Téli túra a Schneebergen

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
A Téli túra a Schneebergen hossza 12 Km. Az útvonal szintemelkedése 1320 m, szintideje 12 Óra, nehézsége Nehéz. Az útvonal Ausztria területén található.
Hirdetés

A Schneeberg északi oldalán - a Kaiserstein meghódítása Losenheimből

Javasolt felszerelés: hágóvas, jégcsákány, hótalp

Schneeberg téli túra Forrás: Trekk.hu (c) Nyáry Tamás
Schneeberg téli túra
Kép forrása: Trekk.hu (c) Nyáry Tamás

 

Ezt a túrát csak edzett, jó kondiban lévő túrázóknak ajánljuk, az útvonal több helyen kitett sziklás részen halad, néhol ferráta drótokkal biztosítva, amelyek rosszabb esetben a hó alá vannak fagyva. Védő felszerelés kötelező.
 

1. A túra a Losenheim-i sípálya alsó állomásától indul, parkoló található itt néhány eurós parkolási díjjal. A hegy felé nézve a parkoló jobb sarkából induló aszfaltos utat követjük 100-150 méteren keresztül, majd jobbra az eredi úton rátérünk a sárga turista jelzésre és ezen kapaszkodunk fel a sípálya felső állomásához. Idő és energia spórolás céljából ezt a szakaszt a sílifttel is megtehetjük 5 euro ellenében, oda vissza 10 euro.

2. A felső állomás épülete fölött az Edelweiss hütte mellett a fenyőerdőben folytatjuk a túrát a sárga és a piros alapon fehér turistajelzést követve. Fél óra mászás után elfogy az erdő, és a Kaiserstein kopár sziklái alatt találjuk magunkat. Itt következik a túra legnehezebb szakasza. Nagyon oda kell figyelni a jelzésekre, mert ha letérünk az útról, járhatatlan sziklafalakhoz jutunk. Szerencsére a jelzések egymástól jól látható távolságra vannak felfestve a kövekre. Ezen a szakaszon ha sok a hó és a jég, mindenképpen ajánlatos hágóvasban mászni, mert az út igen kitett, és lezuhanás veszélyes. Jó egy órás mászásra kell számolni itt. A ferrata drótkötelek segítenek, de sok esetben a hó alatt vannak.

Schneeberg téli túra Forrás: Trekk.hu (c) Nyáry Tamás

Schneeberg téli túra
Kép forrása: Trekk.hu (c) Nyáry Tamás

3. Ha kiértünk a hegy peremére, némileg barátságosabb vidék fogad minket, itt már normál úton lehet haladni, nagy hó esetén hótalppal vágjunk neki a szakasznak. A jelszések hosszú rudak, és kőgombák, ezeket kövessük a hegy csúcsa felé. Egy nagyobb kiterjedésű mélyedés jobb oldalán végighaladva már a csúcs közelében folytatjuk utunkat és a gerincen húzódó oszlopsort követve érkezünk meg a  Kaiserstein csúcsán található Fisherhütte-hez. Aki jó erőben van az innen felsétálhat a Closterwappen (2048) csúcsára is, amely a Schneeberg legmagasabb pontja, jó másfél-két órás kitérő.

4. Ha kipihentük magunkat, nyugati irányban indulunk lefelé a zöld jelzés oszlopai mentén. 4 km lefelé séta után becsatlakozunk a sárga jelzésbe, amely rávezet egy erdészeti útra, amely visszavezet a sílift felső állomásához. Innen vagy lifttel le, vagy még egy óra séta a parkoló. A turista házban lehet egy meleg teát inni. A túra befejező része fordítva is bejárható, így ha valaki csak egy erdei túrára vágyik és nem akar a csúcsra felmászni, az itt is tehet egy kört, hangulatos téli erdei séta lehet belőle.

Schneeberg téli túra Forrás: Trekk.hu (c) Nyáry Tamás
Schneeberg téli túra
Kép forrása: Trekk.hu (c) Nyáry Tamás

 

Forrás: Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu

Hirdetés