Zöld unikum a Vértesben: Csákberény zöld kereszt köre Túra

A Zöld unikum a Vértesben: Csákberény zöld kereszt köre Túra hossza 13 Km. Az útvonal szintemelkedése 346 m, szintideje 4 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Nem véletlen a vicces asszociáció, hiszen a zöld kereszt jelzésen haladunk ezen a túrán, és olyan látványos helyeket érintünk közben, hogy méltán nevezhetjük ezt az utat egy unikumnak. A maga 13 km-es távjával és 346 méteres szintemelkedésével inkább mondanám könnyű túrának, de csak akkor, ha az ember rendszeresen jár erdőbe túrázni. Vágjunk hát neki:


Csákberény körtúra a Vértesben

1. A túra Csákberény tavacskás pihenőjétől indul, és a Csókakő felé menő Ezerjó borutat követi nagyjából 200 méteren keresztül. Aztán felkanyarodik a hegy felé, és lassan emelkedni kezd a hegyoldalban. Újabb 200 m megtétele után útelágazáshoz jutunk. A kereszt jobbra megy, a zöld háromszög jelzés pedig balra. Mind a két út jó irányban meg tovább, de érdemes a háromszöget követni egy rövid kitérőre, ugyanis az kikanyarodik a borút feletti sziklákra és szép kilátásban gyönyörködhetünk, miközben felfelé kaptatunk. A jelzés egy idő után visszakanyarodik és újra egyesül a kereszt jelzéssel.

 

Csákberény zöld kereszt körtúra Forrás: (c) Nyáry Tamás
Csákberény zöld kereszt körtúra
Kép forrása: (c) Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre!

2. A Kopasz-hegy oldalában egy nagyon látványos ligetes karszterdőn gyalogolunk keresztül, mindenfelé göcsörtös girbegurba faágak között kanyarog az ösvény. A hegytető közelébe érve ismét elágazik a két jelzés, és érdemes ismét a háromszöget követni, amely tovább kanyarog a sziklás peremen és két helyen is kilátóhelyeket érint, ahonnan szépen belátható az egész Ezerjó borút és az Orondi dűlő.

3. A kilátóhelyek után megint visszatérünk a keresztre és most már végleg ezen a jelzésen maradva tovább folytatjuk a sétát lankásan felfelé. Az erdő jellege továbbra is az erdei mezőkkel tarkított ritkás ligeterdő, egészen meglepően szép környék, tavasszal rengeteg virág nyílik errefelé. Halkan haladva több helyen is láttam megriadó őzeket és szarvasokat elillanni a sűrűbb erdőségek felé. Az is kiderül, miért? Kisvártatva egy szénával jól megrakott állatetető bukkan fel a fák közül 40-50 méterre az úttól. Nem sokkal később az emelkedő elfogy és egy sík területen sétálva az út keresztezi a zöld sáv jelzést, amely Csákberényből indul, és Móron ér véget.


Csákberény zöld kereszt körtúra Forrás: (c) Nyáry Tamás
Csákberény zöld kereszt körtúra
Kép forrása: (c) Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre!

4. Újabb 300 méter után az út megérkezik a 429 m magasan található Alsó-Cservágás nyeregbe és itt összefut a kék háromszög jelzéssel, amely az Ezerjó borutat köti össze az Országos Kék útvonalával. Ha valaki elfárad, vagy rövidebb útra szeretne váltani, az itt leereszkedhet a Borútra, és visszasétálhat a kiindulópontra. Tovább haladva a zöld kereszten bal oldalon ütött-kopott kis kunyhócska tűnik fel, inkább csak egy fából tákolt korhadt fakupac, de látszik rajta, hogy régebben nagy gonddal építették fel. Közel van már a Cservágás nyereg, itt 3 felé ágaznak a jelzések, a zöld Mór felé, a kék háromszög az országos kék felé, és a zöld kereszt itt északkelet felé veszi az irányt, és a Kis-Cser oldalában teljesen szintben megyünk tovább. Ezen a szakaszon megsűrűsödnek az állatok nyomai és ez sem véletlen, újabb sózó található az út szélén. Nagy lehet itt a forgalom nyugalmas időkben. 

5. Egy erdővágásban bal kéz felé feltűnik a kék kereszt jelzés, az út pedig tovább kanyarodik kelet felé. A Szappanos-völgy kezdeténél járunk és innen az út egy teljesen egyenes erdőhatáron tesz meg majd egy kilométert. Újabb állatetető jobb kéz felé, aztán elkezd meredekebben lefelé ereszkedni a Szappanos-völgybe. A környék teljesen megváltozik, szálerdők váltják fel a ligeterdőket és a kanyargós út megérkezik a völgy aljába.


Csákberény zöld kereszt körtúra Forrás: (c) Nyáry Tamás
Csákberény zöld kereszt körtúra
Kép forrása: (c) Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre!

6. Meredek hegyoldalak és méltóságteljes sziklák tövében kanyarodunk jobbra. Ha az út fárasztó volt, akkor most ez a meghitt nyugalom és csodálatos táj a völgy mélyén azonnal kárpótol. Az Ugró-völgyben folytatjuk a sétát a Ráró-kő tövében, és bizony ugranak is, újabb 3 szarvas menekül jöttömre. Az út mindenfelé szétszórt mohos sziklák között kanyarog tovább, majd eléri a Kökény völgy bejáratát. Innen már újra tisztul az erdő, tisztások tűnnek fel és a Strázsa-hegy tövében jobbra kanyarodva kis emelkedés után visszaérkezik az út Csákberénybe. Az utcákon sétálva de továbbra is a jelzést követve érkezünk vissza a kis tavacskához, ahonnan indultunk.


Forrás: Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu

Hirdetés