Tátralomnicról a Tarpataki-vízesések mellett Ótátrafüredre Túra

A Tátralomnicról a Tarpataki-vízesések mellett Ótátrafüredre Túra hossza 11 Km. Az útvonal szintemelkedése 605 m, szintideje 2 Óra 40 Perc, nehézsége Könnyű. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Tátralomnic (Tatranská Lomnica, 850 m, 49.165018°, 20.279831°)

Érkezési hely: Ótátrafüred (Starý Smokovec, 1010 m, 49.139190°, 20.222353°)

Legmagasabb pont: Nagy-vízesés (Veľký vodopád, 1226 m, 49.165111°, 20.222244°)

Időkalkulátor Ótátrafüredre: Tátralomnic – Nagy-vízesés (Veľký vodopád, 1226 m, 1 ó 45 p) – Tarajka (Hrebienok, 1284 m, 25 p) – Ótátrafüred (30 p).

Összesen: 2 ó 40 p. Vissza: 2 ó 35 p.

 

 

Itiner

1. Tátralomnicon a villamos vasút állomásától észak felé indulunk, keresztezzük a Tátra körutat, majd a Hotel Morava alatti tisztás bal szélén vezető ösvényen megyünk tovább a Kő-pataki-tóhoz (Skalnaté pleso, 1751 m) közlekedő kabinos felvonó alsó állomásáig. A felvonó pályájának jobb oldalán felfelé kanyargó, szilárd burkolatú széles erdei úton emelkedünk egyre feljebb. Az aszfaltút egy hosszú jobb kanyarjánál balra elhagyjuk a szilárd burkolatú utat, majd a 2004-es viharnak köszönhetően meglehetősen ritka erdőben jutunk egyre magasabbra. Hosszú ideig szinte vízszintesen haladunk, majd az út végén sziklás lépcsőkön érkezünk meg a Tar-patakon (Studený potok) átvezető hídhoz. A hídról láthatjuk a Tar-patak legszebb vízesésként számon tartott Nagy-vízesést (Veľký vodopád, 1240 m), majd az előtte átvezető hídon átkelve és a kék jelzésen jobbra indulva a Rainer-rétre (Starolesnianksa poľana) juthatunk. Ezen a néhány évvel ezelőtt még hatalmas fenyőfákkal, ma viszont kiszáradt fákkal körülvett tisztáson található a Magas-Tátra első menedékháza, az 1865-ben felépített Rainer-kunyhó (Rainerova chata).

 

Tátralomnicról a Tarpataki-vízesések mellett Ótátrafüredre ForrĂĄs: Nagy Árpád
Tátralomnicról a Tarpataki-vízesések mellett Ótátrafüredre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

2. A tisztásról a piros jelzésű Felső turistaúton (Tatranská magistrála) jobbra indulva az innen is látható Óriás-vízeséshez (Obrovský vodopád, 1340 m) juthatunk, ha azonban a Nagy-vízesés hídjától a zöld jelzésen balra indulunk, néhány perces séta után megérkezünk a Hosszú-vízesés (Dlhý vodopád) közelében lévő útelágazáshoz (1210 m). Az innen balra induló sárga jelzésen rövid kitérővel elérhető Hosszú-vízeséssel (Dlhý vodopád) kezdődik a Rainer-rét közelében Tar-patakká (Studený potok) egyesült Kis- és Nagy-Tar-patak szebbnél-szebb vízeséseinek méltán népszerű láncolata.

3. Az elágazástól a szú által erősen megtizedelt erdőben szerpentinezünk felfelé a Bilík-menedékházhoz (Bilíková chata, 1255 m), majd az onnan néhány perc alatt elérhető Tarajkára (Hrebienok, 1284 m). A Tarajkáról siklóval vagy pedig a zöld jelzésen gyalog juthatunk le túránk célpontjára, Ótátrafüredre (1010 m). A turistaút gyakorlatilag a sikló pályájával párhuzamosan, egyenletes lejtéssel ereszkedik le a településre, miközben rövid szakaszon együtt halad a Tarajkára vezető, télen szánkópályaként is használt aszfaltozott úttal. Ótátrafüredre a sikló alsó állomásának közelében érkezünk, ahonnan a Tátra körutat keresztezve néhány perc alatt a tátrai villamos vagy az autóbusz állomásra érkezhetünk.

 

Tátralomnicról a Tarpataki-vízesések mellett Ótátrafüredre ForrĂĄs: Nagy Árpád
Tátralomnicról a Tarpataki-vízesések mellett Ótátrafüredre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre! 

Hirdetés