Zsári-völgyből a Szomorú-hágón át a Bánya-hegyre Túra

A Zsári-völgyből a Szomorú-hágón át a Bánya-hegyre Túra hossza 10 Km. Az útvonal szintemelkedése 1395 m, szintideje 6 Óra, nehézsége Nehéz. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Zsári-völgy parkoló (Žiarská dolina, 891 m, 49.144784°, 19.700228°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Bánya-hegy (Baníkov, 2178 m, 49.198132°, 19.710708°)

Időkalkulátor a Bánya-hegyre: Zsári-völgy parkoló – Zsári mház (Žiarská chata, 1325 m, 1 ó 30 p) – Zöld-eá. (Rázc. pod Homolkou, 1686 m, 1 ó 30 p) – Szomorú-hágó (Smutné sedlo, 1962 m, 45 p) – Bánya-hegy (2 ó 15 p).

Összesen: 6 ó. Vissza: 5 ó.

 

 

Itiner

1. A Zsár (Žiar) községből gépjárművel is elérhető parkolóból (891 m) indul a Zsári-völgybe (Žiarská dolina) vezető kék jelzésű turistaút. A parkolóból a völgybe vezető aszfaltozott úton eleinte sűrű, majd egyre ritkuló erdőben haladunk észak felé. A völgy hamarosan kitárul, és megérkezünk a völgy nyitott részén álló Zsári menedékházhoz (Žiarská chata, 1325 m). A menedékházat nyári időszakban a kék jelzésű, az aszfaltozott úttal nagyjából párhuzamosan, de attól nyugatra, az erdőben vezető ún. nyári úton is elérhetjük.

2. A menedékházat magunk mögött hagyva keresztezzük a Fenyves-patakot (Smreči-anka), majd a jól kiépített turistaúton a Nagy-Retesz-katlan (Veľké Závraty) sziklás déli lejtőjén a tör-pefenyőben hosszan traverzálunk északnyugat felé. Hamarosan megérkezünk a Kis-Retesz-katlanban (Malá Závraty) lévő útelágazáshoz (1686 m), ahonnan a kék jelzésű turistaúton balra kanyarodva egy jelentéktelen, széles vályúban szerpentinezünk fel a két katlant egymástól elválasztó gerincre. A gerincre felérve élesen jobbra fordulunk, majd eleinte a gerinc nyugati oldalán, később már az élén haladunk felfelé. A meredek emelkedő végén, a sziklás ösvényen balra traverzálva érkezünk meg a Liptó és Árva régiók határán található Szomorú-hágóba (Smutné sedlo, 1962 m), a Liptói-Tátra északi és déli részét összekötő egyik legfontosabb átjáróba. A főgerinc mély bevágásából meglepően szép panoráma nyílik északi és déli irányba, a gerinchez felfutó völgyekre.

 

 

Zsári-völgyből a Szomorú-hágón át a Bánya-hegyre ForrĂĄs: Nagy Árpád
Zsári-völgyből a Szomorú-hágón át a Bánya-hegyre
Kép forrása: Nagy Árpád

 

Galériáért katt a képre!

 

3. A hágóból a keresztező piros jelzésen meredek sziklalépcsőkön emelkedünk fel a hágó nyugati oldalán emelkedő Szomorú-tornyocskák felé. A kis sziklatornyokat magunk mögött hagyva az enyhén emelkedő füves gerincen érjük el a Három-púp (Tri kopy) keletről első kiemelkedését, az Elülső-púpot (Prvá kopa). Innen leereszkedünk egy csorbába, majd láncok segítségével felmászunk az Apró-púpra (Druhá kopa, 2090 m). Újabb csorba, újabb láncok, majd következik a Széles-púp (Tretia kopa, 2090 m). Innen a füves háton leereszkedünk a Vastag-hajlatba, majd a gerinc bal oldalán fel a Vastag-púp (Hrubá kopa, 2165 m) gömbölyű, füves csúcsára. Innen füves-sziklás terep vezet a mély Retesz-nyeregbe (~2050 m), majd egy felszökésen felmászva az eleinte kitett, helyenként láncokkal biztosított gerincen érkezünk a sziklás-füves csúcsgerinc végén emelkedő Bánya-hegy (2178 m) főormára.

 

 

Zsári-völgyből a Szomorú-hágón át a Bánya-hegyre ForrĂĄs: Nagy Árpád
Zsári-völgyből a Szomorú-hágón át a Bánya-hegyre
Kép forrása: Nagy Árpád

 

Galériáért katt a képre!

 

Hirdetés
Hirdetés