Menü

2009.02.05.     Hozzászólás 33

Rövid-e a rövid?

Érdekes sport ez a triatlon. Beszélünk itt rövidtávról meg sprintrő‘l, ...

Érdekes sport ez a triatlon.

Beszélünk itt rövidtávról meg sprintrő‘l, és közben két illetve egy órás versenyekrő‘l van szó. Nem sok sportág van, ahol az egyórás versenyt mininek, sprintnek hívnak J

Ideje tisztázni, hogy mi is a triatlon esetében a gyorsaság.

Volt szerencsém Dr. Sós Csaba egyik elő‘adását meghallgatni, ahol felhívta a figyelmet, hogy úszásban gyakorlatilag nincs is sprint táv, mert szinte csak a 25 - 50m-es távok tekinthető‘ek annak! Gondoljunk csak bele! Egy 100m-es gyorsúszás 47-48mp-ig tart. Az hosszabb, mint atlétikában a 400m. Az pedig már közel sem sprint szám! Legalább is komoly speciális állóképesség kell hozzá!

Nos, akkor triatlonban vajon hol jelenik meg a gyorsasság? Kell-e egyáltalán gyorsnak lenni?

Persze, jól jön a rajt után 20mp-ig, meg a cél elő‘tt 200m-ig

A többi bizony az állóképességrő‘l szól.

Volt az a film a Spektrumon, amikor dán és kenyai futókat hasonlítottak össze, hogy vajon mitő‘l olyan jók a kenyaiak. VO2 max-ban, magasságban, súlyban, vérben semmit sem találtak. Aztán kihozták, hogy mindössze a lábszáruk hosszabb, ráadásul könnyebb, azaz kisebb a periférián mozgó tehetetlen súly a futás során. Nem is ez a lényeg, hanem hogy egy komoly akkori kenyai futó (nevét meg nem mondom, biztos valami Kipkosgei) is beleegyezett az izombiopsziába. Nos, a komának szinte 100% lassú rostja volt!

Azaz, ahhoz, hogy valaki 2:40-esben rohanjon 5-10km-en át, már egy csepp gyors izom sem szükségeltetik

Lefordítva triatlon nyelvére, itt sem az a gond, hogy nem tud egy válogatott sportoló 3 perces ezerben futni, hanem, hogy hamar elkezd lassulni.

Ha megnézzük a márciusi futótesztet majd, észrevehetjük, hogy a versenyző‘k milyen szépen futnak 3perces tempót!

Ezerig

Akkor még mosolygó arcokat látunk, majd az utolsó ezer tisztelet a kivételnek, 3:20-3:30-as.

Fő‘leg a fiataloknál, kíváncsi lennék, ha az 5 helyett 10-et kellene futni

Visszatérve a mi 5ezres tesztünkre. Nem volt lassú, de leírom akkor az ezreket:

3:10 - 3:10 - 3:10 - 3:09 - 3:06

Azt hiszem, nem ezt hívják behalásnak. J

Á‰s ezek a fiúk a 10kilit Tatán is úgy futották, hogy 17:30-ra 17:00!

Tehát minden korábbi žvén J hozzászólónak igaza van, meg a Lémusznak is! Bizony sokat köll itten edzeni, mert a két órás verseny végén futott 30percet nem adják ingyen.

Aki meg rommá pörgeti magát, annak gratulálok a faddi bajnoki címhez J

 

Szponzorok

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • Pányó 2009.02.09.   15:36

  Pányó

  Van még egy gondolatom arról, hogy itt "szakmázunk". Szerintem amiket itt leírunk egyikünket sem jogosítja fel arra, hogy mások szakmai munkájába beleszóljunk. Azaz aki edző és van tanítványa az oszthatja az észt a tanítványának, aki meg nem az ne próbálkozzon hátulról mindenféle okoskodással beleszólni más munkájába! Mert az nagyon dühítő!! akinek nem inge az ne vegye magára, de akinek igen az jól gondolja meg mit, kinek, hogyan próbál "segíteni".

  válasz erre...

 • AdamH 2009.02.07.   20:13

  AdamH

  Jó van na, majd megtanulom !

  válasz erre...

 • kuttor.csaba 2009.02.07.   17:03

  kuttor.csaba

  Éljen-éljen! :) A csapat első pontszerzése... :D De nem uniqua hanem UNIQA! Ejnye-ejnye :) Amúgy meg persze grat és minden egyéb!

  válasz erre...

 • AdamH 2009.02.07.   15:02

  AdamH

  Sziasztok ! Egy kicsit offtopic, de megosztom veletek a mai élményeket. Na meg volt a Margita Marathon, illetve 40 km ha pontosak akarunk lenni. 3.18 lett a vége, 12-13. helyen csörtettem be. Idén csak ötször tévedtem el (nem igen törődtek a szalagozással a rendezők) de ez összességében nem volt több mint 3 perc. Inkább az volt az idegesítő, hogy ugyanazokat az embereket háromszor kellett megelőzni, mint Ludas Matyinak. 2-3 további perc azzal ment el, hogy pecsételtek egy papírra amit magaddal kellett vinned, nekem eztt sikerült eláztatni az első pontig utána darabokban halásztam elő és nézegettük a pecsételővel, mint amikor Old Shatterhand Winnetou összetépett és eláztatott végrendeletét próbálta értelmezni. Az ötödik ponttól már a karomra kértem a pecsétet, mert a papír feloldódott, úgyhogy a most a pólóm is jól néz ki. A célba teljesen más úton jutottam el mint a többiek, utolsó eltévedésemkor inkább kimentem a 3-as útra és megjutalmaztam magam egy 1.5 km-es folyamatos emelkedővel és sűrű kérdezősködések után végül a kastélyhoz értem, azaz a célba. Az eredménynek így is örültem, de annak nem, hogy szeniorban negyedik lettem, gondoltam jó lett volna az első idei kupát elhozni az Uniqua-ښjbudának. Kovács Laci nyert nálunk Nagyatádon tavaly a 3. időt futotta (3.08) és éppen az én TriVili barátomat előzte meg. A közvetlenül Vili mögött végzett Titánt (Peyer Zoli) viszont megelőztem, ő is jó futó. Maga a pálya 1283 m szintet tartalmazott (GPS mérés) a rendezők 600-at vallottak be előzetesen a min azért elcsodálkoztam ismerve a gödöllői dombvidéket. A 2/3-a bokáig érő sár és homok volt. A táv két felét szinte azonos időre teljesítettem 142-es pulzusátlagra, 154 volt a max. Miután 130-as pulzus fölé az idén még nem nagyon mentem edzésen és futni is keveset futok összességében biztatónak látom az idei szezont. Ráadásul egy hosszú hét végén, még tegnap is kétszer edzettem. ښgy látszik a sok pillangó láb uszonnyal jót tesz a szervezetnek, holtpontom egyáltalán nem volt. Szóval nekem ez volt a felmérő.

  válasz erre...

 • Trivili 2009.02.06.   23:02

  Trivili

  Visszatérve ahhoz milyen 1000m-eket fussunk? Szerintem mindenkinek magához mérten kell megválasztani az iramot. Gomeznek könnyen lehet hogy a 2:45-ök csak minimális savasodást okoznak. A legjobbja biztos 2:30 körül lehet. Én fénykoromban 3:15-20 körül futottam az ezreket és a legjobbam biztosan nem volt jobb mint 3:00. Triatlon közben mikor nagyon jól ment se futottam 3:40-nél jobban(igaz az nem volt mindig mérhető és sík terep se). Tehát mint Csabi már kifejtette a gyorsaság ez esetben nagyon relatív és a triatlonban szerintem se annyira "mérvadó". A Pányó viszont fején találta a szeget a kérdésével. szerintem is az a legnehezebb hogy megtaláljuk a helyes utat a csúcsformához. Többféle módszer létezhet. Sokszor művészet vagy éppen szerencse rálelni a helyes módszerre. Egy alapozást "csak elrontani" lehet,de a formábahozás ennél sokkal bonyolultabb. Mindenesetre szerintem az intenzív munkát csak egy évekig végzett nagymennyiségű állóképességi edzés után lehet a példákban említett magas szintre fejleszteni(piramis elv). Biztos vagyok benne hogy az említett sztárok mind nagyon sokat edzettek míg eljutottak mai szintjükre. És utána már nem is kell olyan mennyiséget edzeniük,legfeljebb a minőséget emelni.

  válasz erre...

 • Várbíró Attila 2009.02.06.   22:34

  Várbíró Attila

  Helló Ádám! Igyekszem, de elég peches volt a szezon. Az utóbbi 4év alatt 2 sérülést szenvedtem, mivel vettem egy rossz cipőt(nem volt a bevált típusból), amiben a pronálás elleni védelem megviselte az achilles-inamat. Ez úgy nagyjából július végén lehetett és kockáztattam még egy szint futással a duatlon eb-re(10km-es hetekből, augusztus közepén)... a félmaraton előtt 70-es heteket nyomtam, a verseny előtti utolsó erős héten már a 80at veregettem amiből ennyire tellett. A rekord amúgy 1: 10 valamennyi. Az utóbbi időszakban kóstolgatom a 90-100as heteket egyenlőre fincsi, bár elég sok a meló és ha fizikai jellegű akkor egy robot mozgása sem vetekedhet merevségemmel:)...., mivel nem úszom és szinte minden évben 3000km-t tekerek, így erre még van idő. Ha ebben az évben rendszeresen futok heti 100km körül, akkor majd megdőlnek az egyénik (vagy nem:), mert ilyen magas km heteket nem teljesítettem rendszeresen (igaz kéne gyorsan is futni), pedig immár 9-10 éve, h elkezdtem mozogni, sportolni, szóval már szeretnék majd letudni egy maratont, mert amikor először futottam félmaratont az is fantasztikus érzéssel töltött el, akár csak az első 10km-em. Abban teljesen igazad van, h mikor pályán versenyeztél más volt a mezőny és nem lehet összehasonlítani a maival, több korábbi aktív versenyzőhöz volt szerencsém, akik teljesen megerősítenek téged! ږrülök, h te még most is csinálod, szerencsére még Gömzsik Imre bá is(tavaly majd mindennap egy 20as), aki már elmúlt 70 éves és a 20as éveiben az Iglói-féle ménesben edzett brutális résztávokat. Persze vannak kivételek született terminátorok, mint Imre bá, de még a kutyám se nyomná le azokat az edzéseket, annak ellenére, h már megkergetett pár macskát:) Ne haragudj Csabi egy kicsit elkalandoztunk a témától, na jó, nem kicsit nagyon:)

  válasz erre...

 • AdamH 2009.02.06.   21:55

  AdamH

  Izomrostokat tudomásom szerint csak úgy lehet átalakítani, ha a mozgatóideget (motoros egység) amihez kapcsolódnak megváltoztatják. Gondolom ez inkább laboratóriumban, kísérleti körülmények között lehetséges. A gyors rostok egy része (A típus) az állóképesebb fajta az edzés hatására megtanítható korlátozott oxigén felhasználásra és átvesz egyes szerepeket a lassú rostoktól, ez összefügg a hajszáleresedéssel amit Attila írt. Emellett a glikogénmegtartó képessége is jól fejleszthető ezeknek a rostoknak egy bizonyos határig. Ezek a rostok képesek a tanulásra. A másik gyors típusú rost inkább a sprinterek genetikai öröksége, ennek vastagságát, erejét növelik az erőedzésekkel, de itt kevés a tanulnivaló az izomrost számára. Ráadásul ezek a rostok érdekes módon a hosszabb pihenés alatt növekszenek inkább. Azt szokták mondani, hogy sprinternek inkább születni kell, a hosszú futás izomrendszere szabadabban kialakítható, persze kutyából nem lesz szalonna. (ugye Csabi ?)Nem egy vizsgálat igazolta, hogy a marathoni futók vádlijában 95 % fölött lassú rostok találhatók.

  válasz erre...

 • Várbíró Attila 2009.02.06.   21:42

  Várbíró Attila

  "Átnevelni" biztos nem lehet, nem is ezt írtam de a gyorsnak meg van az a jó tulajdonsága, h képes hasonló tulajdonságokkal felvértezni magát, mint a lassú rostok persze ettől még gyors marad csak kitartóbb lesz:) A Túl a sövényen című filmben még egy energiaital is megtette a mókusnak, majd a génsebészet és a tervszerű tenyésztés megoldja az arányokat, már biztos mennek a lombik programok, lassan már lesznek olyanok is akik születésük után egyből talpra állnak:)))))))))))))))

  válasz erre...

 • AdamH 2009.02.06.   21:31

  AdamH

  Szia Atesz ! Bálint egy évvel idősebb mint én 78-ban serdülő bajnok volt 3000-en 79-ben 17 évesen az IFI OB-n 3. volt 3000-en a később triatlonozó Szász Laci mögött 8.50-el, 1500-on is dobogós volt többnyire, jó versenyző volt, emlékeszem rá. Abban az időben még rengeteg atléta volt és hatalmas konkurencia. Mezei OB-n is volt dobogón. Azért emlékezetes számomra az időszak, mert akkortájt volt a serdülő OB is ahol baljós előjelek után esélyesként jól leszerepeltem 400-on tiszta vezető pozícióból 3. hely, 800-on hajrában 4. (1.57.8-al) akkor nagyon fájt a dolog.:) Aki akkor azt mondja nekem, hogy marathonokat futok valamikor, meg 10 órán felüli versenyeken indulok megkérdőjeleztem volna az elmeállapotát. Abban az időben csak az futott marathont (persze vékony talpú cipőben) akinek ez volt a foglalkozása, kb. 100 ember Magyarországon, amatőr nem vetemedett ilyesmire. Azt hiszem a hosszúval nemigen lesz sok gondod az 1.12-es Balaton fél után.:) Esetleg javítottál azóta ?

  válasz erre...

 • kutya 2009.02.06.   21:05

  kutya

  Attis! Teljesen igaz. Kell a gyors rost a gyors futáshoz. Már csak azt kell meghatározni, mi a gyors? :) Sajnos a triatlonban nem igen van olyan sebesség, illetve csak igen ritkán, amit edzéselméletben gyorsnak neveznek! Nem véletlen, hogy a erő és a gyorsaság kéz a kézben járnak... Ha ránézek egy Kahlefeldtre vagy egy Frodenora, a legutolsó dolog, ami eszembe jut róluk, hogy hú de erősek. Aki viszont gyors akar lenni, és ehhez mérten erősíti, azaz fejleszti a gyors rostjait, az úgy is néz ki! A lassú rostokból egyébként tudomásom szerint bajos lassúkat nevelni, a lassúból is gyorsat. Van viszont egy bizonyos százalék, amely nevelhető erre-arra valamelyest. Ezért lehetetlen akárkiből sprintert nevelni, az már születésnél eldől... Van egy rossz hírem egyébként! Nemrég voltam egy előadáson, ahol bemutattak két leendő doppingszert. Az egyik szuper állóképes izomzatot teremtett edzés nélkül. Totál bevörösített egy kismókust! :) A másik meg leállította az izomgyarapodás szervezetben természetesen meglévő gátját, azaz szuperizmos állatokat eredményezett. Remélem a kimutatás módját is hamar kitalálják... :)

  válasz erre...

 • Várbíró Attila 2009.02.06.   20:28

  Várbíró Attila

  Az igen, jól megkergettek:) No de lényeg, hogy kell a gyors nagyon is de más távhoz, más arányok a megfelelőek... mindent ki kell építeni, persze ha valakinek ilyen nagy arányban találhatók gyors rostok az a következő életében is futhatja a hosszúkat :) és persze a rostarány csak egy a sok dolog közül, ami befolyásolja a végeredményt, nagyon sok tényező létezik még.... Ja, amúgy Baján is volt egy Dancsa Bálint, aki 11-et ment 100-on és inkább a középtávfutás felé vitték el, az alkata miatt. Amúgy gratula a maratonokhoz, egyszer majd én is leszeretném futni!

  válasz erre...

 • AdamH 2009.02.06.   20:00

  AdamH

  Volt olyan akinek 90 %-ban gyors rostjai voltak, úgy hívták, hogy Carl Lewis. A 3 perces ezrekhez nem sok gyors rost szükséges, hajszálér annál inkább. Az az iram amit 2 órán kersztül lehet futni az nem gyors, csak nekünk átlagos halandóknak. Sohasem voltam biopszián, de mivel az IM mellett kötöttem ki és futottam több mint 20 marathont gondolom elég sok vörös rostom lehet, amúgy meg 100-on 11 mp-et futottam 100-on, és 48.4-et 400-on 16 évesen, és a keretedző már akkor is azt mondta, hogy a sprinthez lassú vagyok. A triatlonban elsősorban azért van szükség szerintem a gyors izmok edzésére, hogy a relatíve hosszú terhelés alatt a nem edzett izmok ne fáradjanak el idő előtt, illetve egy-egy előzésnél, dombozásnál segít, vagy a hajrában. Edzeni kell ezeket is de a megfelelő időben, célirányosan, és mértékkel.

  válasz erre...

 • Várbíró Attila 2009.02.06.   19:50

  Várbíró Attila

  Nem értek egyet, gyors rostok kellenek a gyors futáshoz...... A gyors rostok képesek olyan tulajdonságokkal felvértezni magukat mint a lassú rostok (kitartás), de a lassú rostok nem képesek felvenni a gyors rostok legfőbb tulajdonságát a gyorsaságot..... Amit a biopszia kimutatott az az évek alatt szinte tökéletesen kiépített hajszálerek bőséges hálózata a gyors rostokban, ami a rendkívül kiépült érhálózatnak köszönhetően keresztmetszetüket nézve lassú rostnak tűnek, de nem mind az csak szinte tökéletesen kiépült az érhálózat a gyors rostokban. Olyan ember meg amúgy sem születik, akinek csak gyors vagy csak lassú rostjai lenének... Szóval nagyon is kellenek azok a gyors rostok! Több tanulmányt lehet találni, ami a kenyai futók eredményességét kutatja. Az igaz h lábszáruk átlagosan 400g-al könnyebb, mint az Európában vizsgált futóké. A 2 000m körüli élet és edzés, az alapozó időszakban napi 3 futás (6kor laza10es, 10kor résztáv, emelkedők vagy tempó edzés, este 18km-20km hosszú, heti 240km, igaz vasárnap csak 1 hosszú és minden hétvégén verseny vagy felmérő:) és annak kipihenése tökéletes magyarázat a szinte szintén tökéletesen kiépült érhálózatra.

  válasz erre...

 • Molnár Ádám 2009.02.06.   18:18

  Molnár Ádám

  NEm szívtam mellre, sőt. :)

  válasz erre...

 • AdamH 2009.02.06.   16:12

  AdamH

  Ádi ! Mondtam ne szívd mellre, csak beszélgetünk, tisztelünk minden véleményt, a tiédet is ! Sutton megérne egy külön témát. Erősen vitatják a módszereit, olyan mint Verebes a Mágus volt nálunk a fociban, győzelemre vezette a csapatot mindig ( legalábbis egy bizonyos ideig), hittek benne, tudott fanatizálni stb. Sutton fejből dolgozik, nem nagyon használja a modern kor vívmányait az edzéstevezéshez, és ne felejtsük nála is iszonyatosan nagy a bevitt edzésmennyiség, nem is bírják nála sokáig 1-2 év általában. Személy szerint nagyon bízom benne, hogy Erából kihoz mindent ami eshetőlegesen benne van, és sokáig fogunk még az eredményeiről beszélgetni. Nálam Sutton is abban a sorban van amit Széchy Tamás, Fábiánné, Polgár (sakk) apuka fémjelez, a magányos megszállott edzők klubja, akik közül szinte mindegyik hogy is mondjam finoman, pszihiátriailag sem érdektelen (Sutton bevallottan mániákus depressziós és már kb. tizenötévesen mint úszóedzőt kitiltották az uszodából), és általában szemben áll az egész társadalommal. Őket valóban csak az eredmény érdekli bármi áron a halottak és sebesültek nem számítanak. Az ilyen mesterek tanítványainak rendkívüli tűrőképességgel kell rendelkeznie, és meggyőződésem, hogy nem is alkalmas erre minden versenyző, mindenképpen szerencsés találkozás kell hozzá. Era nem hatalmazott fel rá, hogy leírjam, ezért nem is teszem egy-két edzésükön elképedne a tisztelt hallgatóság az biztos, és azonnal átminősítené magát vajaskenyér runnerrá a saját edzésmennyiségét áttekintve. Ádi azt az utat ne kívánd, csak ha extra magas a fájdalomküszöböd, és jól bírod a pszihikai nyomást, a csapaton belüli egészséges feszültséget, ha érted mire gondolok. Chrissie maga is viták, elemzések középpontjában áll folyamatosan, róla szól a fél triathlete magazin általában mindenki elismeri über voltát, verhetetlenségét, született tehetségét, legfeljebb ilyeneket mondanak (legutóbb Linsey Corbin) ő is csak emberből van (ez ismerős :), ő is verhető. Ja, biciklilánccal mondaná Pányó. Gondolod, hogy az a 2 éves munka amit összesen Chrissievel foglalkozott a Mester elég volt az 5 IM megnyeréséhez zsinórban, benne 2 Kona ? Állítólagosan komoly sportmúlt nélkül ? Aligha. Ja és ha végigböngészed a TBB honlapját már Chrissie is elhagyta a Mestert, kicserélődött a csapat jó része. ږsszegezve az egészet: nem hiszem el azt (Polgár papa), hogy bárkiből világnagyságot lehet csinálni elegendő munkával, szerintem csak a született tehetségekből lehet, és ilyennek tartom Erát is, csak élje túl a kiképzést. Értem én, hogy a fiatalok szeretik tisztán látni a dolgokat, és szeretik az olyan megoldásokat, amelyek átláthatók, könnyen befogadhatók, a recepteket amelyek elleshetők, hogy ha futok ebből 4-et vagy abból 6-ot 2.45-re akkor az jó lesz, de a dolgok sajnos nem ilyen egyszerűek. Valamikor a 90-es években a Tűzéren én is vezettem Szimcsinek, meg Zsozsinak 4 db ezret 2 perc pihenővel 2,45-re és akkor mi van, attól még nem voltam jó triatlonos, mivel nem tudtam úszni és mire a végére értem a bringának, már futni sem. Fiatalok bízzatok az edzőitekben! Kifejezetten örülök, hogy látom Csabit, meg Sumit dolgozni, a hozzáállásukat a dolgokhoz díjazom, és bizakodva várom a következő szezonokat !!!

  válasz erre...

 • Molnár Ádám 2009.02.06.   15:06

  Molnár Ádám

  Nem, Molnár Ádám nem gondolja, h Gomez nem edz hosszút, kár, hogy csak ennyi volt érzékelhető a mondandómból. AdamH pedig furcsa h kijelenti, h a tehetség milyen döntő, mikor úgy ismeri Brett Sutton munkásságát. Aki érthetetlen módon képes bárkiből kihozni a nagyot! Tessék megvizsgálni a versenyzőit, de ne Crissie Wellingtonnal kezdjük, jó?! A témát pedig nem kell lezárni, mivel azt hiszem a lényeg eleve is a párbeszéd volt. Viszont ha mindeki helyesel, nem lesz bárbeszéd, csak bólogatás. Butaság letenni a voksot kőkeményen valaminél, mikor azt lehet máshogy is csinálni. Én pedig csupán ennyit világítottam meg. Hogy van másik fajta út is: "Annyi különbséggel, hogy a felkészülés korai szakaszaiban max 4-et, szezonhoz közel 6-8-at futnak belőle." - Haree is sokat látott, minden esetre többet mint én. Mondjuk még Greg Bennett volna érdekes, ő róla is lehet tudni, hogy miképpen edz. Mccormackék-re pedig igaz amit mondasz, hogy nyertek minden távon :) ! És hogy 15 perc alatt futotta az 5km-t, bőven, 17 évesen. Azt is elsimerem (sosem állitottam mást), hogy az igen fiataloknak még nem ez kell, amit a nagy öregek ma edzenek.Vizsgálat tárgyává érdemes tenni! Ennél nem mondtam sosem többet.

  válasz erre...

 • kutya 2009.02.06.   15:04

  kutya

  Az egyetlen eltérés a vádliszerkezet volt azt hiszem. Hosszú, vékony, könnyű, zéró de erős vádli, az is szépen felcsúszva. A többi csak csont... jó kis erőkar... :) Az izomszerkezetet csak érdekességként írtam... abban sem volt eltérés. Van európaiban is csumavörös izomzat. A körülmények még biztos az indokok között lehetnek. Elvégre a Gebre is egy felnőtt futóheteit teljesítette általános iskolásként... 15km-re volt a suli! Az napi 30, heti 150-es hét. És, ahogy nyilatkozta, mindig sietett... :D Ja, és ahol a könyvet szorította, azzal a kezével mai napig nem lendít! Egy kis mellékhatás! :)

  válasz erre...

 • gotmilk 2009.02.06.   14:57

  gotmilk

  A kenyai ügyhöz: én meg ugy emlékszem, hogy semmi szignfikáns magyarázó tényezőt nem találtak ami hatással van a kenyaiak teljesítményére, kivétel egyet, ez pedig a terep, a domborzati viszonyok, ahol futnak, felnőnek, edzenek. Nem a magaslati levegő, hanem a dimb-domb, fel-le hullámvasutas futás.

  válasz erre...

 • AdamH 2009.02.06.   13:26

  AdamH

  Versenyen kívül csak egy kis érdekesség Gomezről. 15 évesen indult először triatlon versenyen, 4 éves úszómúlttal, mindenfajta kerékpár és futóedzés nélkül. Rögtön második lett az elsőt úgy hívták, hogy Ivan Rana. 99-ben kardiológiai problémákat találtak nála, emiatt a nemzetközi versenyengedélyét is bevonták jó sokáig küzdött érte mire visszakapta. Ebben nyilván az is játszott némi szerepet, hogy "betegen" kétszer javított 1500 gyorson galíciai csúszot, a második 15.45 volt. Biztos a szívproblémája jutott eszébe Hamburgban és hagyta Ungert elfutni. Ennyit a született tehetségekről.

  válasz erre...

 • kuttor.csaba 2009.02.06.   10:29

  kuttor.csaba

  Van egy tudományos nézet, mely szerint a szervezet adaptációs lehetőségei 20-22hét alatt kimerülnek. Ekkor kell némi pihenő, és utána lehet tovább edzeni. Mivel ezt az úszók csúnyán megcáfolják, én úgy értelmezem, hogy ha folyamatos fejlődést akarunk elérni, akkor érvényes ez a 5hónap körüli edzhetőség. Triatlonban viszont ha úgy tetszik van egy stagnálási rész is,melyben a technikát lehet csiszolni, illetve minél szélesebb alapokat biztosítani a további munkához. Az új-zélandi futópápa, Lydiard is elég csúnyán megkínálta anno 800-as atlétáit! Futtatta velük az iszonyat hosszúkat, és láss csodát nem lettek lassúak. A Peter Snell koma simán behúzta Tokióban a 800-at meg az 1500-at is... Olvastam a könyvét, amelyben leírta, hogy két nappal a 800-as futása előtt elmentek kocogni 2órát (!!). Ez izomzatilag már egyáltalán nem okozott gondott a sportolónak, és a sok futással kimozogta magából az előző szám által felhalmozott tejsavat. Tehát szerintem triatlonban is annyit kell kondicionálni, amennyi belefér. Majd a versenytől visszaszámolva a ciklusokat max 3 hónap alatt bombaformába lehet kerülni. A Molnár Ádám ugye nem gondolja, hogy a Gomez sosem edz hosszút? Edz ő szépen, és főleg edzett abban az időszakban, ahol most vannak a mi kölkeink... Most már (és ezt még akár az én szintemen is érezhető) egy sokkal rövidebb, emlékeztető periódussal el tudja érni a tökéletes, aerob szintre vonatkozó állapotot. Utána jöhet a csihi-puhi! :) Ami pedig fontos, hogy tényleg attól extraklasszis valaki, mert egyszerűen annak született. Azért a keringésért, melyért más éveket gürizik, nekik helyből meglehet. A Vanessa Fernandesnek, szinte ideje sem volt sokat edzeni, máris megnyerte 18 évesen a felnőtt EB-t! De van példa dögivel. És akkor még ott a versenyző vére, ami totál genetika. A Vereckei Ákosnak 50-es hematokritja és 180-as Hemoglobinja van. Na ezzel versenyezzen egy 40-es hematokrit, mint az enyém. Más azért kokszol, hogy 48-ast elérjen, neki meg születetten megvan. Igazságtalan hendikep, de ez van. Belőlük lesznek éppen ezért a világsztárok. Amúgy Szilágyi Egonnak, Héczey Bandinak, de asszem Pányó mesternek is bőven átlag feletti oxigénszállítást adott a teremtő. Hogy ma nem triatlonoznak, az már egy másik mese.

  válasz erre...

 • Haree 2009.02.06.   09:56

  Haree

  Sziasztok, Gomez 2:45-ös kilijéről nem kell azért annyira meglepődni. A világ Top50-ben, sőt talán azon kívül is hasonló idők mennek. A német válogatottnál nem csak Frodeno, Unger és Petzold, de Prochnow, Zipf, Rank és Eksteen (fogalmazzunk úgy: a második sor) is 2:50 körül futja az "egykiliket". Annyi különbséggel, hogy a felkészülés korai szakaszaiban max 4-et, szezonhoz közel 6-8-at futnak belőle. Kahlefeldt 2:50 alatt futja minden esetben csúcsformában 6x1-nél az utolsó 2-3-at 2:40 körül. Nem gondolnátok, de egy Marko Albert is tud 2:52-ket, Axel Zeebroek ls Dirk Bockel szintén mindig 3 perc alatt futja a résztávokat, pedig ők aztán végképp nem futógépek. Emma Snowsill szintje 3:12-3:15... Sajnos ez a realitás. Ha egy versenyen a Top 10hez 31:30-32:00 percet kell odapakolni, ahhoz egy szakértelemmel nem rendelkező ember is ki tudja számolni hogy a 3:05-ös résztávozás édeskevés lesz. Az persze más kérdés, hogy úszás és bringa után mit tudnak ebből egy versenyen kihozni... De hogy gyorsabban fuss versenyen mint a résztávokon, az azért nem szokott előfordulni...

  válasz erre...

 • suma 2009.02.06.   09:43

  suma

  Ami a mi szempontunkból lényeges, nekünk az egyén élettanilag elérhető maximális aerob kapacitását kell az alapozó időszakkokban elérni. Természetesen ez évek hosszú módszeres munkájával érhető csak el. Mi csak aerob zónában edzünk pont a fent említett okok miatt, és elég széles skálán lehet így is adagolni a terhelést.Mivel az anaerob munka az aerob enzimek csökkenését eredményezi,egyszerre a két hatás semlegesíti egymást.Ezért én nagyon óvatosan adagolom az anaerob munkát a téli időszakban, és hiszem azt, hogy vissza kell fogni a versenyzőt, ha szétcsapni készül magátz valami fejveszett irammal. a formába hozó időszak más. több kutató egybehangzó állítása szerint az egyén élettanilag elérhető max. gyorsaságát 4-6 hét alatt el lehet érni.De erre csak a finisben van szükségünk. Anaerob munkát kell végezni, csak a megfelelő időszakban.

  válasz erre...

 • AdamH 2009.02.06.   09:42

  AdamH

  Majd elfelejtettem, a lassulás jegyében holnap reggel Gödöllőn Margita Marathon terepen, sárdagsztás órákon kersztül. Gödöllő belvárosából indul, a rajt sajátos akkor kell startolni amikor a közlekedési lámpa zöldre vált a gyalogosoknak. Az útvonal a Domony-völgy környékén halad. Hosszú futás helyett edzésjelleggel fanatikusoknak.

  válasz erre...

 • AdamH 2009.02.06.   09:39

  AdamH

  Pányókám most értünk el a lényeghez, ha szépen megkérsz :) adok majd három könyvet, és persze csak ha szeretsz angolul olvasni.Mark Allen:Lifelong Training; Gale Bernhardt:Training plans for multisport athletes; Joe Friel és Gordon Byrn: Going long. Ezekben sok kérdésedre részletes választ kapsz.

  válasz erre...

 • AdamH 2009.02.06.   09:18

  AdamH

  Ádi ! Látom, nem nagyon értetted meg mit is akartam mondani, illetve amit érzékeltetni szerettem volna, de nincs ezzel semmi baj. A lényeg az egészből, hogy a triatlon állóképességi sport távtól függetlenül. Kropkó, Lémusz és még hosszan sorolhatnám minden távon tudtak nyerni, azért mert sokat edzettek, ja és persze tehetségenek születtek. A külföldi példák is megerősítik ezt, Mark Allen, Greg Welch, Van Lierde, McCormack, Stadler stb., stb. nyertek minden távon. Nincsen egy rövidebb út. A triatlonedzésben minden menőnek az a célja, hogy minél több munkát vigyen be úgy, hogy a regenerálódás meglegyen, és legyen fejlődés, ezt nagyjából a kritikus határon teszik, nem is mindig jön be. Azt, hogy mindenki emberből van, azaz mindenki azonos esélyekkel indul Te sem gondolod komolyan, ez legfeljebb jogilag van így, sajnos az esélyek nem egyformák. Az öröklött tényezők, a tehetség rendkívül nagy százalékát adják a teljesítménynek, ezért van az, hogy te egy úszózseni vagy nekem meg a futás ment jóval átlag felett még edzés nélkül is. Kristófék pont azért jók mert kimagaslóan tehetségesnek születtek, valamint szorgalmasak (remélem) és munkabírók is, ez is a tehetség része a triatlonban, lásd az elnyűhetetlen és szinte sohasem sérült Kropkó Petyát, akinek feltehetően jó minőségű rozsdamentes acélból vagy titánból vannak az ízületei. A tötymörgésről annyit, hogy a lassú mindenkinek mást jelent, ezt majd alkalomadtán a gyakorlatban kipróbáljuk.:) azt meg, hogy Gomez valójában mit is edz, nos arról semmi biztosat nem tudunk, és nem is igen fogunk. Az ezer utat azért kétlem, de néhány egész biztosan járható, csak vannak bizonyos törvényszerűségek amik megadják a határokat, ebbe lehet beleütközni. A magam részéről ezt a témát lezártam.

  válasz erre...

 • Pányó 2009.02.06.   09:18

  Pányó

  Ádámó tényleg elírtam.... Javítva:Ha a versenyző ritkán edz-teljesít a versenytempója felett, akkor mitől fogja azt felülmúlni? Az oké, hogy kell a lassú, hosszú (nem túl szakmai megfogalmazásban), de mikor kezded el a "gyorsakat"? Mi az, hogy formábahozás? Meddig tart? Szerintem az már nagyából mindenkinek világos, hogy mit, hogy kell csinálni alapozásnál. A nagy kérdés amiben benne vannak a több perces javulások, látványos fejlődések (kizárólag versenyen, nem a teszteken) a az úgynevezett minőségi munka beállítása. Tudom, hogy még nem itt tart az idény, de egy terv készítésénél érdemes a céltól visszafelé haladni. Engem tényleg ez érdekel, csináltam én is sokféle képpen, tanultam is, de számomra még mindig hiányzik az általam "MAGIC FORMULA"-nak elnevezett nagyokosság.

  válasz erre...

 • Molnár Ádám 2009.02.05.   22:09

  Molnár Ádám

  Hát azt hiszem egyrészt nem szupersztár, hanem ugyna olyna emebrből van mint bármelyik magyar, innen volna jó kiindulni. Azt pedig nem tudjuk , hogy ezeket mikor futja, de annyit segítek, hogy aki ennyi világkupán ilyen jól megy, annál, nincs klasszikus (5 hónapos tötymörgés és km gyűjtés) és fromábahozás sem abban az értelemben ahogy mi gondljuk. A szóban forgó versenyzők, Csabi versenyzői, pedig ha jól sejtem Gomez nyomdokaiba szeretnének lépni, és nemzetközi szinten helyt állni egyre jobban. Tehát ne Jürgen Zackék legyenek a "jó minta". Gondolom, jobb volna valami közelebbi. Az is világos, hogy nem le kell kopírozni ezeket amiket hallunk, mivel ugye mindenkinek más kell (nagyjából), és korábban volt szó arról, hogy milyen feltétel van meg itten. Bár tény és való, hogy a németek nagyon jól csinálják a dolgukat, de őket sem másolhatjuk le. Gyönyörűen komplex móka ez a triatlon! És ezer úton lehet eljutni ugyan oda.

  válasz erre...

 • AdamH 2009.02.05.   21:27

  AdamH

  Gomeznek 3 perceseket kell futnia végén legalább, nála indokolt lehet a formábahozás során a 2.45, egyébként meg tud vagy 29 percet vagy jobbat 10 kilin simán. Ebből azért ne vonjunk le általános tanúságokat, a szupersztárok edzése nem igazán jó minta. Feltehetően azonban ezt nem alapozáskor csinálja. Mondok egy másik példát Wolfgand Dittrich írta: Jürgen Zackék a 90-es években San Diegoban alapoztak (sok német) mentek minden nap vagy 200 kilit 25 km/órával heteken keresztül. Az amerikaiak kiröhögték őket és száguldoztak el mellettük 40-45-el. Mit ad isten Konán 20-25 percet kaptak a németektől csak bringán. Nyilván a formábahozáskor már a németek is odaléptek a pedálra, de csak a megszerzett kilométermennyiség után. Az ember saját magán is kipróbálhatja, futsz két hónapon keresztül 5 perces ezrekkel minden nap 15-20 kilit, utána minden további nélkül, tudsz futni könnyen 10 kilit 4 percben, ki van próbálva. Nem mennék most bele a tartós edzések által okozott hajszáleresedésbe, adaptációba, o2 felhasználás hatékonyságba, lépésintenzitásba (watt) sejtkémiába stb. A versenysebességet fel kell építeni, és ha lehet személyre szabottan, mindenki mástól indul be ugye :)

  válasz erre...

 • AdamH 2009.02.05.   21:11

  AdamH

  Pányó nem írtál el valamit a kérdésedben, azaz ha a versenyző ritkán teljesít a versenytempója felett, pldul mindig alatta megy akkor hogy fogja azt elérni ? Magyarul, hogyan lesz a sok lassú munkából gyors menés ? Nem ez a kérdés ?

  válasz erre...

 • Molnár Ádám 2009.02.05.   18:51

  Molnár Ádám

  Én mindenképp várnám Pányó felvetéseire a reakciókat! Nagyon érdekes téma. Ha jól tudom Gomez bácsi egyik kedvenc periódikus edzése (fajtája) a 8ڗ1K mindegyik 2'45"re. Ez hova sorolandó?:) Láttam azt a dokumentumfilmet és azt állapították meg, hogy a bokán 50g plusz súly 1%-kal növeli az oxigénszükségletet. Ilyesformán megállapítható h ez csak igen nagy sebességnél jelentősen mérvadó. Pl.: 28 perc alatt. Nekem az rémlett, hogy izomösszetételben sincs szignifikáns külömbség.De leeht h rosszul emlékszem. A sebesség állóképesség fontosságáról meg csak az jut eszembe most, hogy mennyire villantanak a rövidről (ráadásul ITU-ból) feljövő versenyzők (Raelert, mondjuk ő szemét sokat is edz, de nem is nagyon lassú :) )

  válasz erre...

 • AdamH 2009.02.05.   18:06

  AdamH

  Remélem a dán-kenyai vizsgálatnál nem csak Kipketert vizsgálták aki mindkét kritériumot kielégíti, mint kenyai származású dán állampolgár.:) Ringhofer János mesélte legutóbb, hogy látott valami filmet ahol a kenyai futók titkát fürkészték, és ott is arra jöttek rá a végén, hogy nem magaslat, nem táplálkozás (lisztet esznek, marhahúst, valami kását, meg jó cukros teát leginkább semmi kiegészítőt (már az EPO-n kívül persze)) semmi többlet vörösvértest, nem is küldik mindig mint az állat, sokat futnak igen lassan főleg reggel, hanem a titok egy biomechanikai előny, hiányzik a vádlijuk jelentős része, nagyon könnyű és hosszú az alsó lábszár, ahogy Csabi is írta. Valószínűleg ez által az izomszerkezet is érdekes lehet, olyan ami kevesebbet rezonál, meg csavarodik, lassabban fárad el. Ezt próbálják meg elérni többek között mostanában az egyelőre nem bizonyított hatású kompressziós zoknikkal is. A kenyaiakon jól mutatna például egy 2xu fehér zokni. A kenyai cimbik futják ugye a 3 prercest 2 órán keresztül, de szinte sohasem úgy, hogy bekezd 2.40-el (pedig menne neki könnyen 100-as pulzussal is) aztán lassul, esetleg újra beleerősít hanem végig egyenletesen szinte kottázni lehetne. Emlékezzetek valamelyik NY-ki befutóra hajrájára amikor Tergatot letették. Tartották a tempót az utolsó négyszázig na ott elkezdtek futni. Ezt szinte csak a kenyaiak tudják 2 órán keresztül, felvenni egy mindenkinek elég kellemetlen iramot és azt futni másodpercre pontosan, előbb utóbb mindenki leakad. Régebben teljesen más volt a maratoni futás, hullámzó iram leszakadó, majd feltámadó emberek, jelentős iramkülönbség az egyes szakaszok között. Ez szinte teljesen megszűnt, van egy egyenletes killer iram és kész. Pályán 10 kilin már nem ez a helyzet ott még nem döntő ez a kis "testi hiba", vagy genetikai szerencse. Ami a távhosszakat illeti a triatlonban erre próbáltam én is célozni azzal, hogy tudomásom szerint a sport állóképességi jellege nem változott meg, bizonyos mennyiség alatt nincs magas szintű eredmény még a sprinttávon sem. Az már más kérdés, hogy az egyes távokhoz melyik energiaszolgáltató rendszer fejlesztésére, edzéstipusra helyezzük a súlypontot. Hosszútávon nyilván nem a savtűrés edzése kap fő hangsúlyt, mert aki IM-en üveghangon bringázik az nem fog futni, ahogy azt a legnagyobb bringás sztárok időről-időre bemutatják Konán. Erre tehát sokkal kisebb szükség van mint mondjuk a VO2 max edzésekre, azaz 400-ak 90-95 v%-on helyett inkább 2000-ek 75-80 %-on, mondjuk ez így egy kicsit azért le van egyszerűsítve. A lényeg mindenképpen az, hogy még sprint távon is nagyobb szerepe van a zsíranyagcserének, mint a cukorégetésnek, akinél ez nem így van az lassan és fájdalmasan fog célbaérni. Csak egy példa, Eráék egyik hangsúlyos futóedzése (Sutton írja elő) a 3.45/ezrek futása résztávosan, kevés pihenővel. Ez talán lassúnak tűnik, de van ám belőle jó sok, mondjuk 20 db, vagy több. Ma már lehet, hogy nem 10 db 3 percest futnék mint régen hanem ilyet például, mert ez sokkal közelebb van a versenyiramhoz, és ahhoz kell alkalmazkodni.

  válasz erre...

 • trivili 2009.02.05.   17:20

  trivili

  Csabi! már a Suma is megnyugtatott,de amiket most leírtál az is nagyon OK. Aki ilyen szép egyenletesen tempóban halad az biztosan nem szabja szét magát,és az állóképessége is rendben van. szóval csak igy tovább! Edzés,edzés edzés... Kíváncsian várom a szezont,remélve hogy sokszor lesztek a dobogó tetején!

  válasz erre...

 • Pányó 2009.02.05.   14:21

  Pányó

  Hát igen a rövid táv a mihez képest rövid és az Ironmanhoz képest pedig már le is zuhanyozom a "rövid táv" után, míg az IM-esek még keróznak. Szinte minden más sportágnál az energiafelhasználáshoz viszonyítják az elnevezéseket. atlétika 100m kb.9mp - itt szerepet játszik még az ATP égetése is. Triatlonban (rövid táv) ez elég mire belebújok a neoprénbe. Nekem lenne egy felvetésem/kérdésem? Ha a versenyző ritkán edz-teljesít a versenytempója alatt, akkor mitől fogja azt felülmúlni? Tehát, versenytempó? Csak versenyidőszakban és közvetlen előtte? Mi van a híres mondással, hogy a verseny a legjobb edzés? (lásd sok Ausztrál és ښj-Zélandi, akik nyáron Európa, télen otthon, és néha meg eltünnek.

  válasz erre...