A futók, akik legyőzték a napot

A futók, akik legyőzték a napot

Baumann Viola
Baumann Viola
2014/07/04
Tudnál futni napkeltétől napnyugtáig 152 km-t és 9500 m szintet 4 és 7 fős váltókban? Itt vannak, akiknek sikerült!
Hirdetés

2014. június 21-én szombaton, az év leghosszabb napján, az ASICS a világon először megrendezte az "Outrun the Sun" terepfutóversenyt.

Forrás: ASICS Austria GmbH
Forrás: ASICS Austria GmbH
Kép forrása: ASICS Austria GmbH
Galériáért katt a képre!

 

Ahogy arról tudósítottunk, az Asics összehozott két, válogatott futókból álló csapatot, hogy a Mont Blanc-t körbefutva összemérhessék a gyorsaságukat a Nappal. Mivel az időpont tárgyalására a Napot elfelejtették meghívni, az emberek a leghosszabb világos mellett döntöttek, tehát június 21-ét tűzték ki a verseny dátumául. 

A Team Ultra-Trail csapatából a japán elitfutó, Kota Araki leste teljes futó menetfelszerelésben, hogy a Nap ásítozva előbukkanjon a Mont Blanc mögül. A nem annyira terepfutókat tömörítő Team Enduroból pedig a brazi Iazaldir ‘Iaza’ Feitozal lopakodott a rajtvonal felé elsőként. Ahogy a mit sem sejtő égitest megjelent, a két futó szaladni kezdett.

 

Sebességkorlátozó Nap
Eleinte úgy tűnt, az emberek szövetkeznek a közös siker érdekében, de a Col du Voza emelkedőjén Araki megrémült egy közeledő napsugártól, és ellépett. Jól is tette, mivel 28,6 km múlva váltótársának, a 2013-as UTMB-győztes Xavier Thevenard-nak épp 3 perccel a világító ellenfél előtt adhatta át a váltóbotot.

Eközben a másik csapat kezdhetett aggódni. Iaza kissé elérzékenyülve és nagyon kimerülten 20 perccel a Nap után futott be a váltópontra, ahol a brit futólányra, Holly Rush-ra ruházta át a feladatot, hogy utolérje a versenytársakat. Amíg az utcai maratont éppcsak terepre cserélő Holly-ra 19 km várt, addig Xavier 43-mal küzdhetett meg. Mindketten a 2500 méter magasan fekvő Col Du Bonhomme felé igyekeztek, miközben havas emelkedők hátráltatták őket, összejátszva a sebességkorlátozást mindig betartó Nappal. 

 

Forrás: ASICS Austria GmbH
Forrás: ASICS Austria GmbH
Kép forrása: ASICS Austria GmbH

Galériáért katt a képre!

 

A brit lány ügyesen szedte a lábait, és egy technikás ereszkedés után, 3 órás 19 km-t maga mögött tudva indította útjára a fiatal terep- és sífutó spanyolt, Genis Zapatert. Eközben Thevenard sem kímélte az Asics talpát, így ebédidőtájt, 12.52-kor ért be a courmayeuri váltópontra, miután 4 óra 16 perc alatt 42 percet mért a Napra! Miközben Jonas Buud, a száz mérföld világcsúcstartója továbbindult, hogy az Ultra-Trail csapatát győzelemre segítse, Zapater kiváló tempóval zárkózott fel a sietős égitestre.

 

Kerítésen fennakadt havasi kecske
Ámde, egyszercsak egy szerencsétlenül járt, kerítésen fennakadt havasi kecskét pillantott meg! Talán egy pillanatra átfutott a fején, hogy dehát ő most épp versenyben van, ami viszont biztos, hogy megállt, és addig nem hagyta ott az állatot, amíg az meg nem szabadult az életveszélyes fogságból. A 22 éves spanyol (mármint Zapater, nem a kecske) öt perccel később már lenn is volt a váltásnál, és úgy adta át a botot a francia terepes Sissi Cussot-nak, hogy a Nappal újrakezdődhetett a fej-fej melletti rohanás.

Cussot megbirkózott egy durva emelkedőmászással, de ekkor a nagy konkurrens bevetette minden erejét, és jól megsütötte a futót. Így a francia lány 1.53 perc alatt tette meg a maga 14,6 km-ét, ami azt jelentette, hogy váltótársa, a belga aszfaltos Gert Theunis igencsak nehéz helyzetbe került, ha a saját 27,8 km-e alatt be akarta hozni a távolodó vetélytársakat.

 

A nap már kacsingatott
Eközben a svéd Buud legyőzött egy ezerméteres szintet úgy, hogy még mindig megőrzött húsz percet az előnyéből a Nappal szemben. Sőt, mire a váltóponthoz, Champeix-be levágtázott, vissza is szerzett 15 elvesztegetett percet, így Thomas Lorblanchet megnyugtató fórral a háta mögött vághatott neki az Ultra-Trail csapat utolsó szakaszának.

Theunis egy technikailag rafinált ereszkedéssel küzdött meg, mielőtt továbbadhatta volna a stafétát Lukas Nägelének, miközben a Nap még mindig jelentősen előttük járt. Nägele 1500-as futóként 14,8 km-rel nézett szembe, ráadásul a szakaszában egy durva kapaszkodó is helyet kapott Champeix-től Bovine-ig. Amíg ő becsületesen küzdött a távval, a Nap már a célvonal felé kacsintgatott.

Az Enduro csapat utolsó embere, Megan Kimmel 19.36-kor vehette át Nägelétől a stafétát, és kevesebb, mint két órája maradt 22,8 km-re. Megan sebessége olykor a 20 km/h-t is elérte, és sokéves coloradói terepfutó tapasztalatát vetette be, hogy cserben ne hagyja csapatát a történelmi versenyen.

Lorblanchet ezalatt beszáguldott a célba, az Ultra-Trail csapatot összesen 15 óra 3 perc és 37 másodperc alatt körbejuttatva a Mont Blanc-on, és ezzel az eredménnyel 38 perccel előzték meg a közepes formában levő világító testet.

 

33 másodperccel a nap előtt
Megan nagyon durva hajrával végül 33 másodperccel később ért át a Napnál a chamonix-i célkapun.
A nyilatkozatok alapján valamennyi versenyző rendkívül boldog volt a teljesítményével, és összességében rettentően élvezték a versenyt, amit nehéz lenne megkérdőjeleznünk. A második helyezett interjúalany azonban azóta sem nyilatkozott. Ellenben elkezdte megrövidíteni a sugarait...

 

A verseny résztvevői:

- \'Ultra Trail\' csapat
      Xavier Thevenard, a 2013-as Ultra-Trail du Mont-Blanc győztese, 
      Kota Araki, japán elit futó
      Jonas Buud, 100-mérföld futás világ rekorder
      Thomas Lorblanchet, korábbi terepfutó világbajnok

- \'Enduro\' csapat
      Genis Zapater, spanyol terepfutó és sífutó
      Megan Kimmel, amerikai terepfutó
      Sylvaine Cussot, francia futó
      Lukas Naegele, német 1,500 m futó
      Iazaldir Feitoza Santana, brazil futó
      Holly Rush, angol maratonfutó
      Gert Theunis, belga futó

Hirdetés