Menü

sportág: TÚRA    táv: 8,2 km    szintemelkedés: 1430 m    szintidő: 4 óra 45 perc     nehézség: Nehéz

Tátraszéplakról a Lengyel-nyergen át a Kis-Viszokára

Indulási hely: Tátraszéplak (Tatranská Polianka, 1005 m, 49.123262°, 20.185573°

Érkezési hely és legmagasabb pont: Kis-Viszoka (Východná Vysoká, 2429 m, 49.175427°, 20.145479°)

Időkalkulátor a Kis-Viszokára: Tátraszéplak – Felkai-tó (Velické pleso, 1663 m, 2 ó) – Felkai-Hosszú-tó (Dlhé pleso, 1945 m, 1 ó) – Lengyel-nyereg (Poľský hrebeň, 2200 m, 1 ó) – Kis-Viszoka (45 p).

Összesen: 4 ó 45 p. Vissza: 3 ó 35 p.

 

 

Itiner

1. Tátraszéplakon az autóbuszmegálló melletti parkolóból az aszfaltozott úton vezető zöld jelzésen indulunk észak felé a Felkai-völgyben (Velická dolina). A zöld jelzésű turistaút rövid idő múlva balra, északnyugat felé elhagyja az aszfaltutat. A vihar által megtépázott ritkás erődben meredeken emelke-dünk a Felkai-hídnál található elágazásig (1304 m). Az aszfaltozott turistaút nagyobb kanyarokat leírva északnyugat felé megy tovább, mi viszont a zöld jelzésen továbbra is meredeken emelkedünk felfelé a sziklás ösvényen. Mintegy háromnegyed óra elteltével megérkezünk a völgy nyitottabb, törpefenyőkkel borított középső részébe, a gyér növényzetű Alsó-Felkai-rétre (Nižná velická polana, 1562 m). Az itt található útelágazást magunk mögött hagyva kisvártatva megérkezünk a Felkai-völgy alsó teraszán található Felkai-tó (Velické pleso, 1663 m) partján álló Sziléziai-házhoz (Sliezsky dom).

 

Tátraszéplakról a Lengyel-nyergen át a Kis-Viszokára ForrĂĄs: Nagy ÁrpádGalériáért katt a képre!

 

2. Rövid pihenő után a Felkai-tó keleti partján megyünk tovább, majd a tavat magunk mögött hagyva sziklás-törmelékes szerpentinen emelkedünk az Örökös-eső (Večný dážď) állandóan nedves sziklafala felé. Innen jól kiépített sziklalépcsőkön jutunk fel a Felkai-völgy középső, Virágoskert (Kvetnica) nevű részébe. Jobbra impozáns kilátás nyílik a Gránát-falra (Granátová stena), balra pedig a Gerlachfalvi-csúcs masszívumára. A napjainkban füves egykori tófenéken vezető út a gleccserek által gömbölyűre csiszolt Kerek-dombot (Guľatý kopec) balról megkerülve emelkedik a Felkai-Hosszú-tó (Dlhé pleso, 1945 m), majd a völgyzárlatot képező főgerinc felé, amelyet rövid szerpentinekben a Kis-Viszoka sziklafala alatt található Lengyel-nyeregben (Poľský hrebeň, 2200 m) ér el.

3. A Lengyel-nyeregből a sárga jelzésű ösvényen rövid, de meredek szerpentineken a gerinc jobb oldalán vezető törmelékes lejtőn jutunk fel a Tátra főgerincén, három völgy találkozási pontjában emelkedő Kis-Viszoka (2429 m) csúcsára. A csúcsról szép kilátás nyílik a mögöttünk hagyott Felkai-völgyre, háttérben a Gerlachfalvi-csúcs (Gerlachovský štít) tömbjével, kelet felé a tágas Nagy-Tarpataki-völgy (Veľká Studená dolina) csillogó tengerszemeire, valamint északi irányban a Poduplaszki-völgy (Bie-lovodská dolina) felső katlanára. A csúcs első név szerint ismert megmászója dr. Jármay László volt 1888-ban, de biztosra vehető, hogy előtte már mások is jártak ezen a csúcson.

 

Tátraszéplakról a Lengyel-nyergen át a Kis-Viszokára ForrĂĄs: Nagy ÁrpádGalériáért katt a képre! 

Összesítés

A Tátraszéplakról a Lengyel-nyergen át a Kis-Viszokára hossza 8,2 km, az útvonal szintemelkedése 1430 méter, szintideje 4 óra 45 perc, nehézsége nehéz. Az útvonal Szlovákia területén található.

GPS track letöltés: klikk ide!

Olvass többet: Tátraszéplak, Lengyel-nyereg, Kis-Viszoka, szlovákia, túra