Az ASICS futócipők

Az ASICS futócipők

Takács Viktor
Takács Viktor
2024/05/06
Milyen ASICS futócipők léteznek? Melyik mire való? A cikkből megtudhatod!
Hirdetés

A japán gyökerekkel rendelkező ASICS Corporation ma a világ egyik legnagyobb sportszergyártó vállalata. Nem csoda, hisz az anyacég alapítása óta több, mint 70 telt el és az évek egyike sem telt tétlenül. A kezdeti időszakot követően az ASICS az elsők között kezdett szintetikus anyagokat is használó futócipőket gyártani, mellyel nem csak betört a maihoz képest még igen kicsinyke futócipő piacra, de meg is alapozta a ma ismert ASICS futócipőket. A hírnév azóta is töretlen, az ASICS futócipőket pedig a világ minden szegletében megtaláljuk az amatőr és a profi sportolók lábán. Természetesen a cég mára már nem csak futócipőket gyárt, de a futócipők és a futáshoz szükséges ruházat igen nagy részét teszi ki a teljes portfóliónak. A gyártó igyekszik minden igényt kielégíteni, így az évek során rengeteg ASICS futócipő modell született, melyek némelyikének aktuális modellfrissítése a mai napig megtalálható az áruházak polcain. Jelen írásban szeretnénk nektek bemutatni az ASICS legnépszerűbb futócipő modelljeit, illetve azt, hogy az egyes cipők milyen felhasználási területre a legideálisabbak.


Az ASICS a futócipőit felhasználási mód szerint két kategóriába sorolja. A RUN FURTHER név takarja az edzőcipőket, illetve terepcipőknél a maximális lábvédelemmel ellátott modelleket, a RUN FASTER kategóriába pedig a versenyre, sebességre optimalizált ASICS futócipők tartoznak. Felhasználási területen belül az aszfaltcipőket lábállás szerint is kategorizálják (neutrális és stabil), mely nem mondható el a terepmodellekről, ugyanis ezeket az alapján osztják két csoportba, hogy mekkora védelmet nyújtanak a lábnak. 

Az ASICS futócipők-1
A gyártó saját kategóriarendszere
Az ASICS futócipők-1
Forrás: ASICS

ASICS Aszfalt cipők

Nagyon sok féle edzésre tervezett ASICS futócipő létezik. A három legnépszerűbb modell jelenleg a Gel-Cumulus 26, a Gel-Nimbus 26 és a Gel-Kayano 30, melyekről érdemes egy kicsit hosszabban is beszélni

Edzés, neutrális

GEL-CUMULUS 26™ 

Az ASICS Gel Cumulus 26 futócipő a gyártó egyik legnépszerűbb modellje, ugyanis az átlag futónak készült. A mérethez és a kiváló csillapításhoz képest alacsony súly (255 gramm a 42,4-es méret) jellemzi, melyet a korábbi modellfrissítésekhez képest egy több dinamikát adó középtalp támogat. Ezt a tudást az FF BLAST™ PLUS és a PureGEL™ technológia teszi lehetővé, melyek speciális ötvözete egy olyan ASICS futócipőt eredményez, mely főleg rövidebb távokra lesz ideális. Az FF BLAST™ PLUS középtalp anyag a könnyű súlyért és magas energiavisszanyerési képességekért, a főleg sarokrészen elhelyezett PureGEL™ párnák pedig a kiváló ütéscsillapításért, illetve a simább gördülésért felelősek. Az ASICS Gel Cumulus 26 futócipő tehát a mindennapok edzőpartnere, legyen szó kezdő vagy akár haladó futóról.

GEL-NIMBUS™ 26

Az ASICS Gel Nimbus 26 a gyártó legkényelmesebb futócipője és az edzésre optimalizált kategória csúcsmodellje. Ideális választás azoknak, akik a hétköznapokban sem szeretnek kompromisszumokat kötni. A tökéletes kényelem a többi aszfaltos ASICS futócipőhöz képest kicsit magasabb súllyal jár, de a 305 grammos érték még így is kiemelkedőnek mondható. A maximális kényelmet az FF BLAST™ PLUS ECO technológia biztosítja, mellyel a Cumulus 26-ban használt sima FF BLAST™ PLUS-nál is jobb csillapítás érhető el. Kialakítását tekintve külön kiemelendő, hogy az ASICS Gel Nimbus 26 azoknak az alapvetően neutrális lábállású futóknak is ideális választás, akik a talajfogást követően kicsi kifelé terhelnek, vagyis ez irányból szükségük van egy kis plusz megtámasztásra. A modell gyártástechnológiájánál már előtérbe került a fenntarthatóság is, így az ASICS Gel Nimbus 26 futócipő előállítása az ipariági átlaghoz képest már 25%-kal alacsonyabb CO2 kibocsájtással jár.

Edzés, stabil 

GEL-KAYANO™ 30

A 2023-ban a modell jubileumi, 30. szériája került a boltok polcaira, melyben a már jól ismert stabilitás és a komfort egy új szintre emelkedett. Egy minden eddiginél kényelmesebb és stabilabb ASICS futócipő született, melyben a legmodrnebb technológiák is jelen vannak. A 30-as modell megkapta az Asics 4D GUIDANCE SYSTEM™-jét, mely rendszer egy új és különleges technológia, amely képes „együttműködni” a test mozgásával, ez által adaptív stabilitást és fokozott támogatást nyújt a futóknak, amikor a legnagyobb szükségük van rá.  A GEL-KAYANO™ 30-ban a korábbi GEL™ technológiát a sokkal modernebb PureGEL™ váltotta, melyet a GEL-NIMBUS™ 25 futócipőnél vezetett be a gyártó és amellyel a Kayano 30 a korábbiakhoz képest 65%-kal puhább talajfogást tesz lehetővé. A középtalp a rendkívül könnyű FF BLAST™ PLUS ECO technológiával készül, mely 20%-kal több habanyagot tartalmaz, mint korábban, így 4 mm-el magasabb talpmagasság (a 10mm-es megtartott droppal) jöhetett létre, mely szintén hozzájárul a GEL-KAYANO™ 30 komfortszintjének javításához a korábbi változatokhoz képest.

Az ASICS futócipők-3
Kayano 30
Az ASICS futócipők-3
Forrás: ASICS

ASICS fél verseny, verseny futócipők

A dinamikus, sebességet „kedvelő” ASICS futócipőknél a gyártó verseny és félverseny kategóriákra osztja a modelleket. A félverseny cipők közül a NOVABLAST 4-est a verseny cipők közül pedig a METASPEED-et érdemes kiemelni.

NOVABLAST™ 4

Az ASICS NOVABLAST™ 4 futócipőben megjelenik az előző két edző modell minden előnye, méghozzá a hátrányok nélkül. A Novablast egyszerre párnázott, könnyű és dinamikus. Ez alkalmassá teszi arra, hogy a maratoni távig gyakorlatilag bármilyen hosszú és bármilyen tempójú futásokra használhassuk. Ez a modell ugyanazon FF BLAST™ PLUS ECO és PureGEL™ technológiákon alapul, mint társai, azonban speciális kialakítása miatt ugyanazon technológiák felhasználása mellett egy sokkal rugalmasabb cipő születhetett meg, melyben maximális kényelem és párnázottság mellett hatékonyabban futhatunk. Még mindig egy főleg edzésre optimalizált ASICS futócipőről van szó, azonban amatőr szinten a Novablast™ 4 a hétköznapi edzések mellett már tökéletesen alkalmas akár versenyzésre is. 

METASPEED

A Metaspeed az ASICS legmodernebb versenycipője, mely különböző változatokban kapható. Van Sky, Sky+, Edge, Edge+ és mindkét modellből létezik egy Paris fantázianévre hallgató egyed is. Az egyes változatokat különböző futóstílusokhoz optimalizálták. A Sky modellek az alacsonyabb lépésfrekvenciával futó versenyzőknek, az Edge-ek pedig a pörgős lábú, 180-as percenkénti lépésszám felett teljesító futóknak ideálisak. A Paris változatok annyiban különböznek alapmodelljüktől, hogy extra külső talpéli alátámasztást és alacsonyabb, 5 mm-es droppot kaptak. Mindegyik ASICS Metaspeed futócipő ugyanazon FF Blast Turbo középtalppal készül, mely a karbonbetéttel együtt jó csillapítást és maximális energiavisszanyerést tesz lehetővé. A specifikációk és a pehelykönnyű, dinamikát adó technológia tökéletes versenycipővé teszi a Metaspeed modelleket.

Az ASICS futócipők-4
Metaspeed
Az ASICS futócipők-4
Forrás: ASICS

ASICS terepcipők

A terepkategória a gyártó saját kategorizálásában a Run Beyond fantázianevet viseli. Az ASICS a terepcipőinél megszüntette a különböző lábállásokra való speciális kialakítást, ma már minden terepcipője neutrálisnak tekinthető. Ez a változás főleg a Trabucco modelleket érinti, ugyanis ezek a cipők nem is olyan régen még stabil alátámasztással rendelkeztek. A GEL-TRABUCCO 12 ennek ellenére továbbra is az ASICS legnépszerűbb terepfutócipője. A cipők kategorizálása jelenleg a lábfej védelme alapján történik (pl. kövek ellen), miszerint vannak „Protection” vagyis magas fokú védelmet adó modellek és vannak „Lightweight”, vagyis kikönnyített, jelentős védelem nem adó darabok.

Protection 

GEL-TRABUCCO 12, TRABUCCO MAX

Ahogy már említettük, a Trabucco modellek igen népszerűek a terepfutók körében. Ezek az ASICS futócipők ugyanazon FF BLAST™ középtalpat kapták, mint az aszfaltra tervezett modellek, a csillapítást pedig a kifejezetten elülső talp alá tervezett speciális GEL™ betétek teszik teljessé. A TRABUCCO MAX abban különbözik „kistestvérétől”, hogy a nagyobb csillapítást nyújtó FF BLAST™PLUS középtalpat kapta, így hasonló lábvédelem mellett jobb komfortot biztosít a felhasználónak. Érdekes adat, hogy a jobb csillapításhoz könnyebb súly társul, így amennyiben valaki meg tud barátkozni az alacsonynak tekinthető 5 mm-es droppal (szemben a 12-es 8 mm-ével), érdemesebb ezt a modellt választani.

Az ASICS futócipők-2
Trabucco
Az ASICS futócipők-2
Forrás: ASICS

Lightweight

FUJISPEED, FUJI LITE

E két ASICS futócipő gyakorlatilag a versenykategóriát képviseli a terepcipők között. Bár mindkét modell versenyzésre ajánlott, azért jelentős különbségek vannak a két cipő között. A FUJISPEED karbon betétet és FF BLAST™PLUS középtalpat kapott, ezzel szemben a FUJILITE esetében meg kell elégednünk a sima FF BLAST™ középtalppal karbonbetét nélkül. Külön magyarázat nélkül is egyértelmű, hogy míg a FUJISPEED egy igazi, modern, egyszerre dinamikus és kényelmes versenycipő, addig a FUJI LITE „csupán” egy könnyű, terepre optimalizált talppal ellátott ASICS futócipő.

Egyébként minden ASICS terepfutócipő a gyártő saját, ASICSGRIP™ névre hallgató külső talpát kapja, mely kiváló tapadást biztosít szinte mindenféle terepen. 

GEL-SONOMA

Bár nem tartozik a top kategóriába, az ASICS GEL-SONOMA modellcsalád még mindenképp említést érdemel. Ez a cipő az egyik legjobb ár-érték arányú terepfutócipő az egész piacon. Kényelmes, olcsó, strapabíró és bár sem csillapítás, sem dinamika terén nem tudja azokat a tulajdonságokat hozni, mint a feljebb említett komolyabb modellek, mégis nagyon sok amatőr terepfutó számára tökéletesen elég tudással rendelkezik. Ez az egyszerű, de nagyszerű ASICS terepfutócipő a többi terepmodellhez hasonlóan alapvetően neutrális kialakítású, azonban ad némi belső talpéli alátámasztást is, mellyel a pronáló lábú futók is elégedettek lehetnek vele. 

ASICS NATUR BATHING, TR kategória

A modern szabadidős futók között egyre több olyan van, aki felismeri, hogy ha a természetben űzi ezt a sportot, sokkal jobban ki tud kapcsolódni, mint poros utcákon vagy az épített, rekortános futópályákon. Ennek eredményeképpen egyre több olyan ember akad, aki rendszeresen elhagyja „kikövezett” utat és földúton, könnyű terepen teljesíti a magának kiszabott kilométereket. Az ilyen helyeken található körülmények azonban sokszor túllőnek egy utcára tervezett futócipő képességein, így az ilyenkor a legjobb megoldás a futás négyévszakos gumiját, az All Terrain kategóriás futócipőt választani. Az ASICS is felismerte ezt az igényt és úgy döntött, hogy megpróbálja a lehető legjobban teljesíteni az elvárásokat. Mivel a nagyvárosok közelében található útvonalak (ahol a legtöbb ember fut) többnyire nem tartoznak a komoly terep kategóriába, úgy döntöttek, hogy nem szükséges speciális fejlesztéseket végrehajtani egy új kollekció létrehozásához, elég az autóiparhoz hasonlóan a már meglévő modelleket „terepesíteni”, vagyis amolyan futócipő SUV-okat csinálni. A megoldásnak a NATURE BATHING fantázianevet adták, amely a gyakorlatban a négy legnépszerűbb Asics modell, a Novablast, a Gel-Nimbus, Gel-Comulus és a GT-k terepesítését jelenti, melyet a cipőkön a TR jelzéssel jelölnek. A különbséget az utcai és a TR modellek között az Asics Lite külső talp adja, mely kissé barázdáltabb az utcai külső talpaknál, azonban nem éri el az ASICSGRIP™ robosztusságát.

Az ASICS futócipők-5
Cumulus TR
Az ASICS futócipők-5
Forrás: ASICS

Az ASICS tehát teljes egészében lefedi a futócipő piac minden szegmensét, ráadásul kategóriánként van, hogy több modellt is felvonultat. Léteznek pályaversenyzésre tervezett, szöges ASICS futócipők is (pl. METASPEED SP), de az már egy másik kávéház!

Hirdetés