Mizuno Wave Sky 2

Mozgásvilág RunSquad
2019/03/25
A Mizuno legpárnázottabb neutrális modellje.
Hirdetés

Azoknak a futóknak fejlesztették ki elvileg, akik hosszú távú edzéseket szeretnének végezni, anélkül, hogy aggódniuk kelljen a csillapítás vagy stabilitás miatt. Hát lássuk!

 

Súly

335gramm (férfi) - 285gramm (női)

Azt mondjuk nem mondhatjuk rá, hogy könnyű. Ennél a modellnél egyértelmű, hogy a fő szempont a kényelem és az ütéscsillapítás. Az első futás során az is nyilvánvalóvá vált, hogy ez a cipő hosszabb kilométergyűjtő futásokra lett kifejlesztve, és ott is inkább a nagyobb súlyú, lassabb futóknak. A súlya csalódást keltően sok, még akkor is, ha rengeteg benne a megtámasztás.

Osztályzat: 5

 

Mizuno Wave Sky 2 férfi Forrás: Mozgásvilág.hu
Mizuno Wave Sky 2 férfi
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Mizuno Wave Sky 2 női Forrás: Mozgásvilág.hu
Mizuno Wave Sky 2 női
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Kényelem, párnázottság

Az első és második változatban a legnagyobb különbség a Mizuno AeroHug felső technológiájának beépítése. Az AeroHug egy olyan beépített tartóréteg, amely a lábat középen körülöleli, hogy a középtalp és az ív biztonságos, de párnázott érzetet adjon. Komfortilag egy ilyen cipő versenyezhet a nagyszülők ortopéd cipőjével, de legalább nem úgy néz ki. A lábfejnél különösen nagy biztonságérzetet nyújt. Futás közben a Wave Sky 2 olyan érzetet ad, mintha be lenne zárva a lábunk, de ezt anélkül teszi, hogy összeszorítaná a lábfejet, azaz inkább egy nagyon stabil érzetet ad. A talpában található Cloudwave egy újratervezett, rugalmas, hőre lágyuló műanyag hullámból áll, amely a saroktól a középtalpig fut, és hihetetlenül jól párnázottságot biztosít. Nem meglepő, hisz olyan futóknak tervezték, akik magas szintű ütéscsillapításra van szükségük a futóedzéseken rótt kilométerekhez. A sarok hihetetlenül vastagon van szivacsozva, talán már-már túlzás is, de kényelem szempontból az is rátett még egy lapáttal.

Osztályzat: 9

 

Rugalmasság, hajlékonyság

A Wave Sky 2 egy Hokát megszégyenítően magas talppal rendelkezik. A sarka 31 mm-es, elöl 21 mm. A drop tehát 10-es, ami klasszikusnak mondható, nem igazán az aktív futás nagykövete. Rugalmasságát tekintve egy merev cipőről beszélhetünk, amely jól szolgál a különösen hosszú futások során. Hajlékonyság tekintetében az elöl 4 zónára osztott talp sokkal jobban hajlik, mint a hasonló vastag talpak, de azért nem egy világbajnok ebben a kategóriában. A hajlékonyság mellett a rugalmassága is hagy maga után kívánnivalót. Futás közben a robosztus felépítés miatt azt éreztük, hogy elvész a dinamika. Lassú futók ettől még szerethetik a túlzott párnázottságot, de gyorsabbaknak a hosszú futás még hosszabb lesz egy Wave Sky 2-ben...

Osztályzat: 7

 

Mizuno Wave Sky 2 férfi Forrás: Mozgásvilág.hu
Mizuno Wave Sky 2 férfi
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Sarokmegtámasztás

A Wave Sky 2 az egyetlen Mizuno, amely az U4ic és az U4icX habot egyaránt alkalmazza. Az U4icX egy könnyű, puha párnázó anyag. Annak ellenére, hogy az U4ic és az U4icX hab is benne van, a Wave Sky 2 nagyon feszes, stabil, ez különösen így van a sarkánál. A sarok rész beépítve tartalmaz egy műanyag stabilizáló elemet kívülről, plusz ugyebár belül egy rettentően masszív szivacsozással van ellátva. Kijelenthetjük, hogy ebben a cipőben a saroknak esélye nincs össze-vissza mozgolódni. Tartás, és kényelem szempontból is maximális.

Osztályzat: 10

 

Szellőzés

A Wave Sky 2 felső része az AeroHug-ról szól, aminek elvileg jó légáteresztő képességűnek kellene lennie. Mi úgy éreztük, hogy meglehetősen feszesen vannak egymáson a rétegek, és egyáltalán nem annyira szellőző, mint első ránézésre tűnik. A vastag nyelv, az AeuroHug centiméter vastag csíkjai, a logó, és a brutális sarok sok-sok felületet levesznek a szellőzésből, így egy hosszú futásnál már érezhető, ahogy befülled benne a láb. A sok kényelemnek ez esetben fülledtség az ára.

Osztályzat: 6

 

Boltozati alátámasztás

A Mizuno Wave hulláma ebben a cipőben még hangsúlyosabban van jelen. Ez a hullám eleve úgy van kialakítva, hogy jobban támogassa a belső oldalt, mint a külsőt, azaz megakadályozza a bedőlést. A belső boltozati kiképzése annak ellenére egész komoly, hogy hivatalosan neutrális cipőről beszélünk. Laza bokaízülettel sem kell attól félni, hogy nagyon bedőlne majd a cipőnk.

Osztályzat: 8

 

Mizuno Wave Sky 2 női Forrás: Mozgásvilág.hu
Mizuno Wave Sky 2 női
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Ütéscsillapítás

A Mizuno Wave Sky egy szilárd és tartós edzőcipő, tökéletes azok számára, akik sarokra érkeznek a futás során. Az ütéscsillapításra a sarok kialakítása mellett, a külső talp-profil aligátor fogaira emlékeztető sávja szolgál, két különböző habréteggel. Az U4icX feladata, hogy egy különösen finom, sima landolással egy jól megtámasztott zökkenőmentes mozdulatot tegyen lehetővé a sarokról való előre fordulás során. Ez érezhető is futás közben, nagyon-nagyon puha és kímélő benne a mozgás. Mi a dinamikát hiányoltuk benne kicsit.

Osztályzat: 9

 

Dinamika

Ahogy fentebb említettük, a cipőnek nem sikerült megtalálnia a középutat a kényelem, és a dinamika között. Előbbiben verhetetlen, illetve csillapításban nagy király, de a gyors futók ebben sok örömet nem fognak lelni.

Osztályzat: 5

Összesen 58 pont

 

A Wave Sky 2 a stabil cipőkét megszégyenítő szilárdsággal rendelkezik. Kicsit visszanyúlás a Mizuno-tól a régi klasszikus edzőcipők felé. A súlya, és a túlzott megtámasztása miatt mi már inkább stabil cipőnek sorolnánk be, mint neutrálisnak, mert annyira érződik benne, hogy kifejezetten nagy súlyú, és a könnyű, lassú tempójú futást előnyben részesítő futóknak készült. Gyorsabb futást nem is igen tesz lehetővé.

 

Hirdetés