Mizuno Wave Hayate - a csinos kis forgószél

Mizuno Wave Hayate - a csinos kis forgószél

Baumann Viola
Baumann Viola
2014/10/27
A Hayate jól érzi magát terepen, de nem hagy ellustulni.
Hirdetés

Én nem tudom, hogy a fiúk szívéhez a gyomrukon át vezet-e az út (oké, vannak még tippjeim), de az tuti, hogy a lányokat nem nehéz megfogni egy szép ruhadarabbal. Mizuno-szűzként azt kéne mondanom, hogy elfogulatlan tesztelőként indultam neki a Hayate-kalandnak, de hát csak nem hazudhatok a kedves olvasóknak?! Szóval megláttam a cipőt - ami nagyon távol áll a klasszikus szépségtől - és elrabolta a szívemet. Inkább arányos, vagány, merész, van egyénisége, és nagyon nem unalmas. Na mindegy, mondjuk csak ki: szép.

 

Mizuno Wave Hayate Forrás: Baumann Viola - Mozgásvilág.hu
Mizuno Wave Hayate
Kép forrása: Baumann Viola - Mozgásvilág.hu

 

A Mizuno nem a terepcipőiről volt híres, sokáig gyakorlatilag egy modellt kínáltak csak az off-road futóknak. Aztán hirtelen belelendültek, és a hagyományosabb Kazan után piacra dobták a Hayate-t. Japán márkáknál nem árt figyelemmel kísérni a névadást, hiszen gyakran egész filozófiát csempésznek mögé.

A hayate nagyjából azt jelenti, sebes, mint a forgószél.

A Wave Hayate fő tulajdonságai tehát a gyorsaság, ennek fejében nagyon kicsi súly, az agresszivitás, ezért az egyedi talpkialakítás, és az inspiráció. Persze, persze, tudom, hogy ez mind csak marketing, de ha placebóként hat?

Igazából, ráadásul, nem is lehetek elfogulatlan. Ez nem minimál cipő, soha nem is hirdette. 9 mm-t esik, igaz, mindezt nem 20 centis talpakon, hanem 18-9 mm-ig. De minimál után nehéz bármi mást elviselni. A Hayate mégis büszke lehet magára, mert az első, majdnem kukában landolós futás után kivívta a pozícióját az edzéseken.

 

Az első benyomások
"Biztos gyakran viseltek órákig tűsarkú cipőt"... Hát én sem. Mégis, nehéz lenne máshogy jellemezni az első két futásomat benne, minthogy szegény lábam teljesen klausztrofóbnak érezte magát. Csak engedj ki, könyörgöm! – kiabálta, én pedig próbáltam nem engedelmeskedni. Persze lehet, hogy az eggyel nagyobb méret segített volna, de nem hiszem, elöl-hátul ugyanis jó volt. A lábam viszont széles, és megszokta a puha, széles minimál cipőket, így egyáltalán nem értékelte, hogy bezárták egy szűk, szoros folyosóba. Sőt, a felfelé futás során úgy elkezdett fájni a külső talpélem, hogy komolyan elgondolkodtam, ott hagyom a cipőt az erdő közepén. Aztán a zord főnöki ábrázatot vizualizálva inkább tovább szenvedtem benne. Az egyeneseken még mindig éreztem a fájdalmat, lefele viszont eltűnt.

A harmadik futásomon pedig nyoma sem volt már fájdalomnak. Sőt, egyre kevésbé szorult a cipő, más kérdés, hogy ez pro vagy kontra, de tágult. Én mindenesetre nagyon örültem neki. Aztán azt is észrevettem, hogy a lefeléken csöppet sem figyelek az útra. Ami többnyire, a minimál cipőimben bátor dolog, mert az út tele van kis és nagy kövekkel, faágakkal, keresztbedőlt fákkal, és félméter mély hasadékokkal. De a Hayate-ban - ha éreztem is, miből áll a talaj -, nem fájt, és nagyon megbízhatóan vigyázott a lábamra. Viszont azt is utálom, ha a cipő elválaszt a földtől, a kis Mizuno pedig itt is jól viselkedett. Éreztem, hogy homokon, murvaszerű kis köveken, avaron, vagy bármi máson futok, csak nem vágtak már a kövek.

 

Mizuno Wave Hayate Forrás: Baumann Viola - Mozgásvilág.hu
Mizuno Wave Hayate
Kép forrása: Baumann Viola - Mozgásvilág.hu

 

Felsőrész
Erre fejlesztette a Mizuno a Dynamotion fit technológiáját, aminek az a lényege, hogy a szellős vázat éppcsak bevonják egy olyan anyaggal, ami enyhén nyúlik, ezzel pedig együtt tud mozogni a lábbal. Tehát nem csúszkál, nem dörzsöl, nincsenek kényelmetlen illesztések, lényegében nincsenek is illesztések. Szinte rásimul a lábra (ez okozta a klausztrofób érzést is), nem érezni külön a cipő részeit. A célja, hogy észrevétlenül, de tartson, és bizony tart is.

A nyelv szellőzik, és nehéz róla bármit mondani, mert olyan, mintha ott sem lenne. Mivel észrevehetetlen, tökéletes.

 

Középtalp Hayate módra
A cipő névadója, egy kis hullám szalad végig hátul a talp közepén. A Wave lényege, hogy elvezeti a lábtól a becsapódásnál keletkező erőket, a tervezők szerint úgy működik, mint a felfüggesztés az autónkban. Emellett megfelelő támogatást is nyújt, nem megy tönkre, és mivel kicsi és kompakt, segít alacsonyan tartani a súlyt (főleg a cipőét).

A 2013-as fejlesztésű U4ic középtalp tartós, tényleg nagyon könnyű, és megfelelő mindent biztosít – a lényeg, hogy pont jó. Nem lejt előre vagy befele, és szép kék (fiúknak nari), minek is erre több szót vesztegetni.

 

A Mizuno Wave Hayate talpa
Agresszív. Mondjuk csak az emelkedőig rohant velem, ott rám bízta a felfutást, de eddig még nem találkoztam ezt a problémát áthidaló cipővel. A SmoothRide-ot és barátait, Flex Grooves-t és Flex Controllers-t arra találták ki, hogy hintaszékszerű élményben legyen részed. Mivel ez így elég groteszkül hangzik, a lényeg, hogy mindig továbbgördít, majd a lábfejnél ellök. A talp mintázata nem csípi be a kavicsokat, nem ragad bele a sár (elvileg, sajnos az eső csak nem akart esni tesztidőszak alatt), és tényleg gyorsít. Hiába próbáltam a nagymami tempómban kocogni, muszáj volt néha beletennem egy-egy sprintet, mert ez a cipő egyszerűen futtat.

  

Értékelés
Súly: 10 pont
(204 gr a női, 250 gr a férfi változat súlya)
Persze, nem minimál cipő, úgyhogy annál picit, de tényleg csak picit nehezebb. Egyértelműen érdemes versenyre használni.

Párnázottság, kényelem: 8 pont
Széles lábú futóknak kicsit be kell törniük a cipőt, de pár futás után már kényelmes. Nincs varrás, ami törhetne, a nyelv a helyén marad és észrevehetetlen. A szűk felső rész rugalmas, alkalmazkodik a mozgáshoz. Párnázottságot a szükséges minimálon tartották.

Rugalmasság, hajlékonyság: 9 pont
A talpa szinte tökéletes, nagyon hajlik, nincs benne semmi, sok terepfutó cipőre jellemző merevség vagy nehézkesség. A felső rész is rugalmas, csak azért nem kap max pontot, mert a bevonó anyag nagyon összefogja, kompakttá teszi.

Szellőzés: 9 pont
Hátul a hagyományos sarokpohár nekem kicsit meleg, de a saját kategóriájában teljesen jó. A látványos minimál megoldása miatt elöl szuperül szellőzik. Elvileg enyhén vízlepergető, de a reggeli harmatos fű gyorsan átáztatta.

Csillapítás, talp kialakítása: 9 pont
Annyit csillapít, hogy le lehet vele rohanni egy köves lejtőn, és nem fog fájni. Aki hozzászokott a túl vastag talpú cipőkhöz, annak talán kicsit kemény lesz, viszont ha valaki a minimál felé indul, ez jó átmenet lehet. Nem vált instabillá, és homokon is még pont elmegy, ahol alapvetően csak minimálban (vagy mezítláb) jó futni.

Sarokmegtámasztás: 9 pont
Itt is a hagyományos cipőket követték, megint minimál megoldással. Pont annyi, amennyire egy nem mezítlábas futónak szüksége van. Enyhén párnázott, nem túl merev, ez nem fog hátul vízhólyagot csinálni.

Boltozati alátámasztás: 10 pont
Nincs semmilyen különösebb alátámasztása, nincs megemelve, de a sima betét és a struktúra pont úgy tart, hogy nem dől be, nem csúszik előrefele a lábunk. Kényelmes, kellemes, tart.

Ütéscsillapítás: 10 pont
A már említett technikai fejlesztések révén gyorsan és agresszívan lehet benne futni, a becsapódásnál elvezeti az energiát. Nyugodtan ráfuthatunk vele kövekre, ágakra, épp csak érezni fogjuk, mi van a talpunk alatt. Mivel nem választ el teljesen a talajtól, az elrugaszkodás is dinamikusabb vele.

 

Mizuno Wave Hayate Forrás: Baumann Viola - Mozgásvilág.hu
Mizuno Wave Hayate
Kép forrása: Baumann Viola - Mozgásvilág.hu

 

A Hayate jól érzi magát terepen, de nem hagy ellustulni. Tempót akar velünk futtatni, és biztosítja hozzá a körülményeket is: tart, csillapít, elrugaszkodik. Azoknak ajánlom, akiknek fontos a sebesség, de szeretik érezni a talajt.

 

Hirdetés