Brooks Ravenna 9

Mozgásvilág RunSquad
2019/03/25
Kifejezetten jó felépítésű stabil cipő.
Hirdetés

A Brooks Ravenna 9-et követően tavasszal lassan várható a 10-es kiadása is, de tekintve azt, hogy a gyártók azért a sikeres modellekbe nem szoktak olyan borzalmasan belenyúlni, a Ravenna várhatóan a legfontosabb tulajdonságait viszi tovább. Az általunk tesztelt modell igazi „csajos” rózsaszín, ami valljuk be a lányoknál biztosan egy jó pont. Emellett első ránézésre is egy „good looking” cipő, mely az sugallja, hogy futhatsz velem bárhol, és bármilyen gyorsan. Bár a stabil kategória versenyzője, azért ebben a mezőnyben meglehetősen törékenynek tűnik. Nézzük, hogy a feltételezéseinknek megfelelt-e a cipő?

 

Brooks Ravenna 9 Forrás: Mozgásvilág.hu
Brooks Ravenna 9
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Súly

269 gramm (férfi) - 230 gramm (női modell)

A súlyát nézve mindenképpen a könnyebbek közé tartozik, legalábbis a stabilak között. Sőt, talán az egyik legkönnyebb, amit teszteltünk! 10-20 grammos előnyben van az általunk tesztelt legtöbb stabil cipőhöz képest. Ezzel, ha nem is tud abszolútban labdába rúgni, a stabilok között egy jó pontot tudunk neki adni.

Osztályzat: 8

 

Párnázottság, kényelem

Alapvetően egy kényelmes cipő. A saroknál bőségesen, vastagon szivacsozott, ez ad neki egy feszes érzést, és egy nagyon jó tartást. Oldalra indulva már vékonyodik a párnázottság, és a nyelve sincs agyon szivacsozva, de ez a komfort kárára nem megy. A felsőrésze nagyon szellős és könnyed, de ezzel sem volt semmi problémánk. Egy dolog észrevehető azonban. A felsőrésze picit szűk volt. Talán az egész méretezés kicsit kicsire sikerült. Ez mondjuk leginkább azoknak információ, akik neten rendelnének Ravennát. Itt bizony a megszokott méretű cipő lehet, hogy kicsi lesz, de a megfelelő méret is lehet, hogy lábfejnél szorítani fog egyeseket. A Ravenna sokkal passzentosabban veszi körbe a lábfejet. A talp anyaga, és a betét sem süppedős, azaz a nagy súlyúak talán ezt nem érzik majd annyira puhának, kényelmesnek. Gyorsabb futók viszont üdvözölni fogják. Az relatív alacsonyabb osztályzat annak szól, hogy általában stabil cipőt nem a könnyűsúlyú futók választanak. Azoknak pedig általában a lábfejük sem „csontos”. Ergo a felsőrész szűkössége úgy gondoljuk sokaknak okozhat itt problémát.

Osztályzat: 8

 

Rugalmasság, hajlékonyság

Egy stabil cipőnél sarkalatos pont a hajlékonyság. Az átlagnál vastagabb talpak esetében mindenféle trükkökkel igyekeznek a gyártók mégiscsak hajlékonyat varázsolni a hajlíthatatlanból. Nos, a Ravenna eleve kicsit laposabb talppal van megáldva. Saroknál 26 mm-es, elöl 16 mm, azaz a dropja is picit kisebb, „csak” 10 mm. Az a pár milliméter viszont, amivel vékonyabb a talp, jól jön a hajlításnál. A cipő lábfejénél 5 különálló zóna van, amelyet viszont a kopóréteg gumijával a belső részen összeköttetésben hagytak. Ez ad egy feszességet futás közben a cipőnek. Kifejezetten dinamikus ellépéssel lehet benne futni. Stabil cipők között tehát ebben a kategóriában is élmezőnyben van a Ravenna.

Osztályzat: 8

 

Brooks Ravenna 9 Forrás: Mozgásvilág.hu
Brooks Ravenna 9
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Sarok megtámasztás

A sarok nem túl magas, és bár picit talán alacsonyabb, mint a futócipők átlagban, egy kicsit sem járt ki a lábunk belőle. A vastag szivacs réteg bizonyára azoknak lesz a legnagyobb pozitívum, akik kiálló sarokcsonttal rendelkeznek. Sok kemény, és csekély párnázottsággal ellátott cipőnél probléma az, hogy a saroknál előbb nyom a cipő, aztán ott kopik ki először az anyag. A Ravennában ez nem igazán fog gondot okozni. Oldalirányú tartása megfelelő, a betét is jól öleli a sarkat körbe alul. A sarokrész alatt nincs benne semmilyen extra tompítást ellátó rendszer, nagyobb súlyúak talán ezt hiányolhatják.

Osztályzat: 9

 

Szellőzés, légáteresztés

Az Ravenna 9 felsőrésze hatalmas lyukakkal ellátott több rétegű vászon, melyet a Brooks „Element lining”-nak hív. A szellőzés tekintetében nehéz ennél szellősebbet előállítani (persze nem lehetetlen). A nagy lyukak ellenére megfelelő a felsőrész oldal tartása is. Sok cipőnél a logó, és a megtámasztó hegesztések levesznek a cipő szellőzési potenciáljából, itt ez sincsen, hiszen a logó csak festve van, és minimális hegesztés van rajta. Stabil cipők között szerintünk abszolút bajnok itt, de más, könnyebb, vékonyabb cipőkkel szemben sem kell szégyenkeznie.

Osztályzat: 9

 

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Aki azért akar stabil cipőt venni, mert kifejezetten szeretné, ha futás közben helyette a cipője oldaná meg a boltozata megtartását, annak nem biztos, hogy a Ravenna lesz a cipője. A tartása alapvetően jó, van egy kellemes hullám is a talpában, illetve a belső részeken a talp rendelkezik a DRB (Diagonal Roll Bar) rendszerrel, ami a láb túlzott bedőlésének megakadályozásáért felel. Összességében jó felépítésű a talp, ami enged futni. Ez esetünkben nagy pozitívum volt, hiszen emiatt gyorsabb futók sem csalódtak benne. Az igazi stabil cipőkhöz képest ellenben kevesebb támasztást ad.

Osztályzat: 8

 

Brooks Ravenna 9 Forrás: Mozgásvilág.hu
Brooks Ravenna 9
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Ütéscsillapítás

Bármit is jelentsen a BioMoGo DNA, de a Ravennába a Brooks beletette. Na jó, ez egy kétrétegű középtalp anyagot fed, melyek közül a Brooks saját gél alapú DNA talp anyaga az, amiért a nagyobb súlyú futók hálásak lesznek, ugyanis egy nagyon finom tompítást garantál. A talp a DRB rendszerrel kiegészülve egy nagyon sima sarokról lábujjakig történő átgördítést tesz lehetővé. Külön sarok ütköztető rendszerrel, vagy bármilyen plusz csillapító betéttel nem látták el a Ravennát. Mi, gyorsabb futók megfelelően puhának tartottuk, sőt az ennél puhábbat már nem is igen szeretjük. A Ravenna így tud a stabil cipők között dinamikus maradni.

Osztályzat: 8

 

Dinamika

A Ravenna egy kellemes „öszvér” cipő. Nagyjából jó a súlya, a dropja picit csökkentett, bár a 10mm még mindig azért inkább sarkazóknak való. A talp anyaga, felépítése mindenesetre már jobban hagy futni, mint a hasonló cipők. Egy átlag amatőrnek mindenre alkalmas lehet.

Osztályzat: 7

Összegzés: 65 pont

 

Összességében a Ravenna egy kifejezetten jó felépítésű stabil cipő. A stabilak között már-már filigránnak számít, ami miatt lehet, hogy éppen a stabil cipőket keresők fognak inkább egy még robosztusabb cipő után nyúlni. Ugyanakkor, aki szeret gyorsabban futni, esetleg egyáltalán nem egy nagy súlyú futó, avagy egy picit testesebb, de szeretne a versenyekre egy némileg „gyors stabil” cipőt beszerezni, akkor a Ravenna az ő választásuk.

 

A Brooks futócipőket a Nyúlcipőbolt adta tesztelésre. Köszönjük!

 

Hirdetés