartja a vizet hűvösen. Igazábón nem túl sok viszonyítási alapom volt ennek terén, sőt az igazság az hogy nem is tudtam eddig a termocucc létezéséről. Ahhoz képest hogy ez egy nem teljesen zárt zsák, a fél óra szerintem nem olyan rossz eredmény. (Megemlíteném hogy kb 30-32 °C-os külső hőmérsékletnél futkorásztam). A szívócsonk (ami a pici szánkba kerül) jól zár, nem csepeg feleslegesen, a védősapka használata megakadályozza a koszolódást. Jól szívható, nem kell homlokot horpasztani a vízért.

Egyetlen dolog amiről nem lettem teljesen meggyőzve, az a hőszigetelt vízcső. Tapasztalatok alapján ebben éppolyan gyorsan felmelegszik a folyadék mint egy átlagos csőben.

 

Ha már a frissítésnél vagyunk beszéljünk kicsit egy másik zsákról is, ez a Race Pro 4 Extrem. A különlegessége az, hogy ebben a típusban u.n. horizontális vizespalak található. A tartály a zsák legalján van, gyakorlatilag derék felett, azt szinte körbefogva helyezkedik el. Ez is a Hydrapak termék, 1 illetve 2l-es kivitelben gyártják. Legfőbb előnyeként azt tudnám megemlíteni hogy a derékhez közeli kiképzése miatt kényelmesebb súlyelosztás, illetve kevésbé lötyög, mozog a teher futás közben. Ennek a zsáknak 4l űrtartalmű pakolható része van, és az érdekessége hogy a vizespalackot teljesen elszeparálták, mintegy külön egységként jelenik meg a zsákon.

 

Egyéb praktikum
A vállllpánton 1 kissebb és 1 nagyobb zseb található, ezekben apróbb dolgokat pénzt, tablettákat, kulcsokat lehet kényelmesen elhelyezni. Ezek nem túl nagyok, de ha nem használjuk a kulacsokat, azok helyére fejlámpát, esőkabit, térképet is simán be lehet rakni.

A mellső és oldalsó pántokkal tökéletesen magadra tudod igazítani a zsákot, ezzel együtt az átlagostól eltérő alkatú futók is jól tudják használni, nagy mérettartományt fed le. Az először kicsit furcsának tűnő kapcsokat, a mellső pántokon, gyorsan megszoktam, a nyitásra és az összekapcsolásra is ráállt a kezem. Ezen kívül tartós, jól bírja a strapát, kopásnak nyoma sincs.

 

Futás közben
A futásaim során nagyon megszerettem ezt a zsákot. Igazi kis hibrid, sokrétűen használható. Ha például olyan helyen futsz ahol kevés a víz, használhatod mindkét megoldást, így 3 l folyadékot vihetsz magaddal, és a muníció fér még a zsákba is. Ha úgy döntesz csak a tartály viszed a kulacsok helyére tökéletesen tudsz pakolni géleket, telefont, szeleteket, és még mindig van hely hátul egy-két ruhadarabnak. De használhatod csak a kulacsokat is, így teljesen kihasználhatod a 3l-es rakteret a hátadon. Szóval tökéletes választás azoknak a futóknak akik leginkább jobb időjárási körülmények között használják, 40-100 km közötti távokon, de ha depózol akár nagyobb utat is kiszolgál.

Anyagát, szabását, tekintve tökéletesen illeszkedik, nem dörzsöl, nem lötyög. Hibátlanul rád simul, futás közben teljesen eltűnik rajtad. Színválasztékot tekinve egyenlőre csak feketéről tudok, de használat közben szinte teljesen mindegy is hogy milyen színű.

A zsák mellé kaptam még egy kézre húzható kis ivókulacsot (Race Ultra 0.25). Nem alaptartozék, viszont tökéletesen illeszkedik a csomagba. Ez tulajdonképpen egy soft kulacs, hasonló megoldással a tetején mint az ivócső. Kézre húzható, menet közben ihatsz belőle, és egy két ásványi tablettának, akár kulcsnak is van hely benne. A rögzítő gumipántok segítségével mindenki beállíthatja a saját kézméretének megfelelően. Én leginkább a hosszú futásokkor használtam, ebben gyorsan be lehet keverni egy kis izo és egyéb porokat, és már mehetsz is. Ha kiürül meg összegyűröd, zsebrevágod és kész!

 

Inov 8 Race Ultra Forrás: Mozgásvilág.hu
Inov 8 Race Ultra
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Annak is tökéletes megoldás aki rövidebb távokra is szeret magával vizet vinni. 2.5 dl-es a palack, ha nem tudsz sűrűn frissíteni, azért ki lehet húzni vele néhány kilométert.

 

Mindent egybevetve az a véleményem, nem téved nagyot az aki az INOV futómellényét választja magának társul az önszívatás rögös de annyi szépséget rejtegető útján. Kiváló minőség, sokrétű felhasználás. Ezek azok a legfontosabb dolgok amit dióhéjban mintegy szummázva elmondhatok nektek erről a termékről. Nekem nagyon bevált.

 

 

Köszönet a Mozgasvilag.hu-nak, és a Multinavigatornak a teszt lehetőségért.

Hirdetés