Humán Fedélzeti Komputer - Lépés-számláló teszt Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2010/09/01
Ha van kilométeróra az autókban, a repülőkben, a hajókban, és a bicikliken is, akkor az embernek miért ne lehetne...
Hirdetés

Mire jó egy lépés-számláló? Ha például bringázol, úszol, kajakozol, kondizol, vagy mondjuk hegyet mászol, akkor semmire.

Ha azonban hobbi szinten futsz, szeretsz túrázni, vagy éppen nincs sok időd, de oda akarsz figyelni az egészségedre, akkor olvass tovább.

 

Hobbifutóknak, túrázóknak
Mivel méred a teljesítményedet? Mondjuk ismered az útvonal hosszát és méred is idődet. De mindig ugyanazt az ismert útvonalat választod?
Ha szeretsz a kereszteződéseknél spontán választani, de emellett szeretnéd mérni a teljesítményedet, akkor mondjuk egy jóféle sport-GPS- szel is megteheted, persze mélyen a zsebedbe kell nyúlnod. Olcsóbb, de ugyanolyan hatékony megoldás egy jóféle lépésszámláló, ami a lépéseid számán kívül a befalt kilométereket, a mozgással eltelt időt és az elégetett kalóriákat is megmutatja Neked és közben arra mész, amerre kedved tartja.

Egészséges életmódot követőknek
Ha nincs időd sportolásra, de az életviteledet szeretnéd egészségessé tenni, akkor változtass: egy-két megállónyi távolságon válaszd inkább a gyaloglást, telefonálás közben állj fel és sétálj, ésatöbbi ésatöbbi.

Honnan tudod, hogy az elegendő? A hozzá értők megállapították, hogy napi 10.000 lépéssel számos betegséget (rák, cukorbetegség, csontritkulás, stb.) megelőzhetünk, tehát a célt is ismerjük. Most már csak mérni kéne valahogyan. Erre találták fel a lépés-számlálót. Magadnál tartod egész nap, és este tudni fogod, hogy megérdemled-e vacsihoz a desszertet, vagy sem.

 

Az elmúlt hetekben irodánkban járt négy különböző tudású lépés-számláló, amiket jól ki is veséztünk és most megosztjuk Veled a tapasztalatokat.

 

Valamennyi eszköz mebízhatóan méri a lépés-számot megfelelő helyen viselve, plusz lépés-szűrő funkcióval is rendelkezik. Ez annyit tesz, hogy amikor elkezdesz sétálni, pár lépés (vagy másodperc) erejéig csak magában számol és abban az esetben kezdi el jóváírni a lépéseket, ha azok nem csak az ebédlőasztaltól a tv-ig tartottak, hanem nagyjából legalább 20 lépéséses sétából erednek.

A tesztelésnél sajnos hibát követtem el. Jó műszaki érzékemnek köszönhetően azonnal lecsaptam a csúcskategóriás, usb-portos csillivilli "éppenhogycsaknemzenélő" lépésszámlálóra és gyorsan ki is próbáltam mi mindent lehet rajta állítgatni, milyen funkciói vannak, stb. Mivel ezekhez a speckó funkciókhoz nagyon könnyen hozzá lehet szokni, ezért mikor a tesztcsoport legegyszerűbb tagját ki akartam próbálni, azt hittem, hogy nem működik. Végül persze kiderült, hogy erről szó sincs, csak az igényeim kerültek túlságosan magasra. Okulva a hibából, a sort a legegyszerűbb ketyerével nyitjuk.

 

Silva ex Step lépés-számláló
Fehér-narancssárga színkombináció, vékony, széles kijelző, két gomb, amik felett a reset felirat szerepel és a műanyag házon kialakított övcsipesz.
Na ennél a modellnél fordult elő, hogy a gombokat nyomogatva nem váltott át sem kalória, sem távolság, sem semmilyen más módba, kizárólag a lépésszámokat volt hajlandó mutatni. De hát azért volt ennyire makacs, mert az nem más, mint egy StepCounter, azaz lépés-számláló. Se több, se kevesebb.

 

 

80984-01.jpg
80984-01.jpg

 

 

Felteszed a nadrágodra, vagy az övedre és mész, közben a kütyü számol. Ha újra akarod kezdeni a számolást, tartsd nyomva a két gombot egyszerre és máris nulláztál. Ennyire egyszerű, semmi sallang. Nem kell a menürendszer lelkivilágát kiismerned, csak adsz az egészséges életmódnak.

Az integrált csíptető dicséretet érdemel, ezen kívül egy rövidebb, gumis hosszabbítót kapsz hozzá, amivel még egy helyre rögzítheted, ha mondjuk zsebbe teszed, vagy a kezedben fogod.
Tapasztalat azonban, hogy ennél a modellnél akkor érjük el a legpontosabb mérést, ha oldalt a csípőnkön hordjuk.

Működési tapasztalat: kézben, nyakba akasztva, vagy zsebben nem igazán működött. Övre, a nadrág derekára, de mindenképp a csípőhöz a lehető legszorosabban kell rögzíteni és akkor minimális hibával számol.
Ára: 3990 Ft

 

Silva Plus ex1 lépés-számláló
A hölgyek ízlésének biztosan megfelel a kapszula alakú, esetünkben rózsaszín színekben pompázó lépésszámláló. Kijelzője megegyezik az ex Step széles, vékony kijelzőjével, és alatta/felette egy-egy gomb helyezkedik el, név szerint: Set és Mode. Ez a két gomb már sejteti, hogy a lépésszámnál több funkciót is elő tudunk hívni.

 

 

80984-02.jpg
80984-02.jpg

 

 

 

A dobozban egy övcsipesz tartót és nyakba akasztót is kapunk. Ez utóbbit a gyártó azért is mellékeli, mert ígérete szerint a nyakban viselve is pontosan mér a Plus ex1. Kapható még fekete színben is.

Az előbb említett gombokkal első lépésben beállíthatjuk a testsúlyunkat és átlagos lépéshosszunkat, így a lépésszámon kívül az elégetett kalóriáról a megtett távolságról, plusz ezen felül a mozgással eltöltött időről is infót kapunk.

Működési tapasztalat: Csípőhöz rögzítve, vagy nyakban hordva is jól mér. Utóbbival kapcsolatban voltak fenntartásaim, de normális járás és testtartás mellett pont olyan ütemben ütődik a testnek, ahogy lépegetünk.
Kézben tartva, vagy tágasabb zsebben nem megbízható.
Ára: 6990 Ft

 

Silva ex3 Plus lépésszámláló
Na itt kezdődnek az igazi kényelmi extrák. Picit szögletesebb, de jól eltalált design, nagy kijelző fekete alapon világos számokkal és három gomb egy csinos köralakot formázva: M (azaz mode), Reset és Set. Az egyéniség megőrzése érdekében különböző divatos színekben (pink, babakék, almazöld, fekete) is kapható.

 

 

80984-03.jpg
80984-03.jpg

 

 

 

A kijelző jó nagy és jól látható (akinek nem jönne be a fekete alap, az vásárolhat inverz kijelzővel ellátottat is). Kényelmes extra, hogy a kijelző tájolása változik attól függően, hogy milyen irányban tartjuk. Így akár jobb-, akár balkezesek számára kényelmes, illetve menet közben gyors csekkolásnál sem kell a forgatással bíbelődni.

A dobozában mellékelnek hozzá egy mini csavarhúzót az elem behelyezéséhez, illetve egy nyakba akasztót. Övcsipesz nem jár hozzá, amit vagy azért hagytak ki, mert spóroltak, vagy inkább elég biztosak abban, hogy bárhol máshol tartva is pontosan mér. A Silva ex3 Plus ugyanis remekül mér nyakban, kézben tartva és tágas zsebben tartva is.

Ha jól lövöd be az átlagos lépéshosszadat, akkor egész pontosan méri a megtett távolságot is. Merthogy természetesen az edzésidőt, az elégetett kalóriát és a megtett távolságot is méri, plusz ezen felül óra funkciója is van. Hogy ez utóbbi mire jó azon kívül, hogy tudjuk mennyi az idő? Ha ugyanis éjfélt üt az óra, az addig megtett lépéseket szépen eltárolja a 7 napos memóriájába, így egy héten belül visszanézheted, hogy mennyi volt az adott napi teljesítményed (ezzel maximum csak akkor leszel bajban, ha szeretsz éjfél környékén edzeni és megcsonkítja a napi teljesítményed).

Motivációs funkcióként belekerült egy "lépésszám-barométer" is, ami egy jelképes grafikonnal ábrázolja, hol tartasz az ajánlott napi 10.000 lépés megtételével.

Működési tapasztalat: Bár mindegyik kütyüben van a cikk elején említett lépés-szűrő funkció, az ex3 Plus esetében ez még kiegészül egy érdekes tulajdonsággal. Ha mondjuk séta közben kíváncsi vagy az aktuális részeredményedre, akkor a zsebedből kivéve ugye adsz egy másfajta mozgást a kütyünek. Az előző két modell ezt eleve nem tudja lekövetni, mivel kézben tartva nem mér jól. Az ex3 Plus egy ilyen mozdulatnál szintén megállítja a kijelzőn pörgő számokat, viszont magában tovább számol és pár másodperc múlva újra pörögni kezd. Ugyan nem bizonyosodtam meg róla, de szerintem ez azért van, mert séta közben kényelmesebb leolvasni egyetlen értéket, mintha folyamatosan változnának a számok. A másik lehetséges ok, hogy a már említett lépés-szűrő funkció miatt gondolkozik csak a gép. Akár direkt, akár nem, sokat segít, hogy megáll ilyenkor. A kijelző automatikus forgása nem biztos, hogy elsőre kényelmes, inkább zavaró funkció lesz annak, aki nincs hozzászokva.
Ára: 9990 Ft

 

Silva ex3 Connect lépésszámláló
A szerkezet tökéletesen megegyezik az ex3 Plus-szal, ám kiegészül további funkciókkal. Az ex3 Plus-nál említett "övcsipeszhiányos" elméletemet megcáfolva, ehhez mellékelnek egy övcsipeszt is, de úgy gondolom, inkább csak a kényelmi funkciója és nem a mérés pontossága miatt.

 

 

80984-04.jpg
80984-04.jpg

 

 

 

A leglényegesebb funkciója azonban - ami a nálunk lévő lépésszámlálók közül első helyre emeli - a számítógéphez csatlakoztatási lehetősége. Bezony ám, egy csinos usb-s dokkoló egység - no meg a pc és az internet - segítségével a ketyerén tárolt adatokat egyenesen az internetre küldheted, ahol guszta grafikonokon elemezheted ki saját teljesítményedet, illetve összevetheted a Világ összes hasonló lépés-számláló-tulajdonos teljesítményével. Hogy ne vesszenek el az értékes adatok, nem 7, hanem 30 nap lépéseit képes eltárolni, így elég havonta letölteni gépre az infót, de ha többször megteszed, akkor sem zavarodik össze a rendszer.
Ára: 12990 Ft

 

Nos, most már értitek miért volt rossz ötlet visszafelé tesztelni!? :)
És az az igazság, hogy az extra funkcióknak köszönhetően még akkor is megkedveltem ezeket a kütyüket, ha nem érzem magam a célközönség tagjának.

Ha szeretnéd mérni a teljesítményedet futás, gyaloglás, vagy akár csak a napi ide-oda mászkálás terén, akkor igényeid és pénztárcád alapján válassz egy lépés-számlálót, nem fogod megbánni.
Ez a kütyü csendben, szinte észrevétlenül megbújik ott, ahová rögzíted, így akkor is tudni fogod milyen teljesítményt adtál le nap közben, ha épp ezernyi más dologra figyeltél. Plusz egy motiváció, hogy törődj az egészségeddel.

Hirdetés