Evadict MT Cushion

Evadict MT Cushion

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2020/09/25
Van pár dolog, amivel újat mutat a hagyományos terepcipők között!
Hirdetés

A Decathlon legújabb cipői egyre feljebb pozícionálják a márkát. Korábban elsősorban a verseny és fél-verseny cipőit volt szerencsém tesztelni, most nagy örömömre egy újabb típus is a karmaim közé került, még pedig egy vérbeli hegyi futócipő. Vagyis, hogy helyesbítsek Trail, azaz terepre való az MT Cushion. Előre direkt nem olvastam róla semmi, kíváncsian vártam, milyen is egy ennyire rücskös talpú, valóban terepre készült futócipő. Hogy őszinte legyek, korábban nem nagyon futottam terepen ilyenben, illetve nem is igen futottam olyan terepen, ahol erre kifejezetten szükség lett volna.

A terepfutás esetében egyébként két alapvetően nagyon elkülönülő trend látszik.

Az egyik a kifejezetten könnyű cipők, amelyek ráadásul még nem is annyira vastag talpúak, avagy kifejezetten vékonyak, és a dropjuk is alacsony. Ezekkel a cipőkkel a hegyifutás folyamatos koncentrációt igényel, és amolyan zerge-szerű, szökdelős stílust kíván. Én ebbe a kategóriába tartozom egyébként, kifejezetten igénylem a könnyű cipőt, és a néha extrém lábfrekvencia sem áll tőlem messze.

A másik „iskola” a vaskosabb talpú cipőket favorizálja, jellemzően arra készül fel, hogy a komoly oldaltartással, és vastag talppal rendelkező cipővel nyugodtan lehet akárhova lépni. Az ezt szeretők - tisztelet a kivételnek - inkább  a lassabban futók, akik akár erőnlét, akár a kor miatt, nem annyira aktív futók (de jellemzően ilyen cipőket részesítenek előnyben az ultrafutók is - a Szerk.). Az amatőr futók nagy tömege inkább így fut terepen.

Az Evadict legújabb terepcipője első ránézésre a második kategória. És másodikra is. De ettől még van pár dolog, amivel újat mutat a hagyományos terepcipők között!

Kalenji Evadict MT Cushion-3
Párnázottsága éppen ideális, se nem sok, se nem kevés.
Kalenji Evadict MT Cushion-3
Forrás: Kuttor Csaba - Mozgásvilág

Evadict MT Cushion terepfutócipő teszt

Súly

280 gramm - A súly tekintetében nagyon komolyan rácáfol a sztereotípiákra. Ránézésre megadtam volna neki egy 350 grammot, de már kézbe véve érződik a különbség. Mivel terepen sokszor jöhet szembe emelkedő, ezért minden grammcsökkentés jól tud jönni. A komoly talpvastagsággal, és a masszív felsőrésszel együtt is bemenni 300 gramm alá, igazi boszorkányság.  

Súlyra 8-ast érdemel.

Párnázottság, kényelem

A cipő nevében az MT a mountain-t jelenti, azaz hegyet, de a Decathlon nem csak hegyre tervezte ezt a cipőt, hanem minden terepre, sziklára, sárra, murvára. A Cushion pedig a filozófiát jelzi, hogy minden nehezítő körülmény ellenére a futás élvezhető legyen, és örömet okozzon. Az MT Cushion vastag Kalensole talpával ezt meg is adja. A párnázottsága megfelelő, bár a nyelve már-már túlzottan is lebernyeges. Egy dologra nagyon kell figyelni:

olyan masszív a felsőrész oldaltartása, hogy gyakorlatilag a fűző meghúzásakor adott feszesség mindvégig fent fog állni.

Magyarul, ha nagyon meghúzzuk, akkor nagyjából elzsibbad a lábunk. Én is így jártam és 2 km után meg kellett állnom, hogy lazítsak rajta. A körültekintő bekötés után azonban már nagyon élveztem azt, hogy a cipő a húzásra kőkemény oldalakkal rendelkező felsőrésze iszonyatos stabilitást ad. Ugyanígy a talpon körbefutó rücskök is nagyon komoly megtámasztást nyújtanak. Egyébiránt nem életem legpihe-puhább cipője, azaz nem a legkényelmesebb, de megfelelő párnázottsággal rendelkezik.

Osztályzat: 8-as.

Kalenji Evadict MT Cushion-4
a fűző meghúzásakor adott feszesség mindvégig fent fog állni
Kalenji Evadict MT Cushion-4
Forrás: Kuttor Csaba - Mozgásvilág

Rugalmasság, hajlékonyság

A vastag talp jelen esetben azt jelenti, hogy nincs nagy flexibilitása a cipőnek. Ezt még aszfalton sem éreztem zavarónak, emelkedőn, egyenetlen terepen pedig abszolút megköszöntem a feszességet. Talán életem legmerevebb talpú cipője, de mivel futottam már karbon talpúban is, tudom, hogy adott esetben ez még jó is lehet. És valóban, aszfalton vagy murván tempósabb futásnál abszolút azt éreztem, hogy az MT Cushion kifejezetten aktív cipő! Ez nagy meglepetés volt számomra, és a feszes talp mellett rögtön arra gondoltam, hogy ez nem egy 10-12 mm-es drop. Annyira jól esett vele a láb elülső részére való landolás is. Aztán jött a meglepetés: 4 mm-es dropja van a cipőnek!!

Én nem tudom, hogy hány terepcipő mondhatja el magáról, hogy „gyors-terepfutásra” van tervezve. Az Evadict MT Cushion úgy látszik ezzel a gondolattal született. Alacsony az osztályzat, de itt ezt most a fentiek tükrében értelmezzük.

Osztályzat: 6-os.

Sarokmegtámasztás

A sarok íveltsége baromi jó, a magassága nekem kicsit alacsony volt. Futás közben a jó oldaltartásnak, és a jó ívnek köszönhetően nem járt ki-be a lábam, de pár milliméterrel mehetett volna feljebb a sarok. Párnázottsága éppen ideális, se nem sok, se nem kevés. A talp körben még rá is van húzva a sarokra (meg körben az egész felsőrészre), így még komolyabb a tartás. Amint fentebb említettem, olyan komoly a merevsége oldal irányban a felsőrésznek, hogy egyébként a láb egy jó bekötéssel meg sem moccan a cipőben.

Osztályzat: 9-es.

Kalenji Evadict MT Cushion-1
Kalenji Evadict MT Cushion-1

Szellőzés, légáteresztés

A szellőzés terepcipőknél nem annyira prioritás. Itt a masszív felsőrészek kellenek. Akár egy-egy kiálló ágba faló belerúgásnál védenie is kell, a sár, víz nem szabad, hogy befolyjon, és nagyon komoly oldalirányú terhelést kell elviseljen. Az Evadict MT Cushion ezeknek a kritériumoknak megfelel, de a szellőzésre nagyjából csak a lábfejnél van lehetőség. Másfél órás futásnál nem éreztem, hogy nagyon beleizzadtam volna, de mondjuk 20 fok környéki hőmérsékletben használtam. Tűző napon, ugyanilyen hosszú, aszfaltos szakaszra nem ajánlanám. 

Osztályzat: 7-es.

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Maga a cipő már a talpkialakítás okán is igen stabil. Belső kialakítása is kiváló. A Decathlon 5 mm-es tüskékkel látta el a talpát, ami amellett, hogy nem túl hosszú egy aszfaltfutásnál sem, nagyon jól kapaszkodik a köves, sáros részeken is. Belső kialakítása igen jól megtervezett. A lábnak, legyen az befelé, akár kifelé dőlő, ezek együtt kivételes stabilitást biztosítanak. És akkor itt van még a K-only technológia. Ez egy talpon belül elhelyezett picit keményebb talpanyaggal biztosítja azt, hogy a bedőlésnek minél jobban ellenálljon a cipő talpa. Ez egyébként nem érezhető, csak egyszerűen így van, és ez a plusz támaszték az egyébként kifelé taposó futóknak egyáltalán nem erősíti fel a kifelé taposását, számukra ez egy semleges funkció.

Osztályzat: 9-es

Kalenji Evadict MT Cushion-9
A Decathlon 5 mm-es tüskékkel látta el a talpát
Kalenji Evadict MT Cushion-9
Forrás: Kuttor Csaba - Mozgásvilág

Ütéscsillapítás

A cipő csillapítását maga a Kalensole talpanyag biztosítja, amely egy igen tartós, és jól csillapító anyag, amely nem hajlamos az „összerogyásra”. A csillapítást fokozza a kiálló tüskék, melyek a torzulásuknál fogva talán több csillapítást adnak, mint maga a talp anyaga. Mivel a saroknál nincs sok kiálló tüske, és azért anyagában a Kalensole nem a legpuhább és legflexibilisebb talpanyag, ezért maximális pontot azért nem tudok adni csillapításra.

Osztályzat: 9-es

Az Evadict MT Cushiont innentől nagyon sokat fogom használni, mert terepen egyszerűen meggyőzött, de azt tudomásul kell venni, hogy egy hegyen jól funkcionáló futócipő nem feltétlenül pihe könnyű, nem igazán pihe-puha, és nem annyira szellőzésre kitalált. És mégis: a 4-es dropjával, az alacsony súlyával, és a kiemelkedő stabilitásával az Evadict MT Cushion egy nagyon-nagyon jó választás sebességtől függetlenül mindenkinek!

Hirdetés