Tátraszéplakról a Felkai-tóhoz és a Batizfalvi-tóhoz Túra

A Tátraszéplakról a Felkai-tóhoz és a Batizfalvi-tóhoz Túra hossza 15 Km. Az útvonal szintemelkedése 920 m, szintideje 5 Óra 30 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási és érkezési hely: Tátraszéplak (Tatranská Polianka, 1005 m, 49.123262°, 20.185573°)

Legmagasabb pont: Batizfalvi-tó (Batizovské pleso, 1879 m, 49.151489°, 20.131951°)

Időkalkulátor a Felkai-tó – Batizfalvi-tó körtúrához: Tátraszéplak – Felkai-tó (Velické pleso, 1663 m, 2 ó) – Batizfalvi-tó (Batizovské pleso, 1879 m, 1 ó 15 p) – Tátraszéplak (2 ó 15 p).

Összesen: 5 ó 30 p. Vissza: 5 ó 20 p.

 

 

Itiner

1. Tátraszéplakon az autóbuszmegálló melletti parkolóból az aszfaltozott szervizúton vezető zöld jelzésen indulunk észak felé. Az aszfaltút hamarosan jobbra kanyarodik, az általunk követett zöld jelzésű turistaút viszont egyenesen halad tovább északnyugat felé. A vihar által megtépázott ritkás erődben meredeken emelkedünk a Felkai-hídnál található elágazásig (1304 m). Az aszfaltozott út a mai túránkon később még szerephez jutó sárga jelzésű turistaúttal együtt nagyobb kanyarokat leírva északnyugat felé megy tovább, mi viszont a zöld jelzésen továbbra is meredeken emelkedünk felfelé a sziklás ösvényen. Mintegy háromnegyed óra elteltével megérkezünk a völgy nyitottabb, törpefenyőkkel borított középső részébe, ahol megnyílik a látóhatár.

2. A gyér növényzetű Alsó-Felkai-réten (Nižná velická polana, 1562 m) található útelágazást magunk mögött hagyva már csak egy hosszú, szinte nyílegyenes emelkedő van előttünk, és megérkezünk a Magas-Tátra virágoskertjének is nevezett Felkai-völgy (Velická dolina) alsó teraszán található Felkai-tó (Velické pleso, 1663 m) partján álló, 1968-ban felépített Sziléziai-házhoz (Sliezsky dom). A néhány éve átépített hegyi szállótól szép kilátás nyílik a tó feletti meredek sziklalépcsőn lezúduló, kb. 15 méter magas Felkai-vízesére (Velický vodopád), valamint a szemben emelkedő Gránát-fal (Granátová stena) csúcsaira.

 

Galériáért katt a képre!

 

3. A hegyi szállótól annak északi oldalán, a piros jelzésű Felső turistaúton (Tatranská magistrála) egy hosszú ívű, a Virágoskert-torony (Kvetnicová veža) délkeleti lejtőit keresztező bal kanyarral indulunk tovább. Folyamatos, nem túl meredek emelkedéssel keresztezzük a Gerlachfalvi-katlan (Gerlachovský kotol) déli lejtőjét, nagy ívben megkerüljük a Száraz-hegyet (Suchý vrch), és hamarosan megérkezünk a Batizfalvi-völgy kopár katlanában található, szép fekvésű Batizfalvi-tóhoz (Batizovské pleso, 1879 m). A Felső turistaút a völgy alsó és felső részét egymástól elválasztó tófalon keresztezi a völgyet, amely csak a délkeleti sarkán enged lefolyást a tó vizének. Miután megnéztük a tavat, a piros jelzésen visszafordulunk, és a Száraz-hegyet ismét megkerülve jutunk el a jobbra induló sárga jelzés elágazásáig (1710 m), melyen elhagyjuk a Felső turistautat. A lefelé vezető út eleinte sűrű törpefenyőben vezet, majd az erdőbe beérve csatlakozik a Felkai-tótól érkező aszfaltozott szervizúthoz. Egészen a Felkai-hídig (1304 m) követjük a sárga jelzést, ahonnan a keresztező zöld jelzésen, vagy a szilárd burkolatú, de jelzés nélküli úton jutunk vissza Tátraszéplakra.

 

Galériáért katt a képre! 

Hirdetés