Asics futóruházat férfiaknak

Asics futóruházat férfiaknak

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2014/12/05
Futóruházat nem feltétlenül futóknak...
Hirdetés

Levehető ujjú futó-esődzseki
Asics MotionProtect

Rég volt olyan tesztem, ahol gondolkodnom kellett a ruházat megnevezésén. Nem az a nejlonzsák anyag, ami miatt 100% vízállósságot várnánk tőle. Nincs bélelve, így a meleget sem ő fogja hozni téli edzéseinkbe. Ellenben jó könnyű, feltűnő a színe, visszaveri a fényt. Mi lehet ez? Én egyszerűen futó esődzsekinek nevezném. Erre így ősszel, télen nagy szükségünk lehet, ezért mindenféle körülményeknek kitettem az elmúlt két hétben.

Praktikum
A mellény két részből áll. Gyakorlatilag egy szűkebb szabású mellény részből, és egy arra rácipzározható ujj-részből. A mellény nem lobog, így kerékpárra is tök jó lehet, főleg, hogy a bevágó szél ellen igen jól véd a hónalj rész gumírozása. A hosszú ujjakat feltéve mind futásnál, mind kerékpáron praktikus, hogy ellátták hüvelykujj bújtatóval, így még kevesebb szél jut be, és még inkább testhez álló lesz a dzseki. Zsebek csak elöl vannak, ez is mutatja, hogy valóban a futók az elsőszámú célközönség. A bal zsebből a zenehallgatóknak kedvezve egy apró lyukon kivezethető a fülhallgató zsinórja úgy, hogy az nem fog lobogni, és kabáton belül elrejthető.

 

 

Asics Motionprotect futódzseki Forrás: Mozgásvilág.hu
Asics Motionprotect futódzseki
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Asics Motionprotect futódzseki Forrás: Mozgásvilág.hu
Asics Motionprotect futódzseki
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

 

 

Színe
Ebben a nagy fluor őrületben eleve nagy kedvenc lehet, de futódzsekinél télen azért ennek komolyabb okai vannak, mint pusztán a divat. Egyre többen munka után, sötétben futnak. Városokban még úgy, ahogy kivilágított utakon, utcákon, vidéken már sanszosabb, hogy sokszor tök sötétben. Az ASICS Motion Protect sorozata a sötétben futóknak kínál megoldást a láthatósságra. Az élénk színek mellett fluoreszkáló felületekkel látják el ezeket az öltözékeket. Esetünkben olyan túl sok helyre nem tettek ilyen részt, hiszen zseben két rövid csík, hátán két 20cm-es csík, és a két ASICS logón túl azért fért volna még pár helyre, de azért ne vitassuk el azt a képességét a dzsekinek, hogy tényleg jól láthatóvá válik benne az ember sötétben.

 

vitathatatlanul érezni, hogy mindennek ellenáll...

 

Súly
Ősszel, télen benne van a pakliban egy kiadós elázás, így a legfelső réteg azon túl, hogy nem hátrány, ha lepergeti a vizet, az sem baj, ha nem lesz ólomnehéz tőle egy idő után. A hő visszatartást jellemzően nem ettől a rétegtől várjuk el. Feladata inkább a szigetelés, és a szél-víz védelem. A dzseki ennek megfelelően igen vékony, és könnyű. ha például nincs rá szükség egy hátsó zsebbe (főleg kerékpáron) kényelmesen el fog férni.

 

Szélállósság
Mindenféle futások mellett kerékpáron is kipróbáltam, és szél ellen kiválóan vizsgázott. Abszolút jól véd, és ami kerékpáron jól jött, hogy hónaljban gumizott, így hiába vettem le az ujját, akkor is védett rendesen. Futáson vitathatatlanul érezni, hogy mindennek ellenáll.

 

 
Vízállósság
Sikerült szemerkélő esőben is futnom benne. A szakadó esőt nem tudom, hogy viseli, de közepes esőben tökéletesen működik. Egy ideig lepergeti a vizet, majd szép lassan azért átázik, viszont nem leszel csurom vizes benne, ami azért is jó, mert az alatta lévő réteg a korlátozott vízáteresztés miatt nem szívja meg magát túlságosan.

 

Szellőzés
Nos, ebben komoly kihívásokkal küzd a dzseki. Futottam benne aláöltözve két réteggel, és bár egyáltalán nem vagyok az az izzadós típus, egy 8km-es kocogást követően is iszonyatosan megizzadtam. Utána futottam benne csak egy rövid alá-öltözetben, azt gondolván, hogy bár vékony, de biztos nagyon melegít. Nos, ebben az esetben annyi történt, hogy hideg izzadtságban úsztam. Az ujjakat levéve picit jobb a helyzet, de a vállövnél elhelyezett gumírozás, ami kerékpáron jó, futásnál azt éri el, hogy mellényben is rommá lehet benne izzadni, mert a legkényesebb helyen nem tud kiszellőzni. Maga az anyag tehát nagyon szigetel, a lapockák közé elhelyezett szellőző panel pedig nem képes minden termelődött párát kivezetni.



Kiknek ajánlom
Bár vicces, hogy egy futó öltözetről írom, de kerékpáron városban közlekedőknek abszolút ideális. Ott nincs fokozott izzadás, így a hő-tartása, eső lepergetése, „nem lobogása”, abszolút nyerő öltözetté teszi. Ugyanígy tudom javasolni fitnesz futóknak, túrázóknak, szabadban erősítő-kondizó sportolóknak.

Komolyabb futóknak állandó téli futófelszerelés helyett inkább arra ajánlanám, hogy ha lóg a lába egy kiadós esőnek, vagy ha az edzés egy komolyabb emelkedő után hosszabb lejtmenetet tartalmaz, akkor vigyük magunkkal, és csúcson felvéve lefelé nem fázunk meg, illetve ha leszakad az ég, gyorsan fel tudjuk rántani. Az az opció kerékpáron is áll! Folyamatos, magas intenzitású edzésekhez, nagyon izzadós futóknak nem ez lesz a kedvenc öltözéke. Azt azonban ne feledjük, hogy a klasszikus esődzsekik még ennyit sem tudnak. Általában valamilyen kompromisszumot kell kötni a szellőzéssel. Itt bár sikerült elmozdulnia az ASICS-nak egy öszvér-megoldás felé, azért a tökéletességet az iparág még nem érte el.

 

Szélálló futó nadrág
Asics Motionprotect

Az ASICS leírásából indultam ki. Ez egy olyan nadrág, ami jól látható, ellenáll a szélnek, hidegnek, víznek, és mellette kényelmes benne futni. Megjegyzem, hasonlóban még életemben nem futottam, már rég akartam egy ilyen nadrágot. Általában csapatsportot űzők szoktak ilyesmiben kint mozogni télen.

Praktikum
A nadrág nem elasztikus anyagból készült, így a szabásmintája aszerint lett elkészítve, hogy a mozgást ennek ellenére a lehető legkevésbé akadályozza. Felül tehát kifejezetten buggyos, segítendő a lábemelést. Combnál már szűkül kicsit, a lábszárnál pedig már teljesen a lábhoz simul. A felvételt segítő zipzárt lehúzva egészen a bokához simul, és a kinti hideg levegőnek nem sok esélyt ad a behatolásra. A derekánál a komfort érzet erősítése miatt még a varrás, és a kötő bújtatója is egészen laza puha és széles, hogy ne álljon bele az ember derekába a kötő, ha meghúzza. Két zipzáros zsebbel ellátták, azonban én hiányolom a belső kis zsebet, amibe kulcsot, egyebeket úgy lehet berakni, hogy az nem lötyög futás közben.

 

 

Asics Motiondproteck futónadrág Forrás: Mozgásvilág.hu
Asics Motiondproteck futónadrág
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

 

Láthatóság
A reklám szerint és a MOTION PROTECT szerint láthatóságot segíti a nadrág. Nos, a lábszár cipzárjai mellett elhelyezett 30cm-es csíkon és az ASICS logón kívül nincs más fluoreszkáló rész, így ebben semmi különös pluszt nem érzékeltem. Egyébként pedig a nadrág koromfekete, tehát a színétől sem várhatjuk a figyelem felkeltést.

Súly
Ahhoz képest, milyen vastag, kifejezetten könnyű a nadrág, ezt annak köszönheti, hogy az eleje softshell anyagból van, ami amellett, hogy rendkívül ellenáll az időjárás viszontagságainak, igen könnyű. A nadrág hátulsó része már egy klasszikus vastag technikai anyag.

 

Szél és vízállóság
A kettőt egyszerre lehet értelmezni. Hála istennek, hogy csak az eleje softshell a nadrágnak, hiszen az nem a legrugalmasabb anyag. Kabátnak szerintem kitűnő találmány, futónadrágnak már kevésbé alkalmas. Bár a szél és vízállóssága önmagában páratlan, tehát 100%-os, futás közben kellemetlenül viselkedik. Hiába engedi a hátulsó rugalmasabb anyag szabadabban a lábak mozgását, ha közben az izzadás fokozódásával a combunkra totálisan rátapad az első rész.

  

Szellősség
A fentiekből egyértelműen következik, hogy a szellőzés itt is gyenge pont. A softshell alkalmazása futónadrágnál akkor lenne tökéletes, ha az anyagot az izzadásra hajlamos részeknél jobban szellőző panelokkal megszakítanák. Úgy a rugalmassága is jobb lenne, és lenne esély a nadrág alatt termelődött pára kiszellőzésére. A comb élettanilag nem a legizzadósabb testtájékokhoz tartozik, mégis, egy rövidebb futás után is teljesen összenőttem a nadrággal. Olyan érzésem volt, mintha egy neoprén úszóruhában próbálnék futni. Míg a széldzseki esetében az ujjak levételével, lecipzározással, lehet ezen némiképp segíteni, a nadrágnál ezekre nincs lehetőség.

 

Kiknek ajánlom
Sajnos közepesen profi futóknak nem. Illetve iszonyú hidegben még el tudom képzelni, hogy egy könnyebb futás alkalmával jól jön ez a mindent lezáró képesség, de gyorsabb futás során, avagy csak fokozottan izzadó sportoló esetében mindig be fog dunsztolódni benne az ember. Én pont azokhoz az aktivitykhez tudom ajánlani, melyeket fentebb megfogalmaztam. Azaz csapatsportok szabadtéri űzéséhez, ahol sokszor megszakad a játék, azaz nincs non-stop izzadás. Esetleg kültéri erősítéshez, túrázáshoz, szabadtéri eseményekhez tökéletes. Futóknak könnyű, rövidebb futásokhoz, és bemelegítéshez.

Egyébként rátaláltam az ASICS ajánlására is:
„suit working out, running or playing sport with a flexible design”
Nagyjából akkor rendben is vagyunk. Ugyanezt érzem én is, kiegészítve, hogy „running short”.

 

Hölgyeknek: Futásra tervezett téli női futóruházatot tesztelt Baumann Viola kollegina...

Hirdetés