Mizuno Mujin és Kazan, avagy a testvérek harca

Mizuno Mujin és Kazan, avagy a testvérek harca

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2014/10/17
Két terepfutócipő, három tesztelő
Hirdetés

A következő teszt duplán rendhagyó. Egyrészt a tesztelt két cipő természetesen rokonok, mert mindkettőt egyik kedvenc futócipő márkám, a Mizuno gyártja. Másrészt mindkettőt terepre találták ki, és minimális különbségek jellemzik őket. Emiatt külön értékelni értelmetlen lenne őket.

A másik különlegesség a tesztben, hogy 3-an is (rajtam kívül Kasza Robi világbajnok öttusázó és Ruzsas "legenda" Dávid is) kipróbáltuk a cipőket, és igyekeztünk a különbségekre fókuszálni.

 

Mizuno Mujin Forrás: Mozgásvilág.hu
Mizuno Mujin
Kép forrása: Mozgásvilág.hu
 
Mizuno Kazan Forrás: Mozgásvilág.hu
Mizuno Kazan
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Mizuno Mujin & Kazan
Galériához klikk a képre!

 

Súly
Kazan: 9 pont (270 gramm)
Mujin: 8 pont (295gramm)

A súly egyre nagyobb szerepet játszik a cipőgyártásban. Felismerték a gyártók, hogy a kevesebb több. azaz nem kell mindenféle támasztékkal, hiper rendszerekkel teletömni a cipőt, ami sokszor elnehezítette azt, és a futást már-már gátolta. Természetesen a technika fejlődése is szerepet játszik abban, hogy egyre könnyebbek a cipők. A modern anyagokkal, egyre vékonyabb felsőrésszel is megoldható ugyanaz a kényelem, és a talp anyaga is egyre könnyebb, anélkül, hogy hajlamosak lennének ezek az „összerogyásra”, mint, ahogy az a régi habokkal gyakran megtörtént. Persze vannak - főleg minimál vonalon - terep cipőkből is könnyebbek a piacon, ám ott a tartósság tekintetében kell némi kompromisszumot kötni. Itt a talp nem tűnik spórolósnak, remélhetőleg az X10 technológia - amely a tartósságot biztosítja a leginkább kopó területeken, különleges karbon gumi felhasználásával - valóban működik.

 

Párnázottság, kényelem
Kazan: 8 pont
Mujin: 9 pont

Nos, terep cipők esetén mindkét súlyadat igencsak hízelgő. A 25 grammos különbségből pár gramm a felsőrésznél keresendő. A Kazan totál minimálra vette a figurát. Saroknál plusz megerősítések nincsenek, a logo is csak rávasalva van az anyagra. Egyetlen varrás az orr rész megerősítésénél látható, de terepcipőről lévén szó, azért az minimum követelmény, hogy legyen egy kis plusz merevítés a lábujjak védelmére. Ez a plusz itt egy kis műbőr bevonat. A varrás egyébként belülről elég durvára sikerült. A nyelv meglepően széles, itt biztos nem fordul elő, hogy a nyelv és az oldalai a cipőnek nem képeznek átfedést. Maga az egész felsőrész kicsit lazább egyébként. Valószínűleg eleve kicsit itt a rüsztösebb lábfej a célközönség. Az eleje viszont talán indokolatlanul bőre sikerült. Hármunk közül ketten is elég vastag lábfejjel vagyunk megáldva, de így is kóricáltak a lábujjaink össze-vissza.

A Mujin egy sokkal feszesebb felsőrésszel büszkélkedhet. Itt is csak a sarok van szivacsozva. Szintén vasalásos technikával vannak megoldva a logók és a merevítések. Az orr résznél egy komolyabb gumírozott megerősítés van, ami biztos pár gramm plusz, de hegyen nem árt. Saroknál kívülről is van pár pluszvarrás, ami design elemnek sem utolsó, de egy plusz megtámasztást is ad. A talpbetét mindkét cipőben ugyanaz. Semmilyen plusztámasztást, tompítást nem bíztak erre a területre. Főleg, hogy ezeknek a cipőknek az ideológiája az, hogy a terepnek megfelelően tudjon valamelyest torzulni a talp. Tehát nem a mindenáron tökéletes láb helyzet a kívánalom, mint amire általában az aszfalton használatos cipők törekednek. Ettől függetlenül nagyon jó felépítésű, és magas komfortfokozatú a felsőrész kialakítása.

 

Mizuno Kazan & Mujin Forrás: Mozgásvilág.hu
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Rugalmasság, haljékonyság
Kazan: 9 pont
Mujin: 9 pont

A Mizuno ideológiája ezekkel a cipőkkel az, hogy a terephez igazodva valamiféle kompromisszum alakuljon ki a cipő rugalmassága, és a talp megfelelő megtámasztása között. Ezt mesterien oldották meg! A cipőkre rákeresve, szinte csak szuperlatívuszokban dicsérik a rugalmasságát, és „terep tulajdonságait”. És valóban a mindkét cipőben megtalálható Xtatic groove rendszer gondoskodik arról, hogy a talp közepe minden irányban el tudjon fordulni.

A kopogós hegyi cipőknek leáldozott.

A Mujin és a Kazan olyan full kontaktban marad emiatt a talajjal, ami egyedülálló. Azt tapasztaltuk, hogy nagyon-nagyon ritkán csúsznak meg, még agyagos, sziklás részeken is. A talp mégsem csavarodik bármeddig, azaz tekeredik egy kicsit, de azért éppen megfelelően tart is. Főleg, hogy rengeteget besegít a Mizuno U4ic névre keresztelt talp anyaga, ami igen rugalmas, nagyon könnyű (30%-kal könnyebb, mint a hagyományos talp anyagok) és emellett tartós. A terep egyenetlenségéből sokat felvesz már eleve itt a cipő.

Az Xtatic Groove-on túl a talp elülső része további hat külön részre tagozódik, melyek külön életet tudnak élni attól függően, hogy ezt a terep megkívánja-e. Ez szintén a jobb tapadást biztosítja.

Ami érdekes volt, hogy a Mujin-t mindenki kicsivel keményebbnek érezte, pedig elvileg ugyanaz a talpa mindkét cipőnek… Lehet, hogy a feszesebb felsőrész, és sarokmegtámasztás teszi. Mindenesetre a Mujin aszfalton is feszesebb futást tesz lehetővé. A Kazan inkább mindig terepes érzést ad, azaz puha, süppedős aszfalton is, ezt pedig sokan nem szeretik.

 

Sarok megtámasztás
Kazan: 9 pont
Mujin: 9 pont

A cipők sarka nincsen hülyére párnázva, épp csak annyira puhák, amennyire szükséges. A Kazannál kívülről semmilyen pluszmerevítés nincs, míg a Mujinnál van néhány extra varrás, és megerősítés, ami lehet, hogy valami pluszt is ad, én elsősorban design elemként értékeltem. Mindkét cipő rendelkezik X10 sarokkal, ami amellett, hogy a talp külső sarokrészét tartósabbá is teszi, segíti a zökkenőmentes átgördülést a talp középső része felé. Ugyebár terepen elég ritka a lábujjon szökdelő futás, így itt ez tényleg egy hasznos dolog.

 

 

Szellőzés, légáteresztés
Kazan: 8 pont
Mujin: 9 pont

Az Kazan anyaga alapból igen jól szellőzik, más kérdés, hogy igen nagy területen le van hegesztve, azaz ezt a képességét kábé csak a lábujjaknál bizonyíthatja. A lyukak környékén az anyag merevítése a cél, hiszen nincs külön szegecselve, vagy megvarrva. A hiányzó oldalsó varrásokat is a rávasalás helyettesíti, hiszen főleg terepen elengedhetetlen az oldaltartás. A Mujinnál elöl a Kazanénál picit talán még jobban szellőző anyag van, és mivel négyzet centivel kisebb területet hegesztettek rajta le, ezért némileg jobb a szellőzése. A Kazan lebernyeges nyelvével szemben a Mujinnak egy vékonyabb, sportosabb nyelve van,ami talán egy picit itt is jobb szellőzést biztosít.

 

Boltozati alátámasztás
Kazan: 9 pont
Mujin: 9 pont

Mint korábban is írtuk, a boltozati alátámasztás nem volt kiemelt szempont valószínűleg a tervezésnél, ugyanakkor mindenféle plusz megemelés nélkül nem kicsit lúdtalpas csapatunk minden tagja dicsérte a cipők láb tartását. Egyszerűen nagyon jó a talp kialakítása, és a felsőrész feszessége (Mujinnál különösen). Ha ez a kettő rendben van, akkor az a véleményem, hogy nem kellenek a nagy okosságok. Sem belső talp megerősítés, sem magasított talp, sem boltozat tartó talpbetét. Az a jó cipő, amelybe beleállunk, és nem áll „kacsában” a lábunk. Nos, ezekben nem fog.

 

Ütéscsillapítás
Kazan: 10 pont
Mujin: 10 pont

Mindkét cipő rendelkezik természetesen a Mizuno Wave technológiájával, ami a futás során becsapódáskor felszabaduló energiákat igyekszik felhasználni, és áttranszferálni az elrugaszkodásba, segítve ezzel a dinamikus futást. Az U4ic talp anyag igyekszik csillapítani a káros rezgéseket és kiegyenlíteni a talaj egyenetlenségeit. Emellett az Xtaticride technológia, melynek része az Xtatic groove középső talp rész is, szintén részt vesz abban, hogy a legfinomabb legyen a talajjal való érintkezés.

 

Összegzés
Mujin: 63 pont
Kazan: 62 pont

A két cipő egyaránt a terepcipők élvonalát képviseli. Amellett, hogy terepre - talpkidolgozásuk, puhaságuk, vízlepergető felsőrészük - miatt tökéletesek, aszfalton sem okoznak csalódást.

Az alapideológia a teszt során tökéletesen érezhető volt. A cipő könnyű, ezt minden futó érezni fogja. A 12mm-es esést picit sokalltuk, de lássuk be 10-ből 9 futó még ma is inkább sarokfutó, így az eladási adatokat szem előtt tartva ne lepődjünk meg, ha ők a célközönség. Egyébként a fenti videóban egy kétszeres olimpikon ultrafutó látható, aki az aszfaltos részen azért elég szépen lábujjazik...

 

DSC_0582.JPG Forrás: Mozgásvilág.hu
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Tökéletesen eltalálták az arányokat. Szóval régebben, ha egy jó klasszikus romboló cipőben futottunk és igencsak sziklás terepre tévedtünk, majd hogy-hogy nem véletlenül az egyiknek épp az élére landoltunk, vajon mi történt? Boka balra vagy jobbra, más opció ritkán mutatkozott. Ezekben a Mizunokban pontosan azt éreztük, hogy a flexibilis talp az ilyen esetekben jó formán körbe veszi a kiálló követ úgy, hogy nem törik ripityára az összes lábközép csontunk, segítve ezzel a bokának az egyensúlyozásban, illetve az ilyen kényes terepeken is fokozottabb tapadást biztosít. Biztosítja ezt úgy, hogy egyébként tényleg nem egy „free run” típusú cipőről van szó, ami nyeklik nyaklik minden irányban. Van tartása, és elég feszes, azaz dinamikus aszfalton is.


A testvérharc győztese, a Mujin, de...
A Mujin mindössze azzal kerekedett a tesztben a Kazan felé, hogy a felsőrésze egy picit jobban tart. Minden más tulajdonságban nagyon közel voltak egymáshoz, így nem tehetünk mást, mint

mindkét cipőt ajánljuk azoknak, akik szeretnek a természetben futni, és kicsit már a teljesítmény is érdekli őket.

 

Hirdetés