Túrát keresel? Ne keress! Irány a Tekeres!

Túrát keresel? Ne keress! Irány a Tekeres!

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
A Túrát keresel? Ne keress! Irány a Tekeres! hossza 12.8 Km. Az útvonal szintemelkedése 290 m, szintideje 5 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Pontosabban a Veszprémi állatkert az elsődleges cél, de ha mellé egy egész napos programot szeretnél, akkor felkeresheted a Tekeres-völgyet is, amely tartogat néhány meglepetést. Odafelé útba esik a Jezsuita templom épülete a Séd-parkban, visszafelé a Gizella királyné kilátó a Gulya-dombon, a Tekeres völgyben pedig óriási sziklatömbök és ősöreg faóriások mellett vezet az út.

Veszprémi állatkert és viadukt

Alulról közelíts

Az állatkertnek két bejárata van, az egyik a Gulya-dombi, itt egy nagy parkoló található, a másik lent van a völgyben a Veszprém városképéhez ikonikusan kapcsolódó Szent István viadukt alatt. Itt a hídláb mellett egy kisebb parkolót találunk, a túra bejárásához ezt válaszd.

Túrát keresel? Ne keress! Irány a Tekeres!-1
A Veszprémi völgyhíd
Túrát keresel? Ne keress! Irány a Tekeres!-1
Forrás: Nyáry Tamás

A sétát a Séd patak mentén kezdjük. Parkosított területen haladunk át a Gulya-domb lábát jelentő sziklafal mellett. A park közepén áll a török időkben elpusztult jezsuita monostor épülete, amelyet az 1990-es években újjá építettek, most zarándok helyként és kulturális központként üzemel. A dombot elhagyva a parkerdő szélén a Lackó-forrás kiépített pihenőjét érintjük, majd az út eléri a 8-as főutat. Figyelem, itt elég veszélyes átkelni, inkább válasszuk a jobbra lévő híd alatti átjárót, ahol a patak is átfolyik a túloldalról. Megéri a 100 méter kitérőt.

Sas-hegyi kopárok

A folytatásban a Sas-hegy, dombnak egyáltalán nem nevezhető mezőségein sétálunk tovább, a szintemelkedés mindössze néhány méter. Virágtengeren vágunk át, míg el nem érjük az erdő szélét. A fák itt nem nőnek sűrűn, bokros fás ligetben haladunk tovább. Ültetett erdőkre jellemző derékszöget bezáró kereszt utakat hagyunk magunk mögött, aztán egy jobb kanyar után lassan ereszkedni kezdünk a völgybe.

Tekeredés a mellékvölgyből

A Tekeres-völgy sziklacsodái

Ez az ereszkedés még csak egy mellékvölgybe vezet, de rövidesen elérjük a völgy főágát és egy villanyvezeték miatt létrehozott erdővágásban visszafordulva megérkezünk a Tekeres-völgy elejére. Erdei környezetben sétálunk a patak mentén, majd nem messze előttünk feltűnik egy óriási sziklatömb, a tövében pedig egy szépen kiépített turista pihenő tűzrakóhellyel, pihenő padokkal, és fedett esővédő házikóval. Ez a sziklaóriás egy egész csoport hasonló képződmény előhírnöke. A dolomit sziklák a Tethys-óceán üledékes, löszös rétegeiből kerültek elő, melyek betakarták a korábbi vulkáni sziklákat, majd a Séd-patak és az erózió felszín formáló bontása folyamán ismét a felszínre kerültek. Sziklabúvásoknak is nevezik.

Túrát keresel? Ne keress! Irány a Tekeres!-5
Tekeres völgyi sziklák és pihenő
Túrát keresel? Ne keress! Irány a Tekeres!-5
Forrás: Nyáry Tamás

Piknik paradicsom

Ahogy haladunk tovább a völgyben, nem csak a sziklák állnak sorfalat egymás után, hanem a pihenők is és a tűzrakóhelyek is hívogatóan sorjáznak. Érdemes egy kis sütögetésre is megállni valamelyiknél, ha éppen nincs tűzgyújtási tilalom. A völgy íves fordulója után egy tisztásra érkezünk, ahol óriási fa matuzsálemek őrzik a nyugalmat. Van amelyik már kidőlt, de szerencsére sok társuk zöldül még, védelmükre kis táblácskákat is látunk a fűben. Nehéz ettől a látványtól elszakadni. Ahogy folytatjuk a sétát, lassan kiérünk a völgy túlsó végére. Itt ismét egy rétre érkezünk, ahol válaszút kínál két lehetőséget. Jobbra haladva vissza tudunk sétálni a Sas-hegyi kopárok felé, ez a rövidebbik megoldás a visszatérésre. Ha viszont balra indulunk, akkor egy két kilométeres kitérővel felkereshetünk még egy impozáns sziklaformációt, amely az Ördög-rágta-kő nevet viseli. Nevét a tetején található eróziós folyamatok által létrehozott kimart felületről kapta. A sziklát érdemes körbe is járni, mielőtt folytatnánk a túrát.

Túrát keresel? Ne keress! Irány a Tekeres!-9
Gizella királyné kilátó
Túrát keresel? Ne keress! Irány a Tekeres!-9
Forrás: Nyáry Tamás

Visszatérés a fenti úton

Lassan visszatérünk a Séd-patak mellé, majd a bicikli útra csatlakozva ismét a 8-as főút mellett találjuk magunkat, ahol ugyanúgy a híd alatt kelünk át, mint a túra elején. Egy rövid szakaszon ugyanazon a sétányon megyünk, mint amin jöttünk, majd a forrás után a Gulya-domb oldalában megkeressük a felfelé haladó piros jelzést, és rövid meredek emelkedőn felmászunk a sziklás perem tetejére. A Fenti sétányon erdei tornapálya állomásokat találunk, valamint több hangulatos kilátópontot is. Itt érdemes némi kerülővel a Gizella királyné kilátóba is felmászni, mert onnan nem csak egy irányban látunk, hanem körbe mindenfelé. A kilátótól visszatérünk a piros jelzésre, és a következő kilátó terasz mellett a Rovaniemi lépcsőn ereszkedünk le a lenti sétányra. A lépcsőt Veszprém finnországi testvérvárosáról Rovaniemi-ről nevezték el. A város érdekessége, hogy a területe 8016 km2, ezzel Európa legnagyobb kiterjedésű városa, mely a sarkkörön fekszik. A lépcső aljától már csak néhány lépés a parkoló.

Hirdetés
Hirdetés