Akadályfutás kellékei Hír

(x) - Támogatott tartalom
2015/01/20
Bemutatjuk a közkedvelt akadályfutásokhoz szükséges kellékeket.

Miben különbözik egy akadályfutó verseny összehasonlítva más futóversenyhez képest?
Egy városi futóversennyel nem összehasonlítható, itt óriási szintkülönbségek vannak, sok a víz akár természetesen akár mesterségesen. palánkot kell ugrani, rámpát mászni, szögesdrót alatt kúszni, kötelet mászni, dárdát hajítani, zsákot cipelni, tüzes parazsat ugrani, vízben gázolni kell.

Terepfutó trail versennyel összehasonlítható már, de azzal abban hasonló, hogy van benne szintemelkedés/süllyedés és ha jön a vihar akkor a klasszikus mocsaras futás. A futópálya kiszalagogzva, nem gondolkodni kell hanem teljesíteni.

Citytrail futóversenyhez hasonlít annyiban, hogy a mesterségesen felépült a városokban alapból meglevő akadályok/tereptárgyak, adnak kihívást. ilyenek a lépcső a játszótér játékai, pincék keskeny folyosói stb. Ide is kell speciális felkészülés, de azért a víz ebben az esetben nem szükséges velejárója versenynek.

Tájfutóversenyhez hasonlít a leginkább, ahol további furmányosság van, mert a futónak magának kell útvonalat választani, ami annyi szabadságot ad, hogy a meglévő természetes akadályokat, ha akarjuk megkerüljük és könnyítünk a terepi nehézségen, legfeljebb hosszabbat futunk. Itt még a kincskeresés is bejön a számításba, de a bálaugrást érdemesebb kihagyni, mint bevállalni, mert nem kötelező, és csak lassít. Itt nincs burpees büntetés ha nem teljesítek egy akadályt, mert szabadon választott annak bevállalása. Viszont itt van néha, kemény oldalazás több száz métereken keresztül és néha dzsungelharc is kettes zöldben. Szóval a tájfutás is hasonló kemény kihívás, ahol sokat kell gondolkodni és a rossz vagy jó döntéseken nagyon sok múlik.

 

 

Szóval az akadályfutáshoz minél kevesebb öltözék szükséges, mert a víz és a sár a sok ruhában megül és csak felesleges súlyt kell cipelni, és mivel nem téli sport itt biztos nem fogsz fázni. Cipőből minél könnyebb minél vékonyabb talpú, mert csillapításra nincs szükséged viszont stabilitásra minél inkább, amit egy lapos talpú cipővel érsz el leginkább. A cipő gyorsan száradjon, és a vízálló technikai anyagok a cipőben csak hátrányt jelentenek, mert ami víz bemegy az a cipőben benne is marad ha vízálló. És a sok vízben cuppogni több kilométert nem jó. A cipőnek jól kell tapadnia, legyenek benne nagy stopli/rücsökök a talpában. és lehetőleg vizes felületen is jól tapadó gumiból készüljön a talpa, és ritkásak legyenek a rücsökök, hogy a sár kiperegjen belőle gyorsan.

 

Akadályfutáshoz ajánlott felszerelés
Tájfutócipők, extrém terepfutócipők
Az alábbi cipőket tudjuk ajánlani - ezek mindegyike nyerő cipő!!!

     
     
     

 

Regeneráló- kondícionáló sportruházat
A ruházat minél jobban feszüljön a testen, hogy minél kevésbé legyen esélye beleakadni bármely akadályon kilógó akármibe. Továbbá ezek a regeneráló és kondicionáló ruhák gatyák, szárak segítenek túllendülni a holtponton, és a legvégsőkig képesek vagyunk maximálisan teljesíteni az akadályokat. Alább felsorolunk néhány kiegészítő és fő ruhát amik hozzásegítenek a jobb teljesítéshez és a győzelemhez is.

     
     
     

 

Sport melltartók topok
A küzdelem során a lányoknak biztosítani kell a cici minél stabilabb fixálását, miközben ne legyen túl meleg sem ami rajtuk van és minél szabadabban tudjanak mozogni az akadályokon.

     
     

 

Hátizsákok, övtáskák, hidratálás
Fontos kellékei az extrém hosszú akadályversenyeknek, hiába van sok víz a pályán a 15-20km alatt nagyon ki lehet száradni, az ásványi sókat vitaminokat pótolni kell. Általában a kis méretű mellények alkalmasak az akadályok leküzdésénél, de verseny előtt teszteljük, melyik mellény a legkényelmesebb a testalkatunkhoz és nem hátrál az akadályok leküzdésében.

     
     

 

Övtáskák hidratálással
Ezen övtáskák már alkalmasak a versenyzésre is bár ki kell próbálni edzéskor BootCamp tréningeken, hogy élesben is alkalmazhatók legyenek és ne zavarjon az akadályok teljesítése közben.

     
     

 

Kézi hidratálók, soft kulacsok
nos ezek a felszerelések versenyre nem a legszerencsésebbek mert a kézre szinte minden akadálynál szükség van, de tréningre kiválóak, a hosszú terepes futásoknál Bootcamp edzéseken.