Női, férfi futócipő Hír

Kakuk András
Kakuk András
2021/04/15
A női és a férfi futócipők különbségei
Hirdetés

Női, férfi futócipő

Amikor eljön a pillanat és futásra adjuk a fejünket, első lépésként általában a futócipőt szoktuk beszerezni. A választás nem könnyű, mivel manapság már rengeteg márka sok száz modellje között lehet válogatni és a dizájnon kívül (tehát a „tetszik vagy nem tetszik” faktoron kívül) sok más tulajdonság alapján is lehet szelektálni. A különböző lábformákra és lábboltozati problémákra ideális futócipőkről gyakran esik szó, azonban van egy másik, kevésbé szem előtt tartott tulajdonság is, mégpedig az, hogy az adott futócipő női e vagy férfi. Elsőre ez az úgynevezett „tulajdonság” a legtöbbek számára egy sima marketingeszköznek tűnhet, mivel szembeötlő, hogy a férfi futócipő egyszerűen mondjuk kék, a női futócipő pedig rózsaszín vagy lila. A jó hírünk az, hogy amellett, hogy az előző állítás természetesen igaz, a férfi és női futócipő színében általában különböző, a futócipők fejlődése elérte azt a szintet, hogy nem ez az egyetlen különbség. Sőt!

Az első és talán legfontosabb dolog az, hogy a férfiak és a nők lábfej anatómiája különbözik egymástól, így ebből adódóan a férfi és a női futócipőnek is más-más „terepen” kell teljesítenie. A lényegi különbség a lábfej és a sarok szélességének arányaiban van. Amíg a női lábfej a sarokhoz képest szélesebb, addig a férfiak lába sokkal inkább arányos (természetesen a sarok itt is keskenyebb a lábfejnél, de nem olyan nagy mértékben). Így tehát ha egy nő nem női, hanem férfi futócipőben fut, sokkal nagyobb az esélye, hogy a sarok mozogni, dörzsölődni fog, mivel a cipő nem tart rendesen. 

A női és férfi futók testsúlyában általában jelentős a különbség, melyet a női és férfi futócipők gyártásánál különböző keménységű anyagok felhasználásával kompenzálnak. Mindkét nem részére léteznek továbbá testsúly szerint is kategorizált modellek, melyeknél általában a felhasználó maximális súlyát jelölik meg referenciaértéknek. 

A fent említett anatómiai különbségből adódóan talajfogáskor futócipő talpán a testsúly eloszlása is másképp alakul, ezért a talpkialakítást is úgy kell megoldani, hogy ez ne menjen a csillapítás rovására. Így tehát a női futócipőket más középtalpi anyagból, más saroktámasszal gyártják, mint akár a teljesen azonos fantázianéven futó férfi futócipőt.

Van azonban egy másik jelentős anatómiai különbség is nő és férfi között, melyet a komolyabb futócipő gyártók figyelembe is vesznek, pedig még csak nem is a lábfejen keresendő. Ez pedig az úgynevezett Q szög. Ez a szög a négyfejű combizom (vagyis közismertebb nevén feszítő combizom) és a térdkalács által bezárt szög. A nők csípője általában szélesebb, és mivel a combizom a csípőcsontról ered, így ez a szög jellemzően nagyobb lesz, mint a férfiaknál. Ez azért fontos, mert ebből a különbségből adódóan a nőknél gyakoribb jelenség a lábfej pronációs, vagyis befelé dőlése, ez által egy női futócipőnek a belső, nagy lábujj felőli részen másfajta tartásra, párnázottságra van szüksége, mint egy férfi futócipőnek. 

Azt hinnénk, hogy ez a fajta odafigyelés már a hihetetlen kategória legteteje, azonban van egy még sokkal speciálisabb tényező, amit a komolyabb gyártók szem előtt tartanak a női futócipők gyártása során. Ez a dolog pedig a női nemi hormon, vagyis az ösztrogén szintjének állandó ingadozása. Elsőre ez sokak számára már túlzásnak tűnhet, azonban az ösztrogén lágyszöveti lazító hatása ismert tény, az pedig, hogy ez hatással lehet a lábfejben található izmok tónusára, ezek után már nem is olyan hihetetlen. A hormonszint emelkedésekor a hosszanti és haránt lábboltozat minimálisan ugyan, de süllyedésnek indul. Ezt változást egy jó női futócipőnek fel kell tudnia venni anélkül, hogy ez a kényelem rovására menjen. Érdekes tény az is, hogy ösztrogén ugyanúgy termelődik a férfiak szervezetében is, azonban ennek szintje kb. 60-70 éves korig állandó, így ezt a férfi futócipők gyártásánál nem kell figyelembe venni.

Láthatjuk tehát, hogy a futócipő vásárlást nem szabad elbagatellizálni, ugyanis a fent felsorolt, maximális kényelmet megcélzó technológiák és fejlesztések rossz választás esetén akár fordítva is elsülhetnek, ezzel szó szerint kényelmetlenséget okozva a felhasználónak. Futócipőt tehát lehetőség szerint mindig szakboltban, szakértő eladótól vásároljunk, és szánjunk időt többféle márka/modell felpróbálására!

Hirdetés