A táska, ami a hátadra fekszik és pont - USWE 

A táska, ami a hátadra fekszik és pont - USWE 

Benecz Ferenc
Kakuk András
Benecz Ferenc - Kakuk András - Támogatott tartalom
2021/01/19
Meglehet, a címben szereplő márkanév olvastán most azok kapták csak fel a fejüket, akik motocrossoznak is. A USWE cég ugyanis az MX sportág világából érkezett – picit több mint egy évtizedes történelmükből csak az utóbbi pár évben terjesztették ki termékpalettájukat a nem motorizált sportok felé.

A USWE sztori 2007-ben kezdődött, amikor pár svéd motocrossos srác megunta, hogy kalandjaik során az innivalóval, élelemmel és egyéb felszerelésükkel megpakolt hátizsákok úgy táncoltak menetközben a hátukon, mint egy majom. És sajnos ez a fajta tánc egyáltalán nem szórakoztató…

Csak semmi tánc – No dancing monkey

Ha technikás terepen futunk, bringázunk, akkor legkevésbé sem vágyunk a hátunkon, majomként táncoló táskára. Aki már próbált hátizsákkal a hátán, technikás terepen kerékpározni, az már tapasztalta, hogy mennyire megnehezíti a stabil bringázást a hátunkon mozgó tömeg. Itt van példaként rögtön barátunk, aki többek között a hátiszáknak és annak rögzítésének is köszönheti a kivitelezésre került produkciót.

Hogyan NE ugrass és NE viselj hátizsákot:

De a picit (vagy épp nagyon) pocakos urak is ismerik a hasba vágó érzést, amikor a hátizsák derékpántját meghúzzák – meggátolva a táska túlzott mozgását – majd a bringára felülve és előredőlve váratlanul bevág a heveder.

No de itt a megoldás mindkét problémára: a USWE saját fejlesztésű, 4 pontos felfogatási rendszere 100%-os „táncmentességet”, és a hasunk megkímélését is ígéri. A skandináv gyártó ezeket egy teljesen új heveder-kialakítással érte el: a szokványos két, a vállak fölött áthúzott hurok helyett a a két pántot a mellkasunk közepén, egy elforgásra képes csatban zárták össze. Ezzel tulajdonképpen egy hatalmas X-formát képezve. De a kívánt eredményhez az is kellett, hogy a pántok alul-felül hatalmas elasztikus szalagokkal rögzülnek a táskához, melyeket robosztus tépőzárakkal tudunk testünkre szabni. 

A táska, ami a hátadra fekszik és pont - USWE -8
No dancing monkey
A táska, ami a hátadra fekszik és pont - USWE -8
Forrás: Simon Ádám - Mozgásvilág

USWE Patriot 15 enduro kerékpározásra

A Patriot modellel az extrémebb felhasználású kerékpárosokat célozták meg – Enduro és technikásabb Trail stílusok kedvelői figyeljenek most. 

A 15 literes hátizsákban rengeteg tároló hely és lehetőség van. A törzs külső lapján egy kisebb, dupla cipzáras rekesz található, amit szinte teljesen az aljáig fel tudunk nyitni, így nagyon könnyű belepakolni, vagy épp benne megkeresni bármit. A lehajtott fedelén belülről van egy hálós, cipzárral zárható kisebb zseb, míg a hátfalán egy cipzáras és egy gumis szájú hálós zseb található.

A táska, ami a hátadra fekszik és pont - USWE -9
USWE akcióban
A táska, ami a hátadra fekszik és pont - USWE -9
Forrás: Simon Ádám - Mozgásvilág

A másik rekesz sokkal nagyobb. Szintén dupla cipzáras és szintén majdnem az aljáig fel tudjuk nyitni. A lehajtott fedél-részén két gumis hálós zseb található egymás alatt – a felső harmadolt, az alsó kétharmad-egyharmad részben osztott. A hátfal tetején egy hálós, cipzáras pici zseb van, kulcstartó hevederrel.

A két cipzáras rekesz között találunk egy nyitott rekeszt is, aminek két oldalt gumis háló a fala, és két csattal oldható hevederes rögzítése van. Ide rakhatjuk például a kabátunkat, vagy a klasszikus, nyitott sisakunkat, amikor nem bringázunk. És ha már sisaktárolás: lévén motocrossos tervezők, a fullface kivitelekről sem feledkeztek el! A két hevederén találunk egy-egy gumis zsinórt, melyek segítségével fel tudjuk rögzíteni a fullface sisakunkat is! Ennek a rekesznek van egy különlegessége: az alja nyitott. Alaphelyzetben egy erős csattal összefogott heveder állja útját a nagyobb dolgoknak, hogy engedelmeskedve Newtonnak kiessenek a rekeszből, ám ez a csat szétnyitható, így hosszú tárgyakat, például fűrészt, baltát is magunkkal tudunk vinni, különösebb barbár eszkábálás nélkül.

A táska alján, kívülről is van két csattal oldható heveder, melyekkel összetekert kabátot, esetleg sípcsontvédő protektort tudunk felfogatni. 

A táska, ami a hátadra fekszik és pont - USWE -7
Patriot 15 menetkészen
A táska, ami a hátadra fekszik és pont - USWE -7
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

A nagy rekesz hátában ivótáska-tartót kialakítottak, melynek mindkét váll fölött van kivezetése – viszont érdekes, hogy csak a bal oldali elvezetéskor tudjuk használni az alsó vállhevederen kialakított ivócső-rögzítőfület.

Az ivótáska mögött helyezkedik el a táska második specialitása, a hátprotektor. A SAS-TEC által készített nem-newtoni folyadékú anyag a nagy sebességű ütésekre felkeményedik. A protektor kivehető (a táska tisztítása során mindig el is kell távolítani), és cserélhető, vagy nélküle is használható a hátizsák. 

USWE Outlander 9

A kistestvér inkább a TRAIL/XC felhasználókat célozza meg. Kialakításából eredően azt is el tudom képzelni, hogy egy terepkerékpáros maratonra a minimális felszerelésemet egy ilyennel vigyem magammal.

Elnevezéséből lehet sejteni, ez a hátizsák 9 literes. A főrekesz mindkét oldalon szinte teljesen az aljáig felnyitható – így nagyon könnyű benne keresni, pakolni. A lenyíló fedél-részen van egy mély hálós zseb, illetve a hátfalon ivószatyor-tartó rekesz. Érdekes, hogy ehhez a modellhez alapfelszerelés a 3 literes ivószatyor.

A táska külső részén találunk egy tenyérnyi méretű, mindkét oldalán az aljáig felnyitható-, valamint egy egyenes nyílású még kisebb űrtartalmú cipzáras zsebet. Előbbiben rendszerező fülek és rekeszek, hálós zsebek találhatók.

Az Outlander hátkialakítása egy darab vékony, szellőző szivacsozás – nincs formázva, sem külön párnázva egyes területein. Gerincvédő sem tartozéka, mint a nagytesónál.

A táska, ami a hátadra fekszik és pont - USWE -4
Outlander 9 teletömve
A táska, ami a hátadra fekszik és pont - USWE -4
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Kerékpártáskák városi használatra is

USWE Prime 26

Az USWE összes hátizsákjában a rögzítési rendzser közös. Alul @paraferee kolléga leírja mennyire tuti a "No Dancing Monkey" rendszer terepen. Városi használatra nekem kicsit "túl sok". Tapasztalatom (10 éve minden nap kerékpárral közlekedem) szerint ritka az az eset, amikor városban ennyire fontos lenne, hogy a táska tapadjon a hátadra. Ha viszont bekapcsolod a hevedert, akkor annyira tapad, hogy nem értem miért van még egy hagyományos, kicsi keresztpánt is. 

Amiért tetszik a Prime:

Külön, bélelt laptop-, és tablet zseb található benne. Bár, igyekszem egyre kevesebbet cipelni a gépemet, de ha kell örülök, ha védett helye van. Ami még fontosabb: beépített esőhuzattal érkezik, ami számomra a legfontossabb egy olyan táskában, amiben gyakori vendégek az elektronikai cikkek és tiszta váltóruhák. 

Nyáron, melegben is jól vizsgázhat (a teszt időpontjában, decemberben ez nem volt elérhető), hiszen az állítható hátrendszer kialakításakor kellően odafigyeltek a magas és egymástól kellően távol elhelyezett távtartó "bütykökre"

Kinézete is csinos, olyan skandináv módon egyszerű és elegáns. 

A víztartály helyét nem értem mondjuk, viszonylag kevés alklamommal viszek magammal többliteres víztartályt városi közlekedéskor, de "enni nem kér" alapon így legalább túrázáshoz is megfelelő. 

USWE városi kerékpártáska
Elegáns
USWE városi kerékpártáska
Forrás: Simon Ádám - Mozgásvilág

Használat közben

Elérkeztünk a puding próbájához. A USWE srácok által kitalált heveder-kialakítás nagyon könnyen és gyorsan magunkra szabható. Elsőre talán szűkebbre fogja mindenki húzni, mint amennyire szükség lenne, de erre pár alkalom után rá lehet érezni, és többet nem állítgatjuk. 

A széles pántok soha nem vágták a vállamat, vagy a mellkasomat. Kényelmesen fekszik a táska a hátunkra, és bizony hiába pakoltam egyre többet és többet bele minden tesztkör alkalmával, a majom nem akart táncra kelni a hátamon. 

Annyira egyenletesen és stabilan felfekszik a táska, hogy muszáj volt kipróbálnom futás során is. Az eredmény meggyőző: semmi fel-leugrálás, csak észrevétlenül feküdt a hátamon.

A Patriotnál kicsit fura volt számomra, hogy a saját, más márkájú ivószatyrom csövét nem tudtam rögzíteni a táska pántján található klipszhez, mert rövid és nem ér el addig, de az Outlandernél ez nem is merül fel, mert alapfelszerelése az ivószatyor, a Patriothoz meg a többség vásárláskor megrendeli a sajátját. 

Ami nagyon hiányzott a tesztelt táskáról, az a jól megszokott, praktikus derékhevederen található zseb. Telefonomat, egy-két energiazselét, vagy zsebkendőt szoktam ebbe a könnyen és gyorsan elérhető helyre tenni. A problémámra van megoldás, mert a gyártó külön kínálja kiegészítőkként ezeket…

Kiegészítők

Az USWE táskákhoz számos kiegészítő érhető el. Akciókamera-felfogatás, mágneses ivószatyor-csőrögzítő, ivószatyor-cső és csutora, szerszámos táska, na és persze az extra külső zseb és telefontok! Szóval akinek, mint nekem, ezek a kis kézre eső külső zsebek hiányoznak, párezer forintért tud hozzá vásárolni külön, de ha nem vagyunk ilyen felhasználók, megspórolták nekünk.

Summa

Mindkét tesztelt USWE táskát bárkinek bátran ajánlom, aki hátizsákkal kerékpározik, vagy eddig azért nem tette, mert zavarta a táska tekerés közbeni mozgása. A Patriot inkább az endurosok és agresszívebb trail bringások, míg az Outlander táska a maratonosok, túrázók, XC kerékpárosok ideális választása lehet. De akár könnyed terepfutáshoz vagy túrázáshoz is el tudom képzelni (erre mondjuk külön futóhátizsák családja van az USWE-nek - a szerk.).

Az USWE kerékpáros táskák hazai lelőhelye a Propacks