Zverovka menedékháztól az Oszobita-hágón át a Rét-hegyre Túra

A Zverovka menedékháztól az Oszobita-hágón át a Rét-hegyre Túra hossza 13 Km. Az útvonal szintemelkedése 855 m, szintideje 5 Óra 30 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási és érkezési hely: Zverovka menedékház (Chata Zverovka, 1020 m, 49.248626°, 19.710596°)

Legmagasabb pont: Rét-hegyre (Lúčna, 1653 m, 49.236612°, 19.766758°)

Időkalkulátor a Rét-hegy körtúrához: Zverovka menedékház – Oszobita-hágó (Sedlo Pod Osobitou, 1550 m, 1 ó 45 p) – Rét-hegy (Lúčna, 1653 m, 1 ó 45 p) – Foltos-völgy eá. (1319 m, 45 p) – Zverovka menedékház (1 ó 15 p).

Összesen: 5 ó 30 p. Vissza: 5 ó 30 p

 

 

Itiner

1. Bölényfalutól (Zuberec) délkeletre, a Liptó-Tátra északi részén található a hegység turisták körében egyik legkedveltebb völgye, a Rohácsi-völgy (Roháčska dolina). A völgy torkolatában, egy fenyvesekkel körülvett nagyobb tisztás szélén áll a Liptói-Tátra északi oldalának legjelentősebb menedékháza, az aszfaltozott közúton gépjárművel is megközelíthető Zverovka menedékház (1020 m). A menedék-háztól észak-északnyugat felé indul a Hideg-patakkal (Studený potok) párhuzamos zöld jelzésű turistaút, amelyen a Hegyi Mentőszolgálat állomását, majd egy szállodát magunk mögött hagyva, a jégkorszaki eredetű kicsiny Zverovka-tó (Pleso pod Zverovkou, 983 m) keleti partját érintve egy nagyobb tisztáson hosszú ívben jobbra kanyarodunk.

2. Innen a Meleg-vályúban (Teplý žľab) folydogáló patak mentén, továbbra is sűrű fenyvesben meredeken emelkedünk felfelé. Kicsit később jobb oldalon, az Oszobita nyugati gerincéről meredek, széles, füves, részben fákkal benőtt vályúk ereszkednek le a Meleg-vályúba. Ezeknek az alsó részét keresztezve meredek, sziklás ösvényen jutunk egyre magasabbra. Az erdőnek csak közvetlenül a hágó alatt, hirtelen szakad vége, innen a jól kitaposott ösvényen néhány perc alatt elérjük az Oszobita-hágót (Sedlo Pod Osobitou, 1550 m). A füves hágótól északra magasodik az Oszobita (Osobitá, 1684 m) mészkőcsúcsa, amely a Liptói-Tátra növénytanilag egyik legértékesebb része. Annak ellenére, hogy a csúcs alatti hágóból maga a csúcs könnyen elérhető lenne, a mészkövek között meghonosodott növényzet védelme érdekében a viszonylag kis magassága ellenére is szép kilátással rendelkező csúcs elérése turisták számára tiltva van.

 

Zverovka menedékháztól az Oszobita-hágón át a Rét-hegyre ForrĂĄs: Nagy Árpád
Zverovka menedékháztól az Oszobita-hágón át a Rét-hegyre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

3. Az Oszobita-hágóból visszaereszkedünk a völgy mélyére, majd hosszú, meglehetősen hullámzó útvonalon, kisebb-nagyobb tisztásokat keresztezve, de alapvetően erdős, a végén pedig törpefenyős terepen érkezünk meg a Tátra főgerincének észak felé elágazó mellékgerincén található Rét-hegyre (Lúčna, 1653 m), melyről szép kilátás nyílik a Liptói-Tátra főgerince irányába (a kilátás leírása az "Oravicapusztáról a Bobróci-hágón át a Rét-hegyre" nevű túránál). A Rét-hegyről továbbra is a zöld jelzésen, nyitott terepen, majd erdős hegyoldalon meredeken ereszkedni kezdünk a Foltos-völgy (Látaná dolina) irányába. A völgyben futó sárga jelzést elérve (1319 m) ezen folytatjuk túránkat, majd hamarosan aszfaltozott erdei útra érkezünk, melyen enyhén ereszkedve jutunk vissza a Zverovka menedékházhoz.

 

Zverovka menedékháztól az Oszobita-hágón át a Rét-hegyre ForrĂĄs: Nagy Árpád
Zverovka menedékháztól az Oszobita-hágón át a Rét-hegyre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

Hirdetés