Kalenji Kiprace Trail 3 futócipőteszt Hír

Kalenji Kiprace Trail 3 futócipőteszt Hír

Kakuk András
Kakuk András
2017/05/29
Verhetetlen ár/érték arányú terepfutó cipő a Decathlontól
Hirdetés

A francia Trails by Endurance magazin 2016-os tesztjén kategória győztes Kalenji terepfutó cipő érkezett hozzánk tesztre. Ez az első alkalom, hogy a Decathlon saját márkás termékeit vizsgálhattuk, ezért nagyon lelkesen estünk neki a munkának.

A Decathlon termékei változatos előítéletekkel küzdenek, ezen a Kiprace Trail 3-mal is próbál segíteni a francia cég. A cipő fejlesztésében a háromszoros francia terepfutó bajnok, Thierry Breuil is segített.

 

Súly

A hivatalosan 260 grammos terepfutó cipő bizonyosan fogyasztott a megmérettetés előtt, mert nekem kicsit kevesebbet, 250 grammot nyomott a standard 43-as méretben. Mindegy is, hiszen örömmel jelenthetjük be, hogy a minimalista cipőtrend halála nem múlt el nyomtalanul. A legtöbb cipőgyártó tanult az esetből, és a hagyományos cipőkben megtartottak 1-2 fontos minimalista tulajdonságot. Az egyik a cipők alacsonyabb tömege.

A Kiprace Trail 260 grammja a terepfutó cipők között elit kategóriába repíti a gyártót.

8/10 – azért van könnyebb is

 

25 dkg - maradhat? Forrás: Kakuk András- Mozgásvilág.hu
25 dkg - maradhat?
Kép forrása: Kakuk András- Mozgásvilág.hu

 

Párnázottság, kényelem

A Kiprace Trail 3 sarokrésze kellemesen párnázott, kényelmes. A felsőrész gyöngyvászonszerű anyagból készült, amit sok helyen laminált vagy varrott műanyag betétekkel erősítettek meg, a jobb tartás érdekében. A tartás tökéletesre is sikeredett, ellenben a kényelem két helyen csorbát szenvedett. A cipő orrát körbevevő műanyag, és a rüsztöt 2 oldalról megtartó betét ugyanis varrva lett, és nem pedig kívülről ragasztva. A belső varrás pedig vékony zoknival hordva folyamatosan dörzsöli a lábamat, ami félő, hogy hólyagok kialakulásához vezethet. Az első két futás alkalmával vastag, pamut zoknival futottam, és ezt akkor egyáltalán nem vettem észre. Vékony zokni használata esetén azonban egyből érezhető volt.

A kényelemhez tartozik a cipőfűző kérdése, ami elhanyagolgatónak tűnhet, de mégsem az. A Kiprace lapos fűzőkkel érkezik, amire nem kell duplacsomót kötnünk kioldás ellen, és kényelmesebb is, kevésbé vág.

A kényelem és komfort a lábunk formájától is nagyban függ, és ennél a cipőnél feltétlenül javaslom, hogy próbáljuk fel, kocogjunk benne, mielőtt megvesszük.

6/10

 

Rugalmasság, hajlékonyság

A Kalenji talpán nem helyeztek el „flex” zónákat, azaz külön a hajlékonyságát elősegítő vonalakat, de a kopórétegen sok kicsi lyukacska lett kialakítva, ami a rugalmasságot hivatott elősegíteni. A rugalmasság méréséhez évszázadokon át kifejlesztett, kézzel hajlítgatom módszer átlagos rugalmasságot mutatott. Használatban síkon és meredek emelkedőn is megfelelőnek éreztem, a sarkam nem járt picit sem ki a cipőből. A Kiprace-nél nyilván lehet hajlékonyabb felépítésű futócipőket találni, ha valakinek ez a célja, de egyáltalán nem szükséges.

8/10

 

Sarokmegtámasztás

Őszinte vallomás: fontos tulajdonságnak van beállítva, de a minimalista cipők óta tudjuk, hogy ez kicsit túl van misztifikálva. Véleményem szerint egy teljesen támaszték nélküli cipő is lehet ugyanolyan jó, mint egy sarokmegtámasztásos, amit alátámaszt az is, hogy egyre több cipőgyártó próbálkozik az elhagyásával.

A Kalenji berakta a hagyományos saroktámaszt, amit kellően kipárnázott. Nem lehet belekötni.

10/10

 

Szellőzés, légáteresztés

Szellőzés terén átmeneti kategóriába sorolnám. Nem versenycipő, nem nyári, nem minimalista, ezért teljes légáteresztést ne várjunk, de ennek fényében tartósabb is lesz. Én többször is vastag merinó gyapjú zoknival teszteltem, kellemesen meleg 25 fokban, probléma nélkül.

7/10

 

Boltozati alátámasztás, stabilitás

A Kiprunt a hivatalos oldalon max. 75 Kg-os futóknak ajánlják, a tesztelés pedig 10-80 km-es távon történt. Mi ketten teszteltük a cipőt eltérő véleménnyel, 5-12 km-es távokon.

A cipő neutrális, ezért a talpa extra alátámasztást nem tartalmaz. Ennek ellenére a boltozati alátámasztást megfelelőnek éreztem, ami a felsőrészen található megerősítéseknek is köszönhető. A talpa viszont számomra puha volt. Ez egy hangyányit a stabilitás ellen dolgozik, ellenben a pár éve még elképzelhetetlennek tartott 6 mm-es dropjával (vagy sarokemelésével, ha úgy tetszik), ami szerencsére segít rajta.  

A felsőrésszel kapcsolatban említettem már, hogy a betéteknek köszönhetően szépen tart. El kell mondani, hogy tapasztalatunk szerint közepesen széles lábfejjel rendelkezőknek lesz ideális a cipő kialakítása. A vendégtesztelőnk arról számolt be, hogy az ő lába kicsit csúszkált oldalirányban, én annak ellenére, hogy keskenyebb a lábam, nem tapasztaltam ilyet, és a textília támogatását tökéletesnek tartom.

Talpa

A megfelelő tapadást komolyan vették a francia cég tervezői, mert 5 mm-es, nyíl alakú stoplikkal látták el a talpat. Ráadásul a szélére is pontosan illesztve körbehelyeztek kicsit magasabb, strapabíróbbnak kinéző mintákat.

8/10

 

Kiprace talpminta Forrás: Házi Bernadett - Mozgásvilág.hu
Kiprace talpminta
Kép forrása: Házi Bernadett - Mozgásvilág.hu

 

Ütéscsillapítás

A cipőt annak ajánlom, aki szereti a puhább cipőket, a viszonylag nagyobb csillapítást. Pontos infó nincs róla, otthoni mérés alapján 15-21 mm között változik a talp vastagsága. Hosszabb, technikás terepeken a fáradt lábat kíméli, az biztos.

9/10

 

Összegzés

56 pont. Kellemes meglepetést okozott a Kalenji a Kiprace-szel. Kifejezetten tetszik a talpmintázat és a feszes, de kényelmes felsőrész. Kár a belső varrásért, de vastag zoknival annak zavaró volta is könnyen kiküszöbölhető. A cég 75 Kg-os testsúlyig ajánlja ugyan a modellt, de én azt gondolom, ha valaki netán 79 Kg, akkor se ijedjen meg tőle. Aki szereti a csillapítást egy cipőben, ne habozzon. 24 990 Ft-ért kiváló választás. 

 

Akcióban Forrás: Házi Bernadett - Mozgásvilág.hu
Akcióban
Kép forrása: Házi Bernadett - Mozgásvilág.hu

 

A Kalenji Kiprace Trail 3 futócipőt a Decathlontól kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Hirdetés