Mitől női egy kerékpár? Hír

Mitől női egy kerékpár? Hír

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2018/09/07
Nem ma történt, hogy a kerékpár kínálatban - legyen az akár mountain bike vagy országúti - megjelentek a női-geometriájú illetve női-specifikus feliratú jelölések. És itt nem az erősen ejtett felsőcsöves, klasszikus „női vázas” bringákra gondolok, hanem a legtöbbször első ránézésre csak színben csajos kinézetű kerékpárokra. De mit is jelent ez?
Hirdetés

Alapvetően abból kell kiindulnunk, hogy a hölgyek/lányok/csajok testalkata, testfelépítése eltérő a férfiakétól/pasikétól/fiúkétól. Általánosan elmondható az alacsonyabb testmagasság, a rövidebb felsőtest-hossz, karok és ujjak, valamint az utóbbi kettő gyengébb izomzata valamint a kisebb testsúly. Ezekből eredően értelemszerű, hogy ugyanaz nem lesz komfortos és nem fog jól működni alattuk, mint a fiúk alatt.

Különbségek férfi és nő között kerékpárkialakítási szempontból

A köznyelvben „unisex” váznak nevezett kerékpárok geometriája, a fentiekben taglaltak miatt a nők számára legtöbbször túl hosszú, ám a kisebb vázméret választásával megoldódni látszódó hossz-probléma mellett a megfelelő vázmagasság problémája jön elő. Ez a probléma hosszabb nyeregcsővel orvosolható ugyan, ám ezzel a váz nyeregcső-felsőcső részének nagyobb terhelésének problémáját hozzuk elő... jól látszik, hogy nincs teljes megoldás, csak a kifejezetten a női testalkathoz tervezett váz.

A másik legjobban érezhető gond általában a teleszkópvilla és nyereg. Előbbi legtöbbször a kisebb testsúlyú hölgyek számára egyszerűen nem állítható be úgy, hogy könnyedén és szépen mozogjon. A rugós-elasztomeres változatokban csak a rugó- illetve elasztomer cseréjével lehet megoldani a súly-problémát, de ez legtöbbször nem megoldható. A levegős-rendszerű villáknál a befújt légnyomás csökkentésével könnyebben elérhető a kívánt működés, de még ezen modellek között is előfordulhat olyan, amelyiket egy női testsúlyhoz szükséges alacsony nyomásnál nem tudunk működtetni (összeül a villa). A nyereg esetében a gyengébbik nem számára a szélesebb nyergek ideálisak, így a diszkomfortos érzetet egy, a kerékpár teljes árához képest kis költségű cserével megoldhatjuk.

Egy kerékpár több úton válik/válhat női-geometriájúvá, vagy női-specifikációjúvá, amikre érdemes odafigyelni.

Női kerékpár mérete és színe: legyen kicsi és rózsaszín

A legkönnyebb és legkevésbé "női" kerékpár készítésének módja, ha a gyártó az adott modellből készít kisméretű vázakat is, és azokat csajos színekkel látja el (világoskék, rózsaszín például). Ráadásul a vázra felszerelt alkatrészek válogatásánál sem szempont a nők számára megfelelő specifikáció, csak a szín... Gondolom, mondanom sem kell, de az ilyen nőiesített modellek túlnyomó részt nem nyújtanak megfelelő komfortot és kerékpározási élményt a gyengébbik nem számára.

Női kerékpár felszereltsége: legyen női alkatrészekkel felszerelt

„Unisex” vázra (vagyis a geometriája, méretei semmiben nem tér el a többitől) kifejezetten női felhasználásra tervezett és kialakított alkatrészek kerülnek. Így puhább rugózású teleszkópvilla, hosszabb fékkar (nagyobb erőkar, így könnyebb húzni), szélesebb nyereg, rövidebb stucni/kormányszár. Az eredmény nem a legjobb, de ha sok vázméret közül lehet válogatni, könnyen találunk magunknak megfelelőt.

Tökéletes női kerékpár: teljes egészében nők számára tervezett

Ahogy látod, a fentiekben felvázolt "megoldások" csak részlegesen foglalkoznak a megfelelőséggel, ám van néhány gyártó, akik teljes mértékben nők számára tervezett kerékpárt terveznek és raknak össze. Ezen modellek esetében nem csak nők számára tervezett alkatrészek és női színek találhatók meg a kerékpáron, de maga a váz is kifejezetten a gyengébbik nem alkatához és tulajdonságaihoz lett kialakítva, vagyis figyelembe veszi a szép hossző női lábakhoz táruló rövidebb felsőtestet és karokat, illetve a könnyebb súlyt is.

 

Hirdetés