Zárból a Kopa-hágón át Javorinára Túra

A Zárból a Kopa-hágón át Javorinára Túra hossza 16 Km. Az útvonal szintemelkedése 1090 m, szintideje 6 Óra 15 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Zár (Ždiar, 896 m, 49.269541°, 20.266033°)

Érkezési hely: Javorina (Tatranská Javorina, 1000 m, 49.265428°, 20.141400°)

Legmagasabb pont: Felső-Kopa-hágó (Vyšné Kopské sedlo, 1933 m, 49.234444°, 20.218612°)

Időkalkulátor Javorinára: Zár – Széles-nyereg (Široké sedlo, 1830 m, 3 ó 15 p – Felső-Kopa-hágó (Vyšné Kopské sedlo, 1933 m) – Kopa-hágó (Kopské sedlo, 1749 m, 45 p) – Murány alatti eá. (Rázc. pod Muráňom, 1083 m, 1 ó 45 p) – Javorina (30 p).

Összesen: 6 ó 15 p. Vissza: 6 ó 15 p.

 

 

 

Itiner

1. A Zár község középső részén található „Tatra” nevű autóbusz megállóhelytől a piros jelzésű Felső turistaúton (Tatranská magistrála) délnyugat felé indulva kisvártatva megérkezünk a Hotel Magura melletti nagy területű tisztásra. A tisztás déli szélén található erdősáv után újabb erdős szakaszok következnek, így érkezünk meg a Monk-völgybe (Monková dolina) vezető útelágazáshoz (935 m), az innen a piros jelzéssel együtt haladó tanösvény kezdetéhez. Innen a Reglő-patak (Rígeľský potok) mentén vezető erdei úton emelkedünk egyre feljebb. Az erdő felső határához közeledve a Hangzó-szirtet (Hlásna skala) megkerülő gyalogösvény egyre meredekebbé válik.

2. Az erdősávot magunk mögött hagyva, immár a törpefenyőben, bokros-cserjés területen vezető murvás-törmelékes ösvényről gyönyörű kilátás nyílik a Bélai-Tátra bizarr mészkőszikláira, valamint a Monk-völgy zárlatára. Az egyre inkább kiszélesedő völgy felső részén kisebb meredekséggel emelkedünk fel a Bélai-Tátra főgerincén található Széles-nyeregbe (Široké sedlo, 1830 m). A nyeregből szép kilátás nyílik elsősorban a Hátsó-Rézaknák-völgyére (Zadné Meďodoly), jobbra emelkedik a Bélai-Tátra második legmagasabb csúcsa, a Sirató (Ždiarská vidla), előttünk pedig a Késmárki-csúcstól (Kežmarský štít) kezdve a Jég-völgyi csúcsig (Ľadový štít) kézzelfogható közelségben láthatók a Magas-Tátra keleti részének jelentősebb csúcsai.

 

Zárból a Kopa-hágón át Javorinára ForrĂĄs: Nagy Árpád
Zárból a Kopa-hágón át Javorinára
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

3. A nyeregből a Bolond Gerő (Hlúpy) déli lejtőjét keresztezve emelkedünk tovább a Felső-Kopa-hágóba (Vyšné Kopské sedlo, 1933 m), ahonnan füves szerpentinekben, majd törmeléklejtőn ereszkedünk le a széles Kopa-hágóba (Kopské sedlo, 1749 m), a Bélai- és a Magas-Tátra geográfiai határára. A hágóban található útjelző táblától a Bélai-Tátra gerincének délnyugati hegyoldalát keresztező, kék jelzésű füves-sziklás ösvényen megkezdjük a Hátsó-Rézaknák-völgyében (Zadné Meďodoly) vezető folyamatos ereszkedést.

4. A hegység főcsúcsai alatt már törpefenyők között haladunk, majd az immár erdős részen elérjük a Rézakna-patakot (Meďodolský potok). Erdős területek és tisztások váltják egymást, melyekről déli irányban szép kilátás nyílik a Tátra főgerincére. Hosszú vándorlás végén jutunk el a Murány alatti tisztáson található útelágazáshoz (1083 m), ahonnan a balról csatlakozó zöld jelzéssel együtt, immár a Jávor-patak (Javorinka) mentén vezető széles erdei úton érkezünk meg Javorinára (1000 m).

 

Zárból a Kopa-hágón át Javorinára ForrĂĄs: Nagy Árpád
Zárból a Kopa-hágón át Javorinára
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

Hirdetés