Ez a majom (táska) nem ugrál a hátadon

Ez a majom (táska) nem ugrál a hátadon

Kakuk András
Kakuk András - Támogatott tartalom
2021/01/27
Uswe Pace Pro futómellény/hátizsák teszt.

Ide egy frappáns bekezdést kellett volna írnom, de Paraferee kolléga már lenyúlta azt, így hát plagizálok: 

"A USWE sztori 2007-ben kezdődött, amikor pár svéd motocrossos srác megunta, hogy kalandjaik során az innivalóval, élelemmel és egyéb felszerelésükkel megpakolt hátizsákok úgy táncoltak menetközben a hátukon, mint egy majom. És sajnos ez a fajta tánc egyáltalán nem szórakoztató…"

Az USWE kerékpáros zsákok bemutatójához írta ezt a kedves munkatárs, ami a svéd gyár futóhátizsákjainak beharangozására is igaz.

USWE futó hátizsákok

Idehaza is sok márka árul már kifejezetten futáshoz ajánlott hátizsákokat, illetve kisebb társaikat a futómellényeket, de a legtöbbjük csak apróságokban tér el egymástól. Üdítő kivétel a svéd USWE, aki egy elég egyedi rögzítőrendszert fejlesztett ki, ami kifejezetten jól jött futásaim során. 

A Pro Pace típust Belus Tomi „Hogyan válasszunk futó hátizsákot” ajánlásai szerint teszteltem. 

Táska méretezése

Érdekes a mérettáblázat, mert a nemzetközi és a hazai hivatalos webshopon is M/L ill. L/XL méreteket lehet találni, míg a terméken sima M és L jelzés van. Kis utánjárással kiderült, hogy az M az a M/L és az L az az L/XL.

Tudsz még követni?

Szóval rám, a spártai testalkatomra - 176 cm, 74 Kg – az L-es (vagyis az L/XL) volt jó. Mivel nem számitok a nagy darab, erős futók közé és a tapasztalat is azt mutatja, hogy M-es méretű ruházat általában a megfelelő, elsőre felkaptam az M-est. Az viszont nagyon szűk volt vállban és a mellemen össze sem tudtam csatolni.  Maradt így az L-es, ami nekem nem gond, csak nem tudom akkor melyik méret lesz jó a nálam jóval testesebb futóknak?!

Kényelem, menettulajdonság, állíthatóság, ergonómia:

Ezt a pontot kiegészítettem, aminek az oka a következő. Általánosságban, minél jobban, többféleképpen állítható egy zsák, mellény annál jobb, hiszen ez a tulajdonság azt a célt szolgálja, hogy a táska minél kevesebbet mozogjon a hátunkon, minél kényelmesebb legyen és az állíthatósággal biztosítják a gyártók, hogy egy táska, minél változatosabb testalkatokra is megfelelő legyen.

Az USWE ebben kiemelkedő úgy, hogy alig van állíthatósági lehetőség rajta. Az általánosan elterjedt hevederrendszereknél legalább 3 heveder van elöl, hogy minél jobban személyre tudd szabni a futóhátizsákot/mellényt. Az USWE szabadalmaztatott rendszere viszont össz-vissz egy csattal rendelkezik, de ez pont elegendő, mert a táska feszül a testedre és egy kicsit sem hajlandó ugrálni a hátadon. A csatot imádom, nagy és egyszerű, kesztyűben is könnyen lehet kezelni. Nem kell 3 külön kis csattal bíbelődni és a rendszer is király. A kerékpáros zsákokon látványosabb a hevederek kialakítási módja, ami garantálja, hogy egy csattal is feszül a testeden a zsák. A futózsákoknál, szerintem a vállpántok kialakításával érték el a kívánt eredményt. Ezek ugyanis sokkal íveltebbek, a mellkasodon az átlagosnál jobban bejönnek középre.

No dancing Monkey – érthető?

Azért természetesen van itt is állíthatóság, de nem horizontálisan, hanem vertikálisan. A váll hevederen található távállítóval lehet fel-le méretre állítani a zsákot. 

Ez a majom (táska) nem ugrál a hátadon-1
A "No Dancing Monkey" rögzítési rendszer
Ez a majom (táska) nem ugrál a hátadon-1
Forrás: Simon Ádám - Mozgásvilág

Zsebek

Zsebek, rakodóterek tekintetében a kenguru zseb a kedvencem. Jó, ha van olyan elérhető nagyobb hálós zseb, amibe olyan nagyobb dolgok pl. esőkabát, kutyapóráz elfér, amire menet közben többször is szükségünk lehet. Személy szerint utálom levenni a táskát azért, hogy elérjem ezeket (verseny közben meg pláne).

A Pace Pro esetében kicsit tornáznunk kell, ha a kenguruzsebébe be-, ill. kivarázsolni tudjuk a cuccainkat, köszönhetően a feszes tartásnak. Igaz ez az összes többi zsebére is, elöl kettő, oldalt 1-1 cipzáros. Enne a zsebnek a cipzárja viszont zseniálisan működik, egy kézzel simán kezelhetjük. Szóval a zsebek olyan feszesek általában, hogy nehéz nagyobb dolgokat ki-be tenni, így legalább nem veszítjük el a kocsikulcsot…

Ez a majom (táska) nem ugrál a hátadon-2
Oldalsó zseb, könnyen kezelhető cipzárral
Ez a majom (táska) nem ugrál a hátadon-2
Forrás: Simon Ádám - Mozgásvilág
Ez a majom (táska) nem ugrál a hátadon-3
Kenguruzseb
Ez a majom (táska) nem ugrál a hátadon-3
Forrás: Simon Ádám - Mozgásvilág

Anyaghasználat

A táska anyahasználatában Nobel-díjra érdemes, egetrengető újdonságra nem lettem figyelmes, de a végeredmény a lehető legjobb. Hátrésze átlagos, ugyanaz az hálós anyag, amit a piacon található más, magasminőségű táskagyártók is használnak. Belus Tomi szerint akkor tökéletes ez, ha akár meztelen felsőtesten hordva sem dörzsöl ki. Megmondom őszintén ezt, így télvíz idején, nem próbáltam ki.  A tárolórekesz, azaz a mellény küldő textilíája, elég sztrecss de mégis strapabíró, lehet bele pakolni. 

Szellőzés

Hogyan is fejezzem ki magam. Nincs gond. Az anyaghasználat megfelelő, kellően lukacsos, de mivel feszül rajtunk, nyáron nincs az a lukacsos anyag ami annyira szellőzne, hogy ne áztassuk el izzadságunkkal a táska tartalmát.

Súly: 260 gramm.

Maradhat? Könnyű vagy sem? A gramm háborúban találtam ennél gyengébb és ennél jobb versenyzőket is, akinek ez a legfőbb szempont keressen tovább. Mondjuk őszintén, néhány mínusz grammot a zsákban hamar kompezálunk 1-2 plusz müzli szelettel.

Űrtartalom: 6 L

Aki nem gyakorlott a téren, hogy 6 L űrtartalom mire elég:

Ha hétvégén használod bármilyen futásra, hogy a kulcsot, iratokat és egy kis frissítőt magaddal tudj vinni, ha deréköv helyett keresel alternatívát:  jó helyen vagy. A táska ugyan bőven több cucc tárolására alkalmas, de mivel nem ugrál a hátadon, bátran viheted.

Ha már rövid, vagy középtávú 15-40 km-es terepversenyeken is indulnál vagy ilyen távra magadtól nekivágsz edzés/kalandképpen, akkor is ajánlom a Pace Pro-t. A 6 liter elég 0,5 – 2,5 liter ital, elegendő szelet, eső- vagy széldzseki, iratok, kötelező telefon, izolációs fólia és zseblámpa tárolására is. 

Biztonság

Ebből a szempontból a kötelező elemekre koncentráltak a svédek: síp, alap fényvisszaverő elemek: pl elöl két csík, hátul a logó ill. 1-2 fül mind fényvisszaverő. Sajnos csak feketében van és extra, pl. teli fényes sárga színű vagy anyagába szőtt fényvisszaverő textíliában nem kapható. 

Hidratáció

Természetesen a Pace Pro is elő van készítve ivótasak hordására, és a gyári oldalon 1,5 literes tartályt ajánlanak hozzá, de itt van egy kis huncutság. A táska hivatalosan másfél literes tasakra optimalizált, ennek ellenére az én gyári Hydropak tasakom kicsit nagy bele. (azért is furcsa mert az USWE tasakok is HydroPak gyártásúak) Olyan fura a táska belső kialakítása, hogy a táska akasztási pontja, egy középső elválasztó háló tetejére van varrva, ami viszont nem a táska legfelsőbb pontján található, hanem a táska kb. 4/5-nél. Így ha oda próbáljuk akasztani a táskánkat nem fér el, ha erre nem figyelünk, akkor az ivótasak teljesen kitölti a táskát vertikálisan, de az akasztó így lejjebb kerül. 

A furcsa helyzet újabb tesztért kiáltott. Jól megtöltöttem a tasakot vízzel, elmentem a hegyekbe és figyeltem. Mivel a mellény feszült rajtam, mint „Katiban a gyerek” ezért nem volt lehetősége a tasaknak -akasztás hiányában – lecsúszni a táska aljára. Ez számomra azt jelenti, hogy tökéletesen vizsgázott, mondjuk ebben az esetben maga az akasztó feleslegesnek tűnik...

Elöl van még két fél literes soft kulacsnak hely, viszont ha ezeket is teletöltve használod, akkor melós a többi zsebet használni, annyira szoros lesz.

Vízvédelem

Ez egy egyszerű szempont, mert beépített esőhuzat nincs, viszont mivel a mellény kellően lapul a hátadra, eső esetén még egy szűk esőkabát is ráfér. 

Most valami frappáns bekezdéssel kellene lezárnom az írást, ami nagyon nem jön össze. Szerintem elég lesz annyi, hogy a táskát megvettem a teszt után, úgy megtetszett.  

Ez a majom (táska) nem ugrál a hátadon-4
USWE Pace Pro
Ez a majom (táska) nem ugrál a hátadon-4
Forrás: Simon Ádám - Mozgásvilág

Az USWE futóhátizsákok hazai forgalmazója