Menü

sportág: TÚRA    táv: 6 km    szintemelkedés: 120 m    szintidő: 2 óra     nehézség: Könnyű

Túra a Kolpa folyó mentén 1.

Ez a túraútvonal Szlovénia délkeleti részén, a horvát határhoz közel, a Kolpa folyó egy szakasza mentén halad. E folyó képezi egyébként a természetes határvonalat a két ország között.

Vízlépcső a Kolpa folyón. Forrás: www.mozgasvilag.hu
Galériáért katt a képre!

A partvonalhoz igazodó ösvény magas, mohával és borostyánnal benőtt fák között vezet, melyek tövében csak úgy burjánzik az aljnövényzet, hála a mindig nedvességben gazdag talajnak.

A kanyargós és vadregényes ösvényről végig láthatjuk a folyót, ám ami a teljes összképhez még hozzá tartozik, az a mesterséges vízlépcsők, a folyóba ömlő források, a partmenti patinás vízimalmok és néhány várrom autentikus látványa. Némelyik vízimalom időnként még most is működik, ezért a mellettük álló gazdasági épületek még ma is lakottak. A helyiek egyébként szívesen meg is mutatják a malmok belső kialakítását. A múlt és a jelen itt egyszerre érzékelhető, akárcsak egy időutazásban vennénk részt röpke 2 óra alatt.

A Kolpa folyóba ömlő forrás. Forrás: www.mozgasvilag.hu
Galériáért katt a képre!

Ha erre járunk, kár lenne kihagyni a folyó e szakaszát:

1. Metlikából autóval indulva, először a 218-as, majd balra, a 919-es útra kanyarodva haladunk egészen majdnem Fučkovci-ig, amikor is a falu előtt egy kis sóderes lehajtónál balra megállunk. Innen indul a túra.

2. Az ösvény egyenesen a partra vezet, ahol jobbra fordulunk és elindulunk felfelé, a folyó folyásával szemben.

3. Az ösvényen haladva a fentebb említett látnivalókkal találkozhatunk, érdemes tehát elidőzni kicsit ezeken a kiemelt pontokon.

4. Az ösvényről nem kell letérni sehol sem, egyenesen haladunk egészen a 13,89 km végéig, ahol egy mini faházakkal kialakított kempingbe és a hozzá tartozó vendéglátóegységbe botlunk. Innen transzferrel tudunk visszajutni a kiindulási ponthoz, vagy pedig egy körtúrát téve, választhatunk egy másik túraútvonalat is vissza az autóhoz.

Összesítés

A Túra a Kolpa folyó mentén 1. hossza 6 km, az útvonal szintemelkedése 120 méter, szintideje 2 óra, nehézsége könnyű. Az útvonal Szlovénia területén található.

GPS track letöltés: klikk ide!

Olvass többet: túra, szlovénia, Kolpa folyó