On Running

On Running

Takács Viktor
Takács Viktor - Támogatott tartalom
2021/11/30
2010-ben a svájci Ironman bajnok, Olivier Bernhardt gondolt egyet és két társával karöltve saját céget alapított.

Svájci olimpikonok márkája

Az On Running sportszer márka egy új brand a piacon, ugyanis alig több, mint 10 éve létezik. 2010-ben a svájci Ironman bajnok, Olivier Bernhardt gondolt egyet és két társával (David Allemannal és Caspar Coppettivel) karöltve saját céget alapított. Esetükben a sikerhez nem volt szükség rá, hogy a patinás gyártókhoz hasonlóan több tíz évig tapossák a fejlesztéseket, szinte azonnal beletaláltak a közepébe. 2012-ben kiadták a Cloudracer névre hallgató cipőjüket, melyben a szintén svájci Nicola Spirig olimpiai aranyérmes lett Londonban (triatlonban). 2019 végén a svájci teniszklasszis, Roger Federer is csatlakozott az On felhasználókhoz, és a nevével fémjelzett, limitált szériás „The Roger” cipő a márka egyik legnagyobb szenzációja lett. Mára ezen a vonalon elindulva Svájc futócipő eladásainak 40 %-a az övék és a további, futással kapcsolatos ruházatok eladásában is az élen járnak. Az eladások drasztikus emelkedésével a cég gondolkozik azon, hogy a jövőben részvényeket ad ki, így megnyitva az utat a befektetők előtt is.

Szabadalmaztatott csillapítási technológiájuk alapját apró, felhő formájú kis elemekből álló talp képezi. A név is ebből a formából ered: CloudTech. Ez a magas alkalmazkodó képességű talp az által, hogy csökkenti a becsapódás erejét, redukálja az izom összehúzódását így ugyanazon teljesítmény alacsonyabb pulzus mellett adható le vele. A cipőt úgy építették fel, hogy a csillapítás csak és kizárólag a becsapódáskor aktív, ellépésnél nem ront a hatásfokon, sőt! Az ellépő felület, vagyis a lábfej elülső harmadának alátámasztása kifejezetten arra terveződött, hogy a legdinamikusabb ellépést tegye lehetővé. Nagy különbség a többi gyártóhoz képest, hogy az On esetében nem a futócipő gyártódik a felhasználóra, hanem inkább alkalmazkodik a felhasználó igényeihez. A modern technológia így lehetővé teszi, hogy nincs neutrális vagy szupináló On futócipő, minden modell alkalmas minden lábálláshoz.

A talp anyaga is különleges. A hagyományos habszivacs csillapítások esetén többnyire választanunk kell, hogy kényelmes (és tartós), ám nehezebb cipőt szeretnénk, vagy pedig könnyűt, ezzel részben elvesztve az előbbi két képességet. Az On Helion habszivacsa a komoly mérnöki munkának köszönhetően egyszerre könnyű, kényelmes és tartós.
A svájci hegyek között nem ritkák az extrém körülmények sem, ezért az On kifejlesztette saját a Cloudventure névre hallgató terepfutó cipőjét, mely saját fejlesztésű vízálló membránnal és extra tapadást biztosító talpfelülettel (Missiongrip) rendelkezik. Maga a talp is egy kicsit más felépítésű, mint az utcára szánt társak esetében (a Helion anyag ugyanaz). A Speedboard néven futó technológia jobban ellenáll a terepfutás során megnövekedett torziós erőknek, ezzel együtt megfelelő visszajelzést ad a futónak a talajról.
Legújabb fejlesztésük a fenntartható jövő irányába a Lanza Tech-kel és a Borealissal karöltve készült és a CleanCloud nevet kapta. Ez az egészen egyedülálló technológia először összegyűjti az ipar által egyébként a légkörbe „szánt” széntartalmú gázokat, majd egy, a sörfőzésben is használt baktériumkultúrához nagyon hasonló, speciális baktérium tenyészettel folyékony etanollá alakítja őket. Egy dehidratáló folyamat után az etanol alkalmas lesz arra, hogy közvetett eljárásokkal EVA talpanyagokat hozzanak létre belőle.

Gázból talp! Zseniális!


Látható, hogy az On hatalmas lendülettel, pár év alatt tört be egy amúgy eléggé túlzsúfolt piacra, ami azt jelzi, hogy van bennük potenciál. Kíváncsian várjuk, hogy a jövőben milyen fejlesztésekkel állnak majd elő!

On Running-1
On Running-1
Forrás: On Running