Csúcstámadás

Csúcstámadás

Futanet.hu;http://www.futanet.hu
2014/05/26
Tizenhetedszer a Kékestetőn
Hirdetés

Több mint 1700 nevező, 34 fok, 1014 méter - ez a három szám jellemezte a ma 12:45-kor elrajtoló 17. Kékes Csúcsfutást. Ennek során ki első alkalommal, ki pedig már tizenhetedszerre indult el Mátrafüredről, hogy megtegye a 671 méteres szintkülönbséggel terhelt 11,6 kilométeres utat - egészen a Kékesig, hogy ott aztán boldogan fotózkodjon a csúcskőnél.

A mai csúcstámadásnak több érdekessége is akadt. Például mindjárt maga a rajt, hiszen a hivatalos rajtidőpont előtt a mezőny legidősebb indulója, a 79 éves Fehér Károly indulhatott el az útra, hogy őt külön is megünnepelhessük. Pontosan 12 óra 40 perckor elindult a Suhanj! alapítvány külön kis csapata - ha lehet, még nagyobb tapssal. A kékbe öltözött 14 futó 7 kerekesszékes, futószékes sérült kisgyereket tolva, illetve kísérve rajtolt, minden bizonnyal hatalmas élményt szerezve a székekben ülő mosolygós kislányoknak és kisfiúknak. Ezt a mosolyt látva a rajt idejére még kósza felhők is odébbálltak, hogy a nap teljes erejével kezdjen sütni a rajtvonal mögött izguló futókra.

 

A SUHANJ! alapítvány különítménye is elérte a csúcsot Forrás: Futanet.hu
A SUHANJ! alapítvány különítménye is elérte a csúcsot
Kép forrása: Futanet.hu

 

A Suhanj! alapítvány csapata óriási taps kíséretében rajtolt. A kék mezes 14 futó hét kerekesszékes, futószékes sérült kisgyereket tolva, illetve kísérve rajtolt, minden bizonnyal hatalmas élményt szerezve a székekben ülő kislányoknak és kisfiúknak.

Háromnegyed egykor aztán elrajtolt a mezőny. 11 embernek különösen érdekes volt a mai Kékes Csúcsfutás, ugyanis az esemény 15. jubileuma alkalmából 2012-ben a szervező BSI megalapította a Kékes Csúcsfutók Klubját, mely klubnak tagja lehet minden olyan futó, aki 15 alkalommal teljesítette a Kékes Csúcsfutást. Nos, idén az említett 11 futó volt, aki eddigi 14 teljesítésével esélyes lehetett ma a klubtagságra - és őket mind név szerint üdvözölhették a szurkolók a rajtnál. Rajtuk kívül egyébként 19 ember eddig minden alkalommal benevezett és fel is futott a csúcshoz, újabb 4 futó pedig csak egy alkalommal hiányzott. Ők - a Kékes Csúcsfutók Klubjának tagjai - szintén mind a célvonal mögött álltak.

 

17. Kékes Csúcsfutás Forrás: Futanet.hu
17. Kékes Csúcsfutás
Kép forrása: Futanet.hu

 

Talán a szokatlanul meleg idő okozta, hogy kissé az eddigi pályacsúcstól elmaradtak a legjobb eredmények, de így is szenzációs idővel ért fel a verseny első három helyezett női és férfi futója. A mögöttük érkező 1700 futó pedig ugyancsak szenzációs kedvvel és boldogan támadta meg az utolsó meredek emelkedő után a célt jelentő csúcskövet. Órákig tartott, míg mindenkiről elkészült a dicsőséget és győzelmet jelentő fotó róla és a nemzeti színű kőről az ország tetején. Az csak külön érdekessége volt a mai napnak, hogy számos futó lefele is megtette a távot futva, tapsolva és szurkolva a még felfelé tartóknak.

 

 

Eredmények
Női dobogósok
1. Merényi Tímea Krisztina, 1971, Bp. Honvéd SE, 51:39
2. Szatmári Adrienn, 1980, FutaPécs SE, 01:00:43
3. Ladányi Tímea, 1986, Margitszigeti AC, 01:02:42

Férfi dobogósok
1. Bogos Tamás, 1984, Székesfehérvár, 47:59
2. Szabó Sándor, 1993, Gyula, 48:12, GYAC
3. Pelsőczy Attila, 1983, Budapest, 49:10, TFSE

Hirdetés