Túra a Rohácsi-völgyből (Roháčska dolina) a Szilfásra (Brestová)

Túra a Rohácsi-völgyből (Roháčska dolina) a Szilfásra (Brestová)

Nagy Árpád
Nagy Árpád
A Túra a Rohácsi-völgyből (Roháčska dolina) a Szilfásra (Brestová) hossza 1.4 Km. Az útvonal szintemelkedése 340 m, szintideje 1 Óra 15 Perc, nehézsége Könnyű. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Szilfás túra

A Liptói-Tátra (Západné Tatry) északi részén található a Rohácsi-völgy (Roháčska dolina), amely a Tátra nyugati részének egyik legszebb völgye. A völgynek több mellékvölgye van, közülük talán a síelők körében nagyon népszerű Szalatin-völgy (Salatínska dolina) a legismertebb, ahol 2015-től a nyáron is üzemelő ülőszékes felvonóval.

Felvonóval a Szalatin-gerinc lejtőjére

A Szalatin-völgy északkeleti lejtőjén, a Zsarátnok-vályú (Spálený žľab) sípályája mellett közlekedik a Liptói-Tátra északi részének egyik legismertebb felvonója, a CD6C típusú hatszemélyes, buborékos székes felvonó. A 2015-ben felépített, az ugyancsak akkor kialakított új parkoló déli részéről induló felvonó alsó állomása 1037 m, a felső állomás 1498 m tengerszint feletti magasságban található, az 1960 m hosszú pályán 6,5 perc alatt 461 m szintkülönbséget tudhatunk magunk mögött. Az alsó állomás közelében turista étterem a felső állomáson turista büfé várja a turistákat.

Túra a Rohácsi-völgyből (Roháčska dolina) a Szilfásra (Brestová)-1
A felvonóház
Túra a Rohácsi-völgyből (Roháčska dolina) a Szilfásra (Brestová)-1
Forrás: Nagy Árpád

A zöld jelzésen a Szalatin-gerincre, majd tovább a Szilfásra

A felvonó üzembe helyezését követően 2016-ban új, az izmokat alaposan megmozgató turistautat nyitottak az Elülső-Szalatin (Predný Salatín) lejtőin. A rövid távon viszonylag jelentősen emelkedő, zöld jelzésű turistaút nagyrészt a törpefenyő sávjában halad, majd abból lassan kijutva éri el az Elülső-Szalatin gerincén vezető kék jelzést. Ahogy lassan emelkedünk felfelé, egyre jobban kinyílik a látóhatár, egyre szélesebb kilátás nyílik a tőlünk délre emelkedő főgerinc közeli csúcsaira a Szalatintól (Salatín) a Zsarátnokon (Spálená) keresztül a Bojtárig (Pahoľa). A gerincen csatlakozunk a Rohácsi-völgyből érkező kék jelzésre, itt balra, délnyugat felé indulva kb. fél óra elteltével érkezünk meg a Tátra főgerincén található Szilfásra (Brestová). A csúcsról széles kilátásban van részünk, nyugatra a Szürke-hegy (Sivý vrch) emelkedik ki, keletre pedig a Rohács-csoport főcsúcsai, a Hegyes-Rohács (Ostrý Roháčs) és a Volovec (Volovec) uralják a látóhatárt, mögöttük a Jakubina (Jakubiná) csúcsával.

A gerincre vezető zöld jelzés távja 1,4 km, a szintemelkedés 340 méter, szintidő 1 óra 15 perc, nehézsége: közepesen nehéz túra. A gerincen vezető kék jelzés távja 1 km, a szintemelkedés 125 méter, szintidő 30 perc, nehézsége: közepesen nehéz túra.

Túra a Rohácsi-völgyből (Roháčska dolina) a Szilfásra (Brestová)-2
Túra a Rohácsi-völgyből (Roháčska dolina) a Szilfásra (Brestová)-2
Forrás: Nagy Árpád
Hirdetés
Hirdetés