A Brooks története

A Brooks története

Takács Viktor
Takács Viktor - Támogatott tartalom
2023/10/02
A futás ajándék, fuss boldogan!

Bár a Brooks egy több, mint 100 éves múltra visszatekintő sportcipő gyártó, több más nagy amerikai brandhez hasonlóan hazánkban csak az utóbbi évtizedben kerültek a figyelem középpontjába. Szerencsére mára már sokan ismerik a különböző modelljeit és egyre többen választják őket akár sportoláshoz, akár hétköznapi viseletként.

Brooks-5
A Brooks utcai viseletként
Brooks-5
Forrás: Brooks

Egy kis történelem

A céget 1914-ben alapították Philadelphiában, amikoris balett és fürdőcipők gyártásával kezdték meg pályafutásukat. Később, amikor elkezdtek betörni a sportcipők piacára, olyan amerikai spotágakhoz kezdtek cipőket gyártani, mint a baseball, az amerikai futball vagy a görkorcsolya. E korai időszakból két fejlesztésük mindenképpen említést érdemel. 1938-ban a Brooks a világon az elsők között kezdett ortopéd cipőket forgalmazni gyerekek számára (ezek a cipők a Predicraft nevet viselték), illetve nekik köszönhetjük a görkorcsolyákon ma is használt gumis fékezőrendszert is. A Brooks az 1970-es évek elején tört be a futócipők piacára, amikor is több más gyártóhoz hasonlóan ők is elkezdtek EVA középtalpakat használni. Ezen anyag használatát és fejlesztését a Brooks saját innovációnak tekinti. Még ebben az évtizedben előrukkoltak a Vantage név alatt futó modelljükkel, mely az első pronáló lábra tervezett Brooks futócipő volt, és amely modell hozzásegítette a Brooksot, hogy bekerüljön az Egyesült Államok top három futócipő gyártója közé az eladások tekintetében. Mivel az atlétika a világ egyik legtöbbet űzött sportága, a Brooks gyakorlatilag futócipőivel kezdte meg a menetelést a világhírnév felé.

A technológia fejlődése

Az első igazán teljesítményorientált Brooks futócipő, a Hugger GT 1980-ban jelent meg. E modellben használtak először Gore-Tex (vízálló és lélegző) felső részt és a Brooks futócipők között elsőként alkalmaztak olyan sarokkialakítást, mely a sarok stabilizálásával kellően „sérülésállóvá” tette a cipőt. Ezt követően a Brooks futócipőkben úgynevezett Varus ékeket kezdtek használni, mely technológia tovább javította a pronáló lábú futók komfortját és stabilitását. A Varus technológia továbbfejlesztése, a Diagonal Rollbar a Chariot néven ismerté vált Brooks futócipőben debütált 1982-ben és lényege az egy adott területen használt, több rétegű és különböző sűrűségű EVA-hoz hasonló habanyagok kombinációja volt. A „tökéletes” sarok és középtalp kialakítása után a Brooks figyelme az elülső talp fejlesztésére irányult, és Kinetic Wedge elnevezésű elülső talpszerkezet bemutatása után, mely a lehető legjobb stabilitás mellett kellően csillapított is, elkezdtek kizárólag a női láb anatómiájára is cipőket tervezni. Az első speciálisan női Brooks futócipő 1987-ben jelent meg.

A 90-es évek nagy technológiai ugrása a futócipők piacát is hamar elérte. A Brooks bemutatta a HydroFlow csillapítási technológiával ellátott futócipőit. E technológia lényege az volt, hogy talajfogáskor a becsapódás hatására egy szilikon alapú folyadék áramlik egy kamrákból álló rendszerben az egyik kamrából a másikba, ez által elnyelve a becsapódás energiáját. A Brooks csillapítási technológiáit 1992-re olyannyira tökélyre fejlesztette, hogy az ekkor piacra dobott Beastet már az orvosok is javasolták különböző sípcsont tájéki fájdalommal (Shin Splint) küzdő futók számára.  
2002-re a megfelelő csillapítás mellett a Brooks futócipőiben elkezdett nagyobb hangsúlyt fektetni a gördülési ellenállás minimalizálására. A Diagonal Rollbar technológiának megalkották a Progressiv változatát, mely elnyerte a Runner’s World magazin Legjobb Újratervezett Technológia díját és amely az elsőként e technológiával piacra dobott Adrenalin GTS 4 modellt minden idők legnagyobb számban eladott Brooks futócipőévé tette. Nem véletlen, hogy ennek a modellnek ma már a 23. száriáját találjuk a boltok polcain. Természetesen ezen technológiák nagy része már a múlté, de a Brooks jelenleg sem tétlenkedik, minden nap azon dolgoznak, hogy mi jobb és jobb cipőkben sportolhassunk.

Brooks-2
Brooks Adrenalin GTS 23
Brooks-2
Forrás: Brooks

A jelen

Ma már egy sportszergyártónak nem elég csupán a termékek teljesítményére és minőségére koncentrálni, figyelembe kell venni azok környezetterhelését is. A Brooks már a 2000-res évek elejétől kezdve alkalmazza saját környezetvédelmi irányelveit, melynek eredménye pl. a korábbi EVA alapokon nyugvó MoGo anyagok továbbfejlesztése a BioMoGo, mely habanyag a korábbinál 50-szer gyorsabban bomlik le. 
A mai modern Brooks cipők saját fejlesztésű DNA középtalp technológiával készülő talpakra épülnek, melyekben a habanyagban kis nitrogénbuborékokat találunk. Különböző DNA variánsokkal vásárolhatunk Brooks cipőket (DNA Loft v3, a DNA AMP és a DNA Flash), melyek lényegében a nitrogéncellák méretében és elrendezésében különböznek egymástól. Természetesen mindegyik variáció más-más területre optimalizált. A DNA Loftnál a csillapításon, az AMP-nál az energiavisszanyerésen, a Flashnél pedig az energiavisszanyerés-súly arányon van a hangsúly. DNA Loft talpat találunk pl. a Ghostban vagy a Glycerin 20 ban, DNA AMP-ot a Bedlamban, DNA Flash-t pedig a Hyperion Tempoban.

A Brooks története-6
Brooks Adrenaline GTS 23
A Brooks története-6
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág


Természetesen a karbonbetétes Brooks cipőket is találunk a kínálatban, így ha mondjuk egy nagyon gyors maratont tűztünk ki célnak az elkövetkezendő néhány hónapban, néhány évben, azt megtehetjük a márka valamelyik modelljében. Ezek a cipők a Hyperion Elite sorozat tagjai. 

A Brooks története-7
Brooks Ghost
A Brooks története-7
Forrás: Kuttor Csaba

Mint más gyártóknál is, a Brooksnál is számtalan modell közül válogathatunk és sokszor igencsak nehéz a választás. Szerencsére itt segítségünkre van a hivatalos honlapon megtalálható cipőválasztó, mely egy igencsak alapos, 12 kérdésből álló kérdőív kitöltése után az igényeinknek megfelelő modellt ajánl nekünk. Persze az ajánlás nem szentírás, de nagyon jó támpont a választáshoz!

Brooks-1
Chamonix
Brooks-1
Forrás: Brooks
Brooks-4

Brooks kiemelt viszonteladók

A Brooks termékeket többek között keresd a Maratonman Depo, a Nyúlcipőbolt és a Spuri üzleteiben.