Zverovka menedékháztól a Rét-hegyen át a Rákonyra Túra

A Zverovka menedékháztól a Rét-hegyen át a Rákonyra Túra hossza 15 Km. Az útvonal szintemelkedése 940 m, szintideje 6 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási és érkezési hely: Zverovka menedékház (Chata Zverovka, 1020 m, 49.248626°, 19.710596°)

Legmagasabb pont: Rákony (Rákoň, 1876 m, 49.215997°, 19.758442°)

Időkalkulátor a Rákony körtúrához: Zverovka menedékház – Foltos-völgy eá. (1319 m, 1 ó 15 p) – Rét-hegy (Lúčna, 1653 m, 1 ó) – Rákony (Rákoň, 1876 m, 1 ó 15 p) – Zábrat-hágó (Sedlo Zábrať, 1656 m, 30 p) – Fekete-pocsolya (Ťatliakovo jazero, 1370 m, 30 p) – Zverovka menedékház (1 ó 30 p).

Összesen: 6 ó. Vissza: 6 ó.

 

Itiner

1. A Bölényfalutól (Zuberec) délkeletre található Rohácsi-völgy (Roháčska dolina) torkolatában, egy fenyvesekkel körülvett nagyobb tisztás szélén áll a Liptói-Tátra északi oldalának legjelentősebb menedékháza, az aszfaltozott közúton gépjárművel is megközelíthető Zverovka menedékház (1020 m). A menedékháztól az aszfaltozott úton vezető sárga jelzésű turistaúton a gerinc alá felfutó Foltos-völgyben (Látaná dolina) kelet-délkelet felé indulunk. Enyhe emelkedéssel érjük el a szilárd burkolatú út végét, majd erről jobbra letérve, továbbra is a sárga jelzésen fokozatosan emelkedünk egyre feljebb. Kisebb-nagyobb tisztásokat keresztezve érkezünk meg a zöld jelzésű turistaút elágazásához (1319 m). Itt balra fordulunk, és immár a zöld jelzésen nagyrészt erdőben, majd felső részén egy nagyobb tisztást keresztezve meredeken emelkedünk felfelé a Rét-hegy (Lúčna, 1653 m) sziklás kúpjára, melyről szép kilátás nyílik (leírása a "Oravicapusztáról a Bobróci-hágón át a Rét-hegyre" nevű túrúnál) dél felé, a Liptói-Tátra főgerincére.

 

Zverovka menedékháztól a Rét-hegyen át a Rákonyra ForrĂĄs: Nagy Árpád
Zverovka menedékháztól a Rét-hegyen át a Rákonyra
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

2. A Rét-hegyről élesen jobbra, déli irányban fordulunk, a kék jelzésen leereszkedünk a Rét-nyeregbe (1602 m), majd megkezdjük a gerinctúrákat kedvelők körében méltán népszerű, a főgerincből a Volovec (Volovec) csúcsából elágazó füves, nyitott Hosszú-háton (Dlhý úplaz) vezető egyenletes emelkedőt a Rákony (Rákoň, 1876 m) ormára. A Rákony füves tetejéről szemet gyönyörködtető kilátás nyílik a Liptói-Tátra előttünk magasodó főgerincének nyugati részére, elsősorban a kézzelfogható közelségben lévő Volovecre, a mögötte emelkedő Hegyes-Rohácsra és a Placslivora, de kelet felé a háttérben a Svinicától (Świnica) a Jég-völgyi-csúcson (Ľadový štít) át a Tengerszem-csúcsig (Rysy) a Magas-Tátra néhány jelentős csúcsa is látható.

3. A Rákonyról a nyugat felé indul sárga jelzésen meredek ereszkedés kezdődik a Rohácsi-völgy irányába. Egy széles, nyitott, füves-törmelékes vályúban ereszkedünk le a Zábrat-hágóba (Sedlo Zábrať, 1656 m), ahol a jobbra induló zöld jelzésre térünk. Az út továbbra is meredeken, rövid szerpentinekben ereszkedik lefelé. Eleinte törpefenyőfoltokkal tarkított nyitott terepen, majd ritkás erdőben haladunk, amíg el nem érjük a völgy mélyén található Fekete-pocsolyát (Ťatliakovo jazero, 1370 m). A kis tavacska partján álló büfétől kényelmes, aszfaltozott úton jutunk vissza túránk kiindulópontjára, a Zverovka menedékházhoz.

 

Zverovka menedékháztól a Rét-hegyen át a Rákonyra ForrĂĄs: Nagy Árpád
Zverovka menedékháztól a Rét-hegyen át a Rákonyra
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

Hirdetés
Hirdetés