Na, ki az amatőr?

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2016/01/02
Hirdetés

Persze a klasszikus amatőr sportnak is megvan a létjogosultsága...

...de nevezzük inkább szabadidős sportnak. A csak fitneszből sportolók, az idősek, a folyamatos időhiányban szenvedők természetes, hogy nem akarnak évről-évre előrébb jutni, ők csak az egészség megőrzése miatt sportolnak.

 

_MG_9733.jpg
_MG_9733.jpg

 

A triatlon egy kicsit speciális sport...

...abban a tekintetben is, hogy elég magas azoknak a száma, akik töméntelen energiát ölnek bele az edzéseikbe. Sokan olyan óraszámokat teljesítenek hetente, ami már-már profikhoz hasonlítható, pedig

a teljesítendő cél, vagy a kitűzött időeredmény jóval kevesebb edzéssel is elérhető lenne.

 

Én éppen ezért jobban szeretem az AGE-GROUP kifejezést. Ez egyszerűen csak korosztályos versenyeken induló sportolót jelent, azaz mindenkit, aki nem megélhetési szándékból űzi a triatlont. Ők lennének ugyebár az Elit, avagy PRO sportolók.

Utóbbiakról, hazai furcsaságairól, a „kamuprofi”-ról korábban értekeztem már. Ő az, aki azt hiszi, hogy attól, hogy nem jár iskolába, és két edzés között a falat nézi, vagy Nintendózik, akkor már profi. Ez a kényszervállalkozó „profi sportoló” nálam messze nem profi. Inkább úgy fogalmaznék, hogy a profiságot, és az amatőrizmust nálam nem az határozza meg, hogy mi van a licensz kártyára írva.

Sokkal inkább a hozzáállás, az alázat, és a szakmai kíváncsiság az, ami eldönti, valaki amatőr, vagy profi. Lehet 10 órás heteket edzeni úgy, hogy az hatékony, és felépített, de lehet 30 órát maszatolni, úgy, hogy élettani hatása vajmi kevés.

 

Ha nálam jelentkezik egy versenyző, az sosem zavar, ha gyenge szinten van!

Az viszont már igen, ha fogalma sincs, hogy mit akar magával. Ha nincsenek jól meghatározott céljai, és nincs benne meg a fejlődés iránti vágy. Sokszor „gipszjakab”-okat is elvállalok, ha látom szemükben a tűzet. Az ilyen versenyzőkkel öröm dolgozni, és ráterelni őket a helyes útra.

 

Mitől vagy amatőr?

 - Nincs meghatározott célod.

- Ha van célod, még véletlenül sem jártál utána, hogy az reális-e! (Ironman első évben nulla sportmúlttal, első versenynek 70.3, és társai).

- A kitűzött célhoz vezető útra semmilyen tervet nem készítesz, szakembertől nem kérsz tanácsot, sportegyesületbe nem jelentkezel, mondván, tudod a frankót.

- Felszerelésed, ruházatod, életmódod, étkezési szokásaid teljesen alkalmatlanok arra, hogy támogassák a sportbeli teljesítményed.

- A lelkesedésed addig tart, amíg az első nehézség szembe nem jön. Hideg van? Nem edzel. Fúj a szél, esik? Nem edzel. A legbénább névnapi buli is előrébb van a fontossági sorrendben, mint az adott napra kitűzött edzés.

 

A fentiek nem kizáró okok a triatlon versenyen való rajthoz állásnál, viszont tudomásul kell venni, hogy a triatlon nem egy utcai futóverseny vagy teljesítmény túra. Sokszor a táv teljesítése is igen komoly edzettséget, és bizonyos szintű professzionalizmust igényel. De legalább is tömérdek edzést.

Ironman-en például véleményem szerint ne induljon olyan, aki nem képes tisztességesen végigmenni. A végigsétált maraton, vagy a 20as átlag kerékpáron számomra nem sportértékű. Tehát teszik vagy sem, aki komolyabb triatlonos kihívást néz ki magának, annak a felkészülésébe fontos némi tudatosságot belevinni.

 

A legfontosabb különbség a profik és amatőrök között tehát sokszor nem az edzésmennyiség.

Főleg fiatalabb amatőrök esetében előfordul, hogy többet edzenek hetente, mint olimpikonjaink…  A nagy különbség ott van, hogy a profi tudja, mit miért csinál. Minden edzésnek pontosan meghatározott célja van. Amatőrök általában kilométer fóbiában szenvednek. Csak a mennyiség számít, minőségi céljaik nincsenek. Hiányosságaikat nem mérik fel. Sokszor nem is tudnak róluk, így azt nem is fejlesztik tudatosan. És talán a legfontosabb, hogy a regenerációra nem fektetnek megfelelő hangsúlyt. Itt csak egy dolog a folyamatos ciklikus edzésterv hiánya, de sokszor túlzásba vitt edzés, és utána indokolatlanul nagy pihenő szakaszok is jellemzik felkészülésüket. Örök igazság, hogy a legjobb edzésterv sem ér semmit, ha nem követi a kulcs-edzéseket megfelelő pihenőidőszak, ami alatt beépül az elvégzett munka.

Minden amatőrnek tehát, aki kicsit is törekszik arra, hogy évről évre jobb legyen választott sportágában, javaslom olyan szakember felkeresését, aki képes feltárni a hiányosságait, és megfelelő tanácsokkal tudja ellátni a tudatos edzéshez vezető úton. Ha már erre a kihívásokkal teli sportra tetted a voksod, és iszonyatos energiákat mozgósítasz céljaid megvalósítása érdekében, akkor  bár légy AGE-Group versenyző, de ne légy amatőr! :)

Hirdetés