Túra a Kereszt-nyergen át a Murowaniec menedékházhoz

A Túra a Kereszt-nyergen át a Murowaniec menedékházhoz hossza 8 Km. Az útvonal szintemelkedése 695 m, szintideje 8 Óra 55 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Lengyel-Öt-tavi menedékház (Schr. w Doline Pięciu Stawów Polskich, 1672 m, 49.213821°, 20.048718°)

Érkezési hely: Murowaniec menedékház (Schronisko Murowaniec, 1500 m, 49.243696°, 20.007190°)

Legmagasabb pont: Kereszt-nyereg (Krzyżne, 2112 m, 49.228877°, 20.047290°)

Időkalkulátor a Murowaniec menedékházhoz: Lengyel-Öt-tavi menedékház – Nagy-tó (Wielki Staw Polski, 1664 m) – Kereszt-nyereg (Krzyżne, 2112 m, 2 ó 15 p) – Murowaniec menedékház (2 ó).


Itiner

1. A Lengyel-Öt-tó völgyéből (Dolina w Pięciu Stawów Polskich), a völgyet kelet-nyugati irányban átszelő kék jelzésű turistaútról nyílik a völgy legnagyobb, egyszersmind az egész Tátra legmélyebb (79,3 m) tavának, a Nagy-tónak (Wielki Staw Polski, 1664 m) az északi partján (1688 m) elágazó sárga jelzés, ami a völgy legészakabbra fekvő átjárójába, a Kereszt-nyeregbe vezet. Az ösvény az alsó részén enyhén emelkedve eleinte a törpefenyő zónában halad. Egy sűrűbb törpefenyős szakaszon keresztezzük a kietlen, sziklás Bükk-völgy (Dolinka Buczynowa) torkolatát, közben elhaladunk a Roztoka-völgybe (Dolina Roztoki) lezúduló Bükk-völgyi-vízesés (Buczynowa Siklawa) felett. Az ösvény hamarosan északnak fordul, és egy szűk vályú bal oldalán meredeken emelkedni kezd.

 

2. A nyeregbe vezető hosszú emelkedőt rövid szerpentinekben hagyjuk magunk mögött. Ezután a vályú felső részén, közvetlenül a nyereg alatt egy balra vezető félkört leírva érkezünk meg a Sas út (Orla Perć) keleti végpontját jelentő Kereszt-nyeregbe (Krzyżne, 2112 m). A nyeregből, melyben hajdanán egy kőből épült kis menedékkunyhó állt, szép kilátás nyílik a mögöttünk hagyott Lengyel-Öt-tó völgyének keleti részére, valamint a Roztoka-völgy felső részére, így a 70 méter magas Siklawa-vízesésre (Siklawa, 1580 m).

3. A Kereszt-nyeregből továbbra is a sárga jelzésen folytatjuk utunkat, mégpedig a Pańszczyca-völgyön (Dolina Pańszczyca) keresztül. Rövid szerpentinekben, meredeken ereszkedünk le a völgy meglehetősen kopár felső részébe. A Waksmundi-hegy (Waksmundzki Wierch) ellaposodó északnyugati gerincét keresztezve némileg barátságosabb részre jutunk, feltűnnek az első törpefenyők, és hamarosan megpillantjuk a völgy egyetlen tavát, a kicsiny Vörös-tavat (Czerwony Staw, 1654 m).

A Lengyel-Öt-tó völgyéből a Kereszt-nyergen át a Murowaniec menedékházhoz Forrás: Nagy Árpád
A Lengyel-Öt-tó völgyéből a Kereszt-nyergen át a Murowaniec menedékházhoz
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

4. Innen egy rövid emelkedőt követőn a turistaút nyugat felé fordul, és a törpefenyőben vezető, jól kiépített, de meglehetősen egyhangú útvonalon, néhány kisebb patakot keresztezve érjük el a Gąsienica-erdőt (Las Gąsienicowy). Az erdőben jobbról csatlakozik hozzánk a zöld jelzés, majd néhány perc múlva megérkezünk a Gąsienica-szécs (Hala Gąsienicowa) déli részén álló Murowaniec menedékházhoz (Schronisko Murowaniec, 1500 m).

5. Innen a szerteszét elágazó útvonalakon egyrészt visszamehetünk a Lengyel-Öt-tó völgyébe, másrészt több lehetséges útvonalon lemehetünk Zakopanéba. 

Hirdetés