Zebegényi Julianus-kilátó túra Remete-barlangi látogatással

Zebegényi Julianus-kilátó túra Remete-barlangi látogatással

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
A Zebegényi Julianus-kilátó túra Remete-barlangi látogatással hossza 10.4 Km. Az útvonal szintemelkedése 691 m, szintideje 4 Óra, nehézsége Nehéz. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

A túrát Zebegényben érdemes indítani, és a településre is érdemes egy kis időt fordítani. Amellett, hogy a Dunakanyar egyik gyöngyszeme, az Árpád korba visszagyökerező településen rengeteg látványosság van. A túra nehéz besorolása az út közben meredek, esős időben csúszós szakaszok miatt van, száraz időben nyáron lényegesen könnyebb végigjárni.

Zebegény látványosságai

A Kálvária domb kilátásai

Ha kihagyjuk Zebegény látványosságait, akkor irány a kálvária, és a tetején lévő kápolna, valamint a mellette lévő hősi emlékmű, ahonnan szép kilátás nyílik a Duna felé és a falura. Nem messze innen a különös formájú Kós Károly kilátóról a fák fölött is megcsodálhatjuk ugyanazt a panorámát.

Zebegényi Julianus kör Remete-barlangi látogatással-1
A Zebegényi kálvária lépcsősora
Zebegényi Julianus kör Remete-barlangi látogatással-1
Forrás: Nyáry Tamás

A Remetekereszt-bérc kihívása

Rövid pihenő után nekivágunk a hegyoldalnak, és a sárga jelzésen kapaszkodunk meredekebben 250 méter szintet a 412 méter magas Remetekereszt-bércre. Ezen a szakaszon van a túra legnagyobb összefüggő emelkedője. Persze még nem fogyott el az összes. A tetőn nincs kilátás, erdővel borított terület, de észre fogjuk venni, mert onnan egy darabon lefelé haladunk tovább egészen a Bodzás-völgy felső végét képező nyeregig.

Zebegényi Julianus kör Remete-barlangi látogatással-2
A kálvária kápolna
Zebegényi Julianus kör Remete-barlangi látogatással-2
Forrás: Nyáry Tamás

A Hegyes-tető és a Julianus kilátó

Egy szép nagy tisztást találunk itt, ahol több turistajelzés is összetalálkozik, többek közt az országos kék is itt halad el. Érdemes egy kicsit nézelődni, pihenni, mert innen következik egy újabb meredek, de rövidebb emelkedő a Hegyes-tető csúcsáig. A jutalom viszont a Julianus-kilátó és a tetejéről kibontakozó hihetetlen panoráma. A Kilátó bástya szerű tornyát 1939-ben adták át, majd 2013-ban felújították. Tetejéről a teljes Dunakanyar, és a szemközti oldalon a Visegrádi-hegység, lábánál pedig Visegrád, és a csúcson díszelgő fellegvár látványában gyönyörködhetünk. A másik oldalon letekintve pedig a a Duna esztergomi szakaszára és a Magas-Börzsöny vonulataira látunk rá. Garantáltan el fogunk itt időzni.

A kilátó lábánál található asztaloknál megejthetjük a fő étkezést is, és pihenhetünk egy kiadósat. Ugyan az emelkedők nagy részét magunk mögött tudhatjuk, de a megpróbáltatások még nem értek véget, ugyanis lefelé sem lesz egyszerű. Na de panaszra semmi ok, hiszen éppen ezért jöttünk!

A lefelé út néha nehezebb

Lefelé a Szent-Mihály-hegy oldalában

A Hegyestető és a Szent-Mihály-hegy nyergében lévő Ürmös réten elhaladunk a TV adótorony mellett, majd minimális emelkedővel megérkezünk a Szent-Mihály-hegy tetejére. Erről a pontról kezdünk komolyabban ereszkedni, és az Ördög-gerincen folytatjuk a túrát. Egy elágazásban az eddig követett sárga sáv jelzés élesen balra kanyarodik, és jobbra pedig a sárga kereszt indul, ezen folytatjuk az ereszkedést. A Remete-kertnek nevezett hegyoldalon haladunk lefelé, míg el nem érjük a Dobozi-orom szikláit. Itt eldönthetjük, hogy lemászunk-e a Remete-barlanghoz. A kis kitérő igencsak megéri a szépsége miatt, viszont mérlegelni kell, hogy nedves időben nekivágjunk-e a csúszós ösvénynek.

A Remete-barlang egy keményebb dió

Hát persze, hogy a lemászást választjuk! Elhaladunk a régi kőbánya pereme mellett, majd az újabb ormot kissé balról kerülve érkezünk meg a barlang bejáratához. Alattunk a Dunakanyar és a sziklák, szemben Dömös, kissé oldalt pedig Visegrád látszik. Maga a barlang alig néhány méteres átmérőjű kőfülke, de körülötte a sziklában több melléküreget is találunk. A 15 millió évvel ezelőtti vulkáni tevékenység hozta létre a hegyeket és a sziklákat, amik akkoriban még 1500 méter magas hegyek voltak. A Római-korban kolostor és erődítmény állt itt, mivel egy jól védhető pontja volt a Dunakanyarnak. A barlang egy részét is kézzel vésték a sziklába.

Zebegényi Julianus kör Remete-barlangi látogatással-3
A Remete-barlang bejárata
Zebegényi Julianus kör Remete-barlangi látogatással-3
Forrás: Nyáry Tamás

Visszatérünk a Dobozi-oromra, ahonnan lefelé még lesz egy meredekebb csúszós szakasz, de ha ezen túl vagyunk, akkor már kényelmesen tudunk lefelé haladni Zebegény felé. Az ösvény  a hegyoldalban több pihenőt érint, ahonnan újabb kilátópontok nyílnak a sziklákon. Érdemes mindegyikre kisétálni. Ilyen a Borostyánkő szikla, majd kicsit lejjebb a Trempó-völgyi kiszögelés, ahol egy esővédő kunyhó is található. Rövidesen elérjük a falu szélét, ahol már utcákon sétálunk tovább, több ponton láthatunk viadukt szerű hidakat a vasúti síneknél, ezek biztosítanak átjárást a főút felé. Egyébként itt a hidaknál is meg lehet állni autóval, ha a a főtérnél éppen nem lenne hely. A főtéren fejezzük be a kirándulást.

Hirdetés
Hirdetés