Futóverseny a Kínai Nagy Falon

Futóverseny a Kínai Nagy Falon

Gulyás Sára
2014/01/24
Uncsinak tartod a futóversenyek útvonalát? Irány Kína!
Hirdetés

A Fal szinte hihetetlen paraméterekkel bír, így nehéz megállapítani, mi a nagyobb sportteljesítmény. 2005-ben Danny Way a gördeszkáján ugrott át a Fal fölött, ami annyit jelent, hogy egy 10 méter magas és 4-5 méter széles „akadályon” kellett magát átküzdenie.

Talán ennél is sokkolóbban hat az emberre az a tudat, hogy Tarka L\'Herpiniere, expedíciós hegymászó és párja végiggyalogolta a kínai Nagy Falat, 167 nap alatt. A túristák által kevésbé látogatott részeken homokviharral és faggyal küzdöttek.

A 25 éves expedíciós hegymászó már korábban is komoly túrákat mondhat magáénak. Járt az Everesten és Alaszkában is. Mostani kísérletével elsőként kívánta végigsétálni a kínai Nagy Falat. Nem egyedül teljesítette a távot, párja, Katie-Jane Cooper tartott vele a 4828 kilométeres úton.

A Számokat tekintve eltörpül a 42 km-es futóverseny a túrázók teljesítményéhez képest, de nem szabad elfelejteni hogy a futók jóval rövidebb idő alatt teljesítették a távot, valamint azzal is érdemes számolni, hogy egy maratont még a síkon is igencsak nehéz lefutni.

A Nagy Fal Marathonon nem csak a nagy 3000 méternyi szintkülönbség okoz problémát a versenyzőknek. Az útvonal 3800 lépcsőfokot is tartalmaz, valamint a futópálya helyenként leszűkül 1-2 méterre, és mivel a fal tetején zajlik a verseny, esély sincs egy kis árnyékra.

 

Méltán lehet esélyes a Great Wall Marathon a világ egyik legérdekesebb és leglátványosabb futóversenye címre, az idén május 17-én megrendezésre kerülő lenyűgöző maraton mehet is a bakancslistára!

1999 óta rendezik meg évről évre Pekingben több mint 50 nemzet, közel 2500 indulójával ezt a csodálatos tájakon áthaladó maratont.

 

Kínai Nagy Fal Maraton
Kínai Nagy Fal Maraton
Kép forrása: facebook.com/greatwallmarathon

 

A versennyel kapcsolatban is több opció közül választhatnak a résztvevők, a 18 éven felüliek indulhatnak a teljes maratoni távon, vagy fél távot is futhatnak, ezen 16 év a korhatár. Van egy harmadik hossz is, 8.5 km, a Fun Run, vagyis futás a móka kedvéért. A rendezők javasolják, hogy mivel májusban Kínában az időjárás meleg és fejbevágóan párás, a hőmérséklet 30 Celsius-fok körül mozog, ezért aláöltözővel nem kell készülni. És senki ne felejtkezzen meg a naptejről sem, ha csak nem akar csúnyán leégni...

 

Az útvonal
Az első szakasz 9 km hosszú, az indulók a Nagy Falon haladnak, sok az emelkedő és a lejtős rész, több ezer lépcsőfokon haladnak, másznak, kúsznak a futók. Ha a lépcsőzéstől még nem is fulladsz ki, a panorámától tuti elakad a lélegzeted. A fél távot futók egyszer, az egész maratonra vállalkozók kétszer is megteszik ezt a szakaszt.

 

Kínai Nagy Fal Maraton
Kínai Nagy Fal Maraton
Kép forrása: facebook.com/greatwallmarathon

 

A második szakasz 21 km, festői falvakon és rizsföldeken vezet át, aszfaltozott, illetve kavicsos úton haladnak a versenyzők. Speckó cipőre nincs szükség, csak jó tüdőre. A célszalag átszakítása a Yin and Yang téren lesz, ide gyűlnek össze a befutók, itt lesz az érme és díjátadás, a megfáradt sportolók ebédet is kapnak, valamint egy kellemes masszást (ami Kínában járva amúgy is kihagyhatatlan - a Szerk.)

A honlapon külön felhívják a résztvevők figyelmét, hogy aki a célba érés után úgy érzi le akarja mosni magáról az út porát, az hozzon magával törülközőt (Douglas Adams rajongóknak ezt ugye mondani sem kell…).

 

Kínai Nagy Fal Maraton
Kínai Nagy Fal Maraton
Kép forrása: facebook.com/greatwallmarathon

 

Ha már Kínában vagy
A rendezvény szervezői 30 különböző utazási irodával állnak kapcsolatban, amelyek a futóversennyel egybekötött utazásokat kínálnak világszerte. Ebben az évben az érdeklődők számára két üdülési csomagot kínálnak, attól függően, hogy a versenyen kívül mire kíváncsiak jobban: a 7 napos utat előnyben részesítők a futás mellett időt szakíthatnak a folyton nyüzsgő Peking megismerésére is, a 6 napos csomag ajánlata szerint a résztvevők 2 napot Jixian-ban tölthetnek, ahol a vidéki életbe is bepillanthatnak, és természetesen mindkettő része a Nagy Fal Maraton. Az aktív nyaralás árát megkérik, de talán nem is olyan magas ez az ár egy ilyen életre szóló élményért, 1460, illetve 1250 dollárba kerülnek a csomagok, ebben benne vannak a programok, a szállás, valamint a nevezési díj, természetesen ehhez jön még a repülőjegy.

Aki kedvet kapott talál további információkat. Ez a maraton igazán különleges, egyszerre nyújt lehetőséget egy komoly sportteljesítmény véghezviteléhez és egy kultúra megismeréséhez. Jól hangzik!

Hirdetés