Ez vár a Spartan Race Hungaroringen

Ez vár a Spartan Race Hungaroringen

Kakuk András
Kakuk András
2015/04/02
Izgalmas részletek a szervezőktől
Hirdetés

Áprilisban jön a következő Spartan Race!
Ha egyszer kipróbáltad, többé nem tudod abbahagyni!

Tavaly óriási sikerrel robbant be hazánkba a világ egyik legnépszerűbb akadályverseny sorozata, a Spartan Race! Az első két magyarországi futamon közel háromezren vettek részt. No de mitől vált itthon egy csapásra ilyen népszerűvé az esemény?

A válasz a tengerentúlról érkezik. A versenyt egy Joe DeSena nevű amerikai ultra-sportoló álmodta meg, akit az ősi spártaiak edzésmódszere inspirált, amely nem igényelt sem felszerelést, sem edzőtermet.

Az eseményt immáron több, mint 20 országban megrendezik, évente több alkalommal. A pálya kialakításánál az elsődleges cél minden esetben az, hogy a résztvevőket kimozdítsák a komfort zónájukból. A versenyt többféle távon rendezik, különböző nehezítő tényezőkkel tarkítva; vannak természetes és mesterségesen kialakított akadályok, tűz-, sár-, víz- és drót; mindenféle, amin mászni, ugrani, kúszni, függeszkedni lehet és olyan kihívások is, ahol cipelni, húzni, gördíteni kell valamit.

A Spartan Race mindazoknak szól, akik szeretnék egyénileg, vagy akár csapatban megmérettetni magukat és végigmenni egy kemény és egyben nagyon szórakoztató pályán.

Arra sarkalljuk az embereket, hogy mozduljanak ki, utazzanak, eddzenek, versenyezzenek és élvezzék az életet!

 

 

Az erőpróbán azonban az elit versenyzők sem maradnak kihívás nélkül. Ha a fenti megpróbáltatások esetleg nem okoznak gondot, akkor majd az idő, ugyanis ez nem csupán akadályfutás, ez egy verseny! Többek között ennek is köszönhető, hogy az eseményt számos külföldi látogatja – na meg a függőség, ugyanis sokan állítják, hogyha egyszer elkezded, többé nem tudod abba hagyni.

 

Az idei év első hazai futama a sokak által már ismert Hungaroringen lesz. És hogy miért esett a választás a tavalyi záró versennyel azonos helyszínre? A válasz nagyon egyszerű: a szervezők szerettek volna kedvezni a sok Budapest környéki, illetve cseh- és szlovák nemzetiségű indulónak.
Akik már megjárták ezt a Hungaroringet és attól tartanak, hogy még egyszer nem lenne számukra kihívás, azoknak a rendezők szeretnék eloszlatni minden kétségét, ugyanis 2015-ben hosszabb pályára és még keményebb akadályokra számíthatnak a résztvevők!

Kezdj el készülni, a nevezés már megkezdődött!
Az esemény a családoknak is kedvez, ugyanis a legkisebbeket a Spartan Kids elnevezésű társrendezvénnyel várják: a gyerkőcök 3-15 évesig három különböző korcsoportra bontva futhatnak a különböző szórakoztató, a felnőttekéhez hasonló akadályokkal tarkított pályán.

A Spartan Race minden befutója egyedi polót és érmet kap célban, az elit futam győzteseit, valamint a legjobb csapatokat pedig díjazzák a szervezők!

 

Interjú
A Spartan Race szervezőit kérdeztük...

Az akadályok mellett kihívás lesz-e a nagy szintkülönbség?
Gyakorlatilag nincs szintemelkedés, kisebb dombok azonban előfordulhatnak. A nagy szintek, hegyek megmászását az októberi, eplényi versenyünkre tartogatjuk!

 

Hosszabb pálya, még keményebb akadályok

Ez az idei Hungaroring Spartan Race mottója. Mit takar pontosan?

Alapvetően nagyobb terület áll rendelkezésünkre, mint tavaly, így a pálya tervezése során szerencsére több útvonal lehetőség közül választhattunk. Törekedünk arra, hogy a helyszín jellege ellenére minél kevesebbet, vagyis csak a legszükségesebb részeken kelljen betonon futni, tehát a résztvevők 90%-ban erdei-mezei terepre készüljenek.

Mennyivel hosszabb a pálya, milyen akadályok lesznek?

A pálya hosszabb lesz, mint tavaly - maximum 7 km. Jó hír továbbá, hogy idén bevezetésre kerülnek új, eddig a közép-európai régióban még nem használt akadályok. A részleteket nem áruljuk el, hiszen ennek a versenynek pont az a lényege, hogy nem tudhatod, mi vár rád. "You\'ll know at the finish line!"

 

Csapatverseny
Csapatverseny

 

A szervezésben, körülményekben milyen újdonságokkal készültök?

Az új akadályokon túl bemutatkozik a Spartan Race hivatalos edzés módszere, az SGX Training. A Spartan Race a világ minden országában ugyanazon meghatározott szabályok szerint kerül megrendezésre, így magában a szervezésben nincsenek újdonságok, ez adja azonban a versenyzők számára a minőségi garanciát is: tudják, hogy milyen színvonalú rendezésre számíthatnak, akármelyik Spartan Race versenyre neveznek, legyen az a világ bármely pontján!

Megfelelő ruhatár, értékmegőrző lesz a versenyzők számára?

Ruhatár sátor csekély térítés ellenében igénybe vehető a helyszínen. A táska leadásához szükség lesz a rajtszámon található letéphető bilétára!

A versenyek előtt általában ki kell tölteni és aláírni egy nyilatkozatot. Gondolom ez most is így lesz.

Igen, a felelősség nyilatkozatot minden esetben ki kell tölteni, hiszen az akadályfutás extrém sportnak számít. A versenyzőknek lehetősége van a nevezéskor biztosítást kötni.

 

Gyerekfutam
Gyerekfutam

 

Milyen itinert javasolsz a részvevőknek a verseny napjára? Értem itt a parkolást, jelentkezést stb.

Megközelítés az M3 autópálya felől érkezőknek ki van írva a Hungaroring, a táblát kell figyelni, a helyszínen a versenyközpont könnyen megtalálható. A parkolás fizetős lesz. A helyszínre érkezve a regisztrációs sátoron keresztül tudunk csak bejutni a versenyterületre, így a rajtszám felvétele már az érkezéskor megtörténik. Ehhez a kitöltött felelősségnyilatkozatra és személyazonosító okmányra van szükség.

Milyen hosszú a gyerekpálya és lesznek-e rajta akadályok?

A gyerekpálya 800-1500 méter hossszú, korosztálytól függően. Kúszós mászós akadályokra lehet számítani, a gyerekek imádni szokták! 

A gyerekversenyre 3 korcsoportban lehet nevezni, 4-15 éves korig.
Az online nevezés ára kedvezőbb (10 euronak megfelelő összeg, a helyszínen 4500 Ft), ezért érdemes előre beregisztrálni itt. Minden kisgyerek befutópólót és érmet kap!

 

Spartan Race 2015
Hungaroring Spartan Sprint
Részletek, nevezés...

 

Spartan Sprint
Spartan Sprint

Hirdetés