Zöld szigetek Budaörs felett Túra

A Zöld szigetek Budaörs felett Túra hossza 6 Km. Az útvonal szintemelkedése 193 m, szintideje 3 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

A Frank-hegy, vagy más néven Kakukk-hegy eléggé meghatározó eleme a budaörsi látképnek. Viszont ha a Rupp-hegyet, a Tűzköves-hegyet, és a Nap-hegyet említjük, akkor a város felől alig látható természetvédelmi területekről beszélünk, kis zöld szigetek a nyaralók és hétvégi házak óceánján. Az itt található tanösvények pedig nagyon is figyelemre méltóak, meghökkentően szép kilátással.

 

 

Budaörs Rupp-hegy, Tűzkőhegyi tanösvény, Nap-hegyi pihenő körtúra

1. Ezt a kört nem is Budaörsről kezdjük, hanem a Gazdagréti lakótelep fölötti Irhás-árok tövéből. Busszal is jól megközelíthető, az Irhás-árok megállónál kell leszállni a 8E jelzsésű buszról, érkezhetünk a Kelenföldi pályaudvar felől, vagy a belvárosból is. Parkolóhelyeket is találunk a mellékutcákban.

2. A buszmegállóban induló piros négyzet jelzésen indulunk, amely a Frank-hegyi turistaházhoz vezet, de nem fogjuk végig követni. Az Ördögorom úton sétálunk felfelé, míg el nem érjük a Rupp-hegyi természetvédelmi terület szélét jelző erdőt. A fák között az ösvényen megyünk egy pihenőpadig, ahol egy elágazást is találunk. Balra a piros háromszög jelzésen kanyarodunk egyet a dombtetőre és máris elénk tárul a Rupp-hegyi panoráma.

 

Néhány lépcső és hamarosan elénk tárul a Rupp-hegyi panoráma Forrás: Nyáry Tamás
Néhány lépcső és hamarosan elénk tárul a Rupp-hegyi panoráma
Kép forrása: Nyáry Tamás
 Galériáért katt a képre!

 

3. Néhány fából készült lépcsőfokot megmászva, pihenőpadok és tanösvény táblák ligetes egyvelegében lépünk a dombtetőn lévő tisztásra. A fák sem túl magasak, így egészen szélesen le lehet látni a Dél-Budai részekre, szép tiszta időben Pestig, Diósdig és Törökbálintig is. A Rupp-hegy a maga 240 méteres magasságával inkább csak egy dombnak tekinthető, de ezért is olyan jó, hogy kis emelkedővel ilyen jó helyre lehet feljutni.


Rupp-hegyi panoráma Forrás: Nyáry Tamás
Rupp-hegyi panoráma
Kép forrása: Nyáry Tamás
Galériáért katt a képre!

  

4. A dombról lefelé egy rövid időre elhagyjuk a jelzést, és egy keskeny ösvényen jutunk le a domb alatti utcára. Röviden lefelé megyünk az aszfalton, aztán jobbra fordulva kicsit felfelé mászva érkezünk meg a második zöld szigethez, a Tűzkőhegyi tájvédelmi körzet kapujához. A kapu itt szó szerint értendő.

 

A Tűzkőhegyi tájvédelmi körzet kapuja Forrás: Nyáry Tamás
A Tűzkőhegyi tájvédelmi körzet kapuja
Kép forrása: Nyáry Tamás
Galériáért katt a képre! 

 

5. Belépve pedig egy olyan tanösvényen találjuk magunkat, ahol hozzáértő kezek egy komplett arborétumot hoztak létre. Az ösvény mentén esővédő pihenőket, hidakat és padokat találunk, a fák tövében pedig mindenhol kis táblák mutatják az adott növény fajtáját. Ez a hely azért is fontos, mert őskori emlékeket is találtak itt, de hogy mik voltak ezek, azt olvassa el mindenki a táblákról a helyszínen.

 

Esővédő pihenő az arborétumban Forrás: Nyáry Tamás
Esővédő pihenő az arborétumban
Kép forrása: Nyáry Tamás
Galériáért katt a képre! 

 

6. A Tűzköves tanösvényt a felső végén egy ugyanolyan kapun keresztül hagyjuk el, mint amilyenen az alső részén beléptünk. Újfent az utcán találjuk magunkat, ahol egy fél kilométert ismét gyalogolnunk kell, míg el nem érjük azt a keresztutat, ahol lesétálhatunk a harmadik zöld sziget, a Nap-hegy koronájára. 

 

Botanikai és geológiai rezervátum a Nap-hegyen Forrás: Nyáry Tamás
Botanikai és geológiai rezervátum a Nap-hegyen
Kép forrása: Nyáry Tamás
Galériáért katt a képre! 

 

7. A Nap-hegy szintén egy pici botanikai és geológiai rezervátum megannyi pihenőpaddal, és a fenyves erőben esővédő kunyhókkal. Rengeteg ösvény hálózza be labirintus szerűen, minden sarok után újabb és újabb pihenőpadok szolgálják a kényelmet. A fák között megpillanthatóak a kopárokhoz tartozó Kőhegy és Odvas-hegy vonulatai is. A tanösvény tábláin padig a helyi állatvilágról, és a környék geológiai érdekességeiről olvashatunk. Egy nagy pihenő után a dombról leereszkedve a Bányász utcán sétálhatunk vissza az Irhás-árok elejére, vagy ha bevállalósak vagyunk, akkor megmászhatjuk a Frank-hegyet is egy turistaházas éttermezésre.

 

Forrás: Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu 

Hirdetés