Téli túra a Babia Góra csúcsára

Téli túra a Babia Góra csúcsára

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
A Téli túra a Babia Góra csúcsára hossza 10 Km. Az útvonal szintemelkedése 1010 m, szintideje 4 Óra 30 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Túra a lengyel Kilimandzsáróra

Babia Góra Lengyelország második legmagasabb hegye (1725 m), egyben a legszelesebb helye is, amit a lengyel Kilimandzsárónak, Boszorkány-hegynek, az Ördögnek, de a Zord idők anyjának is neveznek. Ezekre a mai napig rászolgál, hiszen északról nézve formája Afrika legmagasabb hegyére hasonlít, időjárása pedig sokszor nem a kellemesebbik fajta – gerincén szinte folyamatosan fúj a szél, és az év cirka kétharmadában esik az eső, a hó, vagy épp felhőbe burkolódzik. 

Havas túrázás szempontjából jó hír, hogy a stabilabb időjárási időszak nagy része a téli hónapokra esik, és mivel már novembertől behavazódik – ami aztán egészen május végéig kitart –igencsak hóbiztos helynek számít. A hegy télen nem tartogat nagy technikai kihívásokat, mivel a nehéz, láncos útvonal le van zárva, így csak a könnyebb sétával járható gerincút az opció. Ráadásul a hegy időjárása nem számít szeszélyesnek, így ha figyeljük az előrejelzéseket, akkor stabilan tudhatjuk mi vár ránk, fel tudunk készülni megfelelően. 

Téli túra a Babia Góra csúcsára-1

A túrához nem szükséges hótalp, inkább hágóvassal érdemes készülni - a kitett részeken a szél miatt könnyedén lefagy a hó. A hómacskaát felejtsük el, ilyen körülmények között alkalmatlan eszköz! Hágóvasat bérelhetünk a menedékházban is!

Túránkat a Zawoja Markowa parkolójából indítjuk - ne felejtsünk el parkoló- és nemzeti pőark belépőjegyet vásárolni! Utóbbi mindösszesen csak 7 złoty (cirka 600 forint), amit ha nincs jegyellenőr a helyszínen, az őrház falán elhelyezett QR kód segítséégvel is megvehetünk. 

A parkolóból a zöld sávjelzést követve kezdjük meg túránkat. Előbb erdészeti úton, majd ösvényen haladunk. A csúcsig vezető utunk első szakasza a nagyjából 500 méternyi szinttel fentebb fekvő Markowe Szczawiny menedékházig (1190 m)  tart, amit 1,5-2 órás sétával érünk el. Ez az egyetlen menedékház a hegy lengyel oldalán, így nyáron zsúfolt, de télen is viszonylag sokan látogatják, így ha itt szeretnénk aludni, érdemes előre foglalni! 

Téli túra a Babia Góra csúcsára-4

A háztól újabb 500 méternyi szint vár ránk a csúcsig, immáron a piros sávjelzést követve. Az erdőben kényelmes sétával haladunk, majd ahogy kezd ritkulni körülöttünk a növényzet, úgy válik meredekebbé a terep, egészen a Brána nyeregig (1408 m), ahonnan ismét lankássabbá válik. 

A gerincen már csak egymástól kb 100 méterenként elhelyezett oszlopok jelzik az útvonalat, így mindenképp érdemes vagy GPS eszközzel készülni, vagy hegyivezetőt fogadni indulás előtt. 

A csúcsot elérve a felfele bejárt útvonalon ereszkedünk vissza.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés