A futó hátizsák választás 10 pontja

Belus Tamás
2019/12/19
Melyik futó hátizsák való nekem? Segítünk eligazodni.
Hirdetés

Egyre többek számára elérhető és szükségszerű egy megfelelő futó hátizsák akár edzésekhez, akár a nagy megmérettetésekhez. Az folyamatosan növekvő kínálat és a különböző igények következtében nem is olyan könnyű eldönteni, hogy melyiket válasszuk.

8+2 szempont, amit mindenképp vegyünk számításba, ha futó hátizsákot akarunk venni.

Futó hátizsák méretezése

Jó-e rám egyáltalán? Van-e belőle több méret? Az az igazán jó ha van. Ha nincs, akkor megfelelően igazítható-e az adott futó fizikai paramétereihez? Fontos, hogy használat közben az izzadás miatt (főleg nyáron) a mellények anyaga hajlamos nyúlni, ezt figyelembe kell venni a méretválasztásnál. Pl lehet hogy egy M-es zsák a boltban felpróbálva tökéletesnek tűnik, aztán használat közben hiába állítja majd szorosabbra az összehúzható dolgokat a futó, mégis mozogni fog rajta a zsák a nyúlás miatt. Aranyszabály, hogyha szárazon épphogy jó rád a zsák, akkor ne vedd meg!

Futó hátizsák anyaghasználata, dörzsölődés

Mennyire puha az anyag? Van-e rajta olyan rész, varrás, ami kidörzsölhet, ez különösen fontos azokon a részeken, ahol a zsák picit is mozogni fog rajtunk.

Az igazán jó zsák akkor sem dörzsöl ki, ha fedetlen bőrre veszi fel a futó. Kritikus helyek lehetnek a váll teteje, a hónalj, a hát közepén a mellény aljánál, illetve a mellkason ahol összekapcsoljuk a zsákot. Nézzük meg, hogy mennyire erős és rugalmas a nagy tárolórész anyaga. Ez akkor fontos, ha sok holmit kell hogy elnyeljen, ilyenkor a jó anyagból készített zsák összefogja, összeszorítja a holmikat, így azok nem potyognak majd ki esés közben, vagy ha le kell valamiért hajolnunk.

Futó hátizsák szellőzése

Szellőzik-e majd rajtam rendesen? Ez különösen a hátnál és a hónaljnál kritikus.

A futó hátizsák választás 10 pontja-1
A futó hátizsák választás 10 pontja-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Futó hátizsák súlya

Nyilván minél könnyebb annál jobb, de azért néhány dolognál nem szerencsés a spórolás. Ilyenek pl a műanyag kapcsok, pici cipzárak, tépőzárak, amik nagyon bosszantóak ha hamar tönkremennek. Már 100 gr-túl könnyebb zsákok is vannak a piacon...

Futó hátizsák űrtartalma

Milyen távokon szeretném használni a zsákot és ezekhez mennyi holmit szeretnék vinni. Ne vegyünk érzelmi alapon egy olyan mellényt, amibe nem fér majd el biztosan a szükséges mennyiségi cucc. Vizsgáljuk meg, hogy mennyi holmi fér a kiszemelt zsákba és azoknak hol vannak kialakítva a zsebek. A hátsó nagy zseb nyeli majd el a legtöbb felszerelést, de jó ha minél több holmi fér el olyan helyeken, amit futás közben is elérünk. Ilyenek lehetnek a soft kulacs melletti elől lévő zsebek, vagy az oldalt kialakított tárolók. Praktikus ha van legalább egy cipzárral is behúzható zseb a kulcsoknak, pénznek, okmányoknak. Érdemes megnézni, hogy hová tehető a telefonunk, elfér-e egyáltalán valahol, és ha igen nem fog-e mozogni futás közben.

Futó hátizsák folyadéktárolási lehetőségei

Egyre többen használják a mellényeket kizárólag soft kulacsokkal, de főleg hosszabb távokon és nyáron jól jön a hagyományos 1-2 literes víztartály is. Kérdés, hogy adnak-e hozzá ilyet vagy ha nem, akkor csak a saját tartállyal együtt működik-e jól, vagy használható más jól bevált modellekkel is? Ha igen akkor sok pénzt spórolhatunk. Ennek (is) érdemes utána olvasni vásárlás előtt.

Futó hátizsák biztonságnövelő felszerelései

Sok külföldi versenyen kötelező felszerelés a jelzősíp, ezért a tervezők sokszor már eleve beépítenek egy ilyet a mellénybe. Hasznosak a fényvisszaverő jelek is, ellenőrizzük, hogy van-e ilyen a mellényünkön és tegyünk rá ha esetleg nem lenne.

Futó hátizsák eső/vízvédelme

Rákapcsolható vízálló borítást inkább a túra hátizsákokhoz adnak, a futómellényekhez nem, de pl érdemes csekkolni, hogy a meglévő esőkabátunkat rá tudjuk-e venni (kulacsokkal együtt!) a mellényre, és hogy össze is tudjuk-e húzni az esőkabát cipzárját. Változékony időben időrabló foglalatosság, ha folyton meg kell állnunk az öltözéshez, mert le kell venni a mellényt az esőkabát miatt.

+1

Futó hátizsák megjelenése

Egy klasszul megtervezett zsák nagyon jól tud mutatni a futón. Nyilván nem ez a fő szempont (sőt) de azért azt senki sem bánja ha a futóholmi mutatós is, nem csak használható :)

++1

Futó hátizsák ára

Ez nyilván nagyon relatív, hatalmas a kínálat 10 000-től a több mint 100 000 Ft-ig.
Gondoljuk végig, hogy miben NEM akarunk kompromisszumot kötni, ezeknél érdemes ragaszkodni a jó vagy prémium minőséghez, a többiben pedig lehetünk elnézőbbek a mellénnyel. Pl ha a kis súly és a viszonylag nagy űrtartalom nem prioritás, akkor már egész olcsón vehetünk jól használható zsákot.

Hirdetés